nielegalne dzielenie łącza

administrator u mnie zada dodatkowego abonamentu za dzielenie lacza w tym samym budynku (straszne). Zastanawiam sie czy jak podlacze se drugi komp to admin moze wyniuchac to na odległość. Pewnie prawdopodobienstwo takie jest wieksze niz w np.tp. Siec jest mala(WLAN).
Mam takiego staruszka, co na nim to mozna se poserfowac i co najwyzej pograc w Pasjansa, wiec sie zastanawiam nad podzialeem. Ale za takie zuchwalstwo to moge poniesc kare. Co o tym uwazacie, warto ryzykowac, moze nakryc.

Odpowiedzi: 15

a to przepraszam :)
Anonymous
Dodano
11.07.2005 07:55:31
Abdenago Adik 154 miał na myśli zupełnie inną sprawę w związku z archeologią, mianowicie data powstanie tematu (tak zwykliśmy zwać tu tych co odwiedzają tematy sprzed) LONG LONG TIME A GO IN A GALAXY AWAY...
Pan i pastuch
Dodano
11.07.2005 00:59:27
adik154:
Cwenu:
moźesz zrobić tak mieć dwa kompy w domu modem czy co tam masz i włączasz raz do jednego raz do drugiego hehe :wink: ale to takie troche głupie

w archeologa sie bawisz :?: :?:

rozumiem ze adik154 chodzilo o to ze modemy sa tylko historyczna ciekawostka

chcialbym przypomniec ze modem to nie tylko stara zakurzona plyta wsadzana do zlacza ISA, ale rowniez nowoczesne koncowki do laczy ADSL (neostrada),urzadzenia umozliwiajace odbior interentu z kablowki oraz milion innych, tak wiec uwaga o archeologu byla chyba nie na miejscu
Anonymous
Dodano
10.07.2005 22:13:02
więc moze tak. wiekszosc dostawców nie pobiera opłat za polonczenie komputerów w obrebie jednego mieszkania inni pozwalaja na polonczenie okreslinej liczby komputerów w ramach wykupionego pakietu. ale to sa wieksi usługodawcy. u mniejszych jest tak ze musisz bulic za kazdy komp, ale z doswiadczenia wiem ze u tych mniejszych tez łatwiej sie dogadac wiec moze sprubuj w ta strone, aha z reguły podłączenie dodatkowego kompa do istniejacego loncza kosztuje okolo 10–20% ceny abonamentu wiec chyba sie nie bardzo oplaca kombinowac jezeli kara moze byc wysokości nawet 500% ceny abonamentu
cybull
Dodano
10.07.2005 18:21:35
ja tego nie rozumiem polscy providerzy to zwykłe smieci
mieszkam w berlinie i mamy tu wielu dobrych providerow w niemczech nawet nowoscia jest adsl 2 o predkosci 16 mbit ale to na marginesie i nikt tu w zadnej umowie nie nie zabrania sobie dzielic łącza w domu ja tego nie rozumiem to jest jak komunizm to nie demokracja to tak jakbyscie wzieli przedluzacz i przeciagneli go do sasiada prąd z wlasnego gniazdka czy nalezy sie wtedy energetyce zaplacic za to ze daje komus prad nie bo ja za nie go place i robie z nim co chce ludzie to co robia providerzy w polsce to jest czysty wyzysk smiechu warte wyrazy wspolczucia
Przemysław Zawadzki
Dodano
10.07.2005 15:42:32
Cwenu:
moźesz zrobić tak mieć dwa kompy w domu modem czy co tam masz i włączasz raz do jednego raz do drugiego hehe :wink: ale to takie troche głupie

w archeologa sie bawisz :?: :?:
adik154
Dodano
09.07.2005 19:15:47
Cwenu
Dodano
09.07.2005 19:11:19
wystarczy mi samo www Jak proxy wystarczy to wchodze w to.
Abdenago:
jest to sposob nie do wykrycia
mam nadzieje, bo zadbac aby
Abdenago:
komputer dzielacy lacze nie pomniejszal TTL pakietow przez niego przelatujacych, oraz aby polaczenia dla komputerow ktore sa podlaczone "na lewo" byly realizowane na niskich portach routera
to nie umiem. I nie chce źyc w ciaglym strachu:) WinProxy 5.0 sie nada ?
qlt
Dodano
30.05.2005 00:50:57
Powiem źe jeśli operator się wkur**** bo go klyenty skubią to się kopnie w zad i namierzy wszystkich bez względu na twoje kombinowanie.
1. A wówczas juź nie będzie teleranka a u twych dźwi staną faceci w czerni :wink:
2. A inaczej patrząc na zagadnienie to powiem to co zwykły mawiać jaskółki źe nie warto zakładać spółki bo jak sąsiad co mu dzielisz neta się na ciebie "pogniewa" za nonstopowe turenty to masz po pitokach równieź i tu patrz punk 1.
3. Dowiedz się z jakim wyprzedzeniem operator powinien cię uprzedzić o wizycie i jeśli stwierzdzisz źe zdąźysz pozwijać kable to ciągnij ile wlezie ale uprzedzam źe co noc będziesz miał ten sam sen i tu patrz punk 1.
Pan i pastuch
Dodano
29.05.2005 23:54:20
da sie podzielic lacze tak aby operator nic nie zniuchal mozna to zrobic zarowno na platformie windowsowej jak i na linuxie, nie napisze dokladnie jak to zrobic na windowsach bo nie wiem, ale musisz zadbac aby twoj komputer dzielacy lacze nie pomniejszal TTL pakietow przez niego przelatujacych, oraz aby polaczenia dla komputerow ktore sa podlaczone "na lewo" byly realizowane na niskich portach routera(czyli komputera któey dzieli lacze) gdyz sa to jedne z bardziej znanych metos wykrywania nat

jesli interesuje cie tylko www i gg na "starym rupieciu" to zainstaluj proxy na dzielacym kompie, jest to sposob nie do wykrycia
Anonymous
Dodano
29.05.2005 23:22:49
w jednym budynku tylko zeby mozna bylo dzielic na gora 3 kompy...
qlt
Dodano
29.05.2005 21:06:30
qlt:
nie podoba mi sie ta praktyka.Dla mnie to czyste zdzierstwo, wyludzanie kasy od uczciwych obywateli

tiaa .. ale uczciwy obywatel chce za plecami ISP dzielić łącze. Jak Kalemu ukraść to źle, ale jak Kali ukraść to dobrze.
Załózmy, źe nie ma dodatkowych opłat. Płace 50 zł i rozdzielam ("swój net") na 10 komputerów – Ty masz internet na 10 komputerach (pomijam prędkość), a ISP dostaje kase za jedno łącze. Chyba mu sie nie opłaca.
Anonymous
Dodano
29.05.2005 20:59:10
gusioo:
Zaleźy w jaki sposób skonfigurowana jest sieć. Czy adresy IP przydziela DHCP na podstawie adresu MAC karty sieciowej

Eee nie wiem... przy konfiguracji sieci to nie wybieram 'uzyskaj adres ip automatycznie' tylko musze wszystko wpisywac. o to chodzi?
gusioo:
Bo to normalna praktyka jest.
nie podoba mi sie ta praktyka.Dla mnie to czyste zdzierstwo, wyludzanie kasy od uczciwych obywateli, ale ale wole to narazie niz neostrade :) z dodatkowym kompem i tak mialabym abonament mniejszy niz za najwoniejsza neostrade... Ale nie bede narazac sie na dodatkowe koszty zeby w sasiednim pokoju posurfowac na starym rupielu... Zrobie se moze siec ewentualnie bez dzielenia internetu... (ale wolalabym z internetem):)
qlt
Dodano
29.05.2005 20:53:53
Bo to normalna praktyka jest.
Podpinasz drugi komp to dopłacasz do zwykłego abonamentu.
Zaleźy w jaki sposób skonfigurowana jest sieć. Czy adresy IP przydziela DHCP na podstawie adresu MAC karty sieciowej.
Ale sposoby ogólnie istnieją.
Anonymous
Dodano
29.05.2005 20:29:11
qlt:
administrator u mnie zada dodatkowego abonamentu za dzielenie lacza w tym samym budynku (straszne). Zastanawiam sie czy jak podlacze se drugi komp to admin moze wyniuchac to na odległość. Pewnie prawdopodobienstwo takie jest wieksze niz w np.tp. Siec jest mala(WLAN).
Mam takiego staruszka, co na nim to mozna se poserfowac i co najwyzej pograc w Pasjansa, wiec sie zastanawiam nad podzialeem. Ale za takie zuchwalstwo to moge poniesc kare. Co o tym uwazacie, warto ryzykowac, moze nakryc.

nie tylko on tak rząda. wielu tak robi. I wyniuchać moźe i moim zdaniem ryzykować nie warto.
adik154
Dodano
29.05.2005 20:23:32
qlt
Dodano:
29.05.2005 20:11:35
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1