Nietypowe pytanie– pomóźcie
Zainstalowalem windowsa xp pro na swoim dysku tylko źe na innym komputerze (AMD Duron 128ram plyta glowna inna od mojej, gforce itp). Moj sprzęt to 128 ram intel plyta solteka cdrw i cdrom, gforce. I pytanie brzmi czy jak teraz wsadze dysk do siebie to windows xp sam wyszuka moich sterownikow do grafiki dzwieku itd. czy trzeba bedzie instalowac od nowa??????
PS.Prosze o pomoc
PS.Prosze o pomoc
Odpowiedzi: 18
Majowy CHIP ma spory artykuł o tych klockach
Ehh.... no ja wlasnie mam podobny problem jak kolega tutaj opisywal. Mam Xp zabralem twardy dysk ze swego kompa, podpialem do innego no i Windows podczas uruchamiania sie wita mnie czarnym ekranikiem i migajacym kursorkiem...To samo sie dzieje w trybie awaryjnym...chyba nic sie nie da z tym zrobic...:/
na stronach microshitu jest to opisane... poczytaj to dowiesz sie wiecej... ogolnie rozne czesci maja rozne priorytety... np wymiana niektorych nic nie zmienia... a np wymiana 3 czesci o sredniom priorytecie to juz winda sie pluje... dziwnie to jest zrobione ale jest.
Pierwsze słysze o czyms takim ze XP sie pluje przy np zmianie grafy lub dołozeniu ramu. Bycmoze cos takiego jest ale ja nie spotkałem sie z tym nigdy.
Ja uźywam XP Pro i rejestruje go tylko raz.
Ja uźywam XP Pro i rejestruje go tylko raz.
XP ma cos takiego jak aktywacja. Jak sie wymieni kilka rzczy w kompie to sie o to pluje. Pomimo ze wersji corporate nie trzeba aktywowac to podczas uruchamiania jej na innym kompie niz zostala zainstalowana wyskakuje BSOD z informacja iz sa problemy z aktywacja windows i nalezy ponownie zainstalowac winde.
szafran:sie plul o aktywacje.
Jaką aktywacje?
hmmmmmmm ja probowalem na kilkudziesieciu kompach ktore byly dostarczone do szkoly na tych samych czesciach i jakos na kazdym sie plul o aktywacje.
Moźe chodzic ale nie musi.
Nie mozna stwiedzic definitywnie ze nie bedzie chodził bez sprawdzenia.
Ja zanim w powierzonym kompie zainstaluje system od podstaw wgrywam obraz z ghosta. Najczęsciej sie udaje i mam zaoszczedzone troche czasu.
Nie mozna stwiedzic definitywnie ze nie bedzie chodził bez sprawdzenia.
Ja zanim w powierzonym kompie zainstaluje system od podstaw wgrywam obraz z ghosta. Najczęsciej sie udaje i mam zaoszczedzone troche czasu.
ekhmmmmmmmmm !!!! ale jak sam mozesz przeczytac on sie pytal czy bedzie chodzil na INNYM kompie.
szafran:normalne ze sie nie da
I tutaj sie nie zgodze. Nie wiem co jest decydującym czynnikiem powodzenia podkładki systemu ala ja juz to kilka razy przerabiałem i to najczęsciej wychodziło a jak nie to juz było o tym wiadomo zaraz po sprawdzaniu ramu, dysków itp.
Robiłem przekładki systemu z mojego kompa (płyta DFI i Athlon XP) na celerony, P3, AMD i kilka innych. Pradwopodobie tym czynnikiem jest płyta główna.
normalne ze sie nie da (nawet pro corporate posiada niektore funkcje aktywacji normalnej windy – przez co jak za duzo rzeczy sie zmieni w kompie to wyswietli jakies badziewia na ekranie apropos tego ze aktywacja wygasla czy cus w tym stylu)
jednak sie nie udalo nawet tryb awaryjny nie poszedl plytke z wina98 ruszylem boota sformatowale i dopiero zainstalowalem.
PS. Wyskoczyl blad ze cos z plyta glowna
PS. Wyskoczyl blad ze cos z plyta glowna
Sam takie "wałeki" przerabiałem i najczęsciej to wychodzi :D Albo system odpali i sobie pozmienia (kiedys wrzuciłem obraz mojego dysku na inny dysk a nastepnie ten dysk pracował w innym kompie na pentiumie – a ja ma AMD) albo stanie na poziomie logo windows XP i wałek nie przejdzie.
Jezeli XP posiada standartowe stery do nowego kompa to je sam bez problemu zmieni a jezeli nie to trzeba doinastalowac stery (najczesciej od zintegrowanego dziwieku i grafy)
Jezeli XP posiada standartowe stery do nowego kompa to je sam bez problemu zmieni a jezeli nie to trzeba doinastalowac stery (najczesciej od zintegrowanego dziwieku i grafy)
Pawek:No tak tak. Miałem na myśli instalowanie tego samego systemu, ale na czysty dysk – czyli poniekąd reinstalację :)
Winny się tłumaczy :mrgreen:
No tak tak. Miałem na myśli instalowanie tego samego systemu, ale na czysty dysk – czyli poniekąd reinstalację :)
Pawek:Moźe i się uruchomi, ale ja i tak zalecam przeinstalowanie systemu.
A ja się z Tobą nie zgodzę. :P Nie przeinstalowanie, a instalację. Jeźeli mamy pozbyć się śmieci w rejestrze choćby , o zakałach w postaci reszówek po sterownikach od chipsetu do czort wie czego jeszcze, to reinstalacja nic nie da, a przynajmniej nie załatwi tego do końca.
Moźe i się uruchomi, ale ja i tak zalecam przeinstalowanie systemu.
Myślę ,źe gdyby usunął w trybie awaryjnym wszystkie urz. z menadźera urządzeń i dopiero po tym podpiął ten nowy dysk, to taka operacja była by moźliwa i IMHO system z tą zmianą by sobie poradził
Strona 1 / 1