Niestandardowe kolory w Excel

Witam,

potrzebuję dodać kilka niestandardowych kolorów do palety kolorów Excel, tak żeby były widoczne we wszystkich nowych skoroszytach.

Próbowałem to zrobić przez utworzenie pliku personal.xls w katalogu XLSTART, ale nie do końca mi sie to udało :(

Nowo otwierane pliki to nie domyślnie Zeszyt1.xls tylko właśnie personal.xls i jeśli użytkownik klika pierwszy raz na Zapisz to zapisują mu się zmiany w tym pliku a chodzi o to żeby się wtedy otwierała opcja Zapisz jako...

Poza tym jeśli otwieram stare pliki Excela to obok otwiera się właśnie ten plik personal.xls (niepotrzebnie), jeśli użyję natomiast opcji w personal.xls Okno/Ukryj to się oczywiście nie pokazuje ale za to też nie otwiera się ten plik personal przy tworzeniu nowych plików :(

Nie wiem czy jest opcja żeby ustawić to bez utworzenia Makra i zapisaniu go właśnie w personal.xls + opcja Okno/Ukryj, chciałbym tego uniknąć po pierwsze bo wtedy użytkownikom przy otwieraniu Excela wyskakiwało by zapytanie o włączenie/wyłączenie makra (wolałbym nie wyłączać w opcjach niepowiadamiania o makrach) a po drugie bo jeszcze nie pisałem makr...

Jeśli ktoś walczył z podobnym problemem proszę o pomoc/linki do stron z opisem rozwiązania... szukałem ale nie udało mi się znaleźć :(

Odpowiedzi: 1

Wywołaj w pomocy excela temat: Szablony — informacje

Pozdrawiam

Trebor
Dodano
28.01.2007 15:22:32
  • michszym 28.01.2007 16:21:46

<p>Dzięki udało się :)</p><p>ale nie obeszło się bez problemów. Wcześniej też próbowałem to zrobić za pomocą szablonu ale zapisywałem szablon w %appdata%\Microsoft\Excel\XLSTART a nie w C:\Program Files\Microsoft Office\OFFICE11\XLSTART</p><p>poza tym najważniejsze jest to że jest błąd w Pomocy bo domyślny szablon trzeba zapisać jako zeszyt.xlt a nie jako Skoroszyt.xlt, jak jest napisane w Pomocy - dobrze że jakims cudem to sprawdziłem bo miałem się już poddać...&nbsp;</p>

michszym
Dodano:
28.01.2007 15:04:41
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1