NIemozźnośc zainstalowania WIn XP (Win 98 teź)

Witam!
Problem z moim komputerem trwa juz od okolo 2 tygodni i polega mianowicie na tym:
Zaczelo sie od tego ze komputer wieszal sie co jakis czas, przy powazniejszych zadaniach, z czasem jednak wieszal sie tuz po starcie systemu (WinXp Proffesional). Sprzet: Athlon 1,2Ghz na płycie Sono VK2208A, 256 SDRAM. Zanioslem sprzet do serwisu i po wielu nieudanych probach diagnozy serwisanci doszli do wniosku ze nalezy wymienic plyte glowna bo jest uszkodzona. Wymienilem wiec ja a co za tym idzie rowniez procesor i pamiec. Moj obecny sprzet to: Intel Pentium 4 Prescott 2,8Ghz na plycie Intel D865PERL oraz 256 DDRAM (400Mhz).
I problem polega na tym, ze podczas instalacji Windows XP (probowalem Home Edition, Proffesional Edition z Service Pack'iem 1 jak i bez) po pierwszym restarcie po wyswietleniu logo Windowsa komputer staje i po chwili sie resetuje. Czasem wywala Blue Screen Of Death jakies cyferki i odliczanie od 0 do 100 – zrzucanie pamieci fizycznej na dysk, po czym komputer sie resetuje i tak w kolko. Probowalem z roznych CD ROMOW po kilkaa razy i za kazdym razem jest to samo. Probowalem rowniez juz szukac w BIOSie czy prawidlowo sa wykryte dyski ATA, probowalem takze zmienic taktowanie pamieci z 400Mhz na 333Mhz ponadto sprawdzalem zworki i to tyle co narazie przyszlo mi do glowy. Dysk na ktorym instalowalem system w calosci byl formatowany na rozne sposoby za kazdym razem w systemie plikow NTFS (na FAT32 nie chcial sie zainstalowac system, "krzyczal" ze na dysku nie ma partycji zgodnych z systemem WInXP). Jestem kompletnie zdezorientowany, najdziwniejsze ze Linux dziala bez najmniejszych komplikacji, sam juz nie wiem co mam robic. Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

Odpowiedzi: 5

Standartowo w takich sytułacjach :

Jakie info BSOD,
Jakie Temp,
Jakie napięcia.
Okablowanie sprawdzone, Hard dobrze osadzony w slot`ach.
McScr@by
Dodano
04.07.2004 22:58:46
Zasilacz został wymieniony, ale na jaki?? Napisz jaką masz konfiguracje.
olonext
Dodano
04.07.2004 19:02:07
Seeker: SZostaly dyski twarde, napedy CDRW i DVD, karta graficzna i sieciowa oraz obudowa. Zasilacz zostal wymieniony na nowy bo stary nie pasowal do nowej plyty glownej.
Lucky: NIe, system Windows po zainstalowaniu (podczas proby pierwszego uruchomienia) po wyswietlniu logo WinXp staje po czym nastepuje reset :(
exrive
Dodano
04.07.2004 18:32:52
exrive:
. Zanioslem sprzet do serwisu i po wielu nieudanych probach diagnozy serwisanci doszli do wniosku ze nalezy wymienic plyte glowna bo jest uszkodzona. Wymienilem wiec ja a co za tym idzie rowniez procesor i pamiec. Moj obecny sprzet to: Intel Pentium 4 Prescott 2,8Ghz na plycie Intel D865PERL oraz 256 DDRAM (400Mhz)..

Rozumiem źe wymieniłeś wszystko oprócz budy .
Wobec powyźszego stawiam na zasilacz
Szczegóły w archiwum
Seeker
Dodano
04.07.2004 16:03:20
mowisz ze po insrtalacji odpalasz kompa instauljesz sterwoniki i po pierwszym restarcie sysdtem nie chce wejsc ?
Lucky
Dodano
04.07.2004 15:50:39
exrive
Dodano:
04.07.2004 15:35:14
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1