(Nie)śmieszny problem z nagrywarką
Witam.
Jestem w posiadaniu nagrywarki LG DVDRAM GSA-4163B. Mam ją od około roku. Nie używam jej bardzo często, toteż napewno nie jest wyeksploatowana, ale czasem się przydaje. Z nagrywaniem nie jest źle. Gorzej jest z o wiele prostszą funkcją, jaką jest wysuwanie tacki. Istotą tego problemu jest to, że dość często (ok. 7 na 10 prób) tacka zgrzyta tak, jakby chciała się wysunąć, ale nie wystaje nawet na milimetr, więc nic nie można z nią zrobić. Czasem (ok. 2 na 10 prób) tacka wysuwa się na ok. 2-3 cm. Bardzo rzadko tacka wysuwa się cała. Nie chciałabym rozkręcać nagrywarki, ponieważ nie jestem pewna co do czasu jej zakupienia, więc jest bardzo prawdopodobne, że jest wciąż na gwarancji. Najpierw chciałabym poznać przyczynę jej zachowania i ewentualne "domowe" sposoby rozwiązania tego problemu. Z góry dziękuję za okazaną mi pomoc.
Jestem w posiadaniu nagrywarki LG DVDRAM GSA-4163B. Mam ją od około roku. Nie używam jej bardzo często, toteż napewno nie jest wyeksploatowana, ale czasem się przydaje. Z nagrywaniem nie jest źle. Gorzej jest z o wiele prostszą funkcją, jaką jest wysuwanie tacki. Istotą tego problemu jest to, że dość często (ok. 7 na 10 prób) tacka zgrzyta tak, jakby chciała się wysunąć, ale nie wystaje nawet na milimetr, więc nic nie można z nią zrobić. Czasem (ok. 2 na 10 prób) tacka wysuwa się na ok. 2-3 cm. Bardzo rzadko tacka wysuwa się cała. Nie chciałabym rozkręcać nagrywarki, ponieważ nie jestem pewna co do czasu jej zakupienia, więc jest bardzo prawdopodobne, że jest wciąż na gwarancji. Najpierw chciałabym poznać przyczynę jej zachowania i ewentualne "domowe" sposoby rozwiązania tego problemu. Z góry dziękuję za okazaną mi pomoc.
Odpowiedzi: 1
Bez rozbierania pewnie się nie obędzie.Zgrzyty podczas wysuwania tacki są od uszkodzonego koła zębatego które wysuwa poprzez listwe zębatą tackę.Przyczyną tego być może było przytrzymanie tacki podczas wysuwania lub chowania.Możesz zobaczyć pod spodem tacki jaki jest stan listwy zębatej..czy nie są wyłamane ząbki.Także po otwarciu tacki można zobaczyć stan kołka zębatego..też czy ma ząbki w porządku.Jeśli to tylko te elementy są uszkodzone to można ich wymienić od jakiegoś starego ,padniętego napędu...Powodzenia
Strona 1 / 1
Wypalarkę oddać do naprawy/wymiany, w ramach gwarancji , jeśli ma ok 1 rok to gwarancję jeszcze ma , jak rozumiem<br>
Chodzi o to, że gdy tacka wysuwa się na np.3 cm to wraca, a nie się zatrzymuje! <br />A co do gwarancji, kończy się w połowie czerwca, muszę się pospieszyć. Dzięki za rady.