niedzialający zintegrowany REALTEK RTL8169/8110 Gigabit Ethe
mam plyte gigabyte 865PE z zintegrowaną kartą sieciową oraz modem Terrayon (internet z kablówki "multimedia"). Mój problem polega na tym ze facet z "multimedii" podłaczył mi modem poprzez kabel sieciowy do karty sieciowej(cos tam konfigurował) i net elegancko działał, ale zachcialo mi sei wreszcie formata......i po formacie zainstalowałem sterowniki do karty sieciowej w menedzerze urzadzen wszystko jest ok ale net nie działa diody na modemie sie nie swieca...a w "polaczeniu sieciowym" pisze mi ze kabel jest odlączony, pomimo ze go podlaczylem.....noi niewiem czy trzeba to jeszcze jakos konfigurowac czy cos...wydawalo mi sie ze jak podlacze kabel zainstaluje stery to wszystko zadzial ale d***a. Moze ktos sie na tym zna. Prosze o pomoc.
Odpowiedzi: 5
Najlepiej kabel sprawdź testerem kabli (muszą go mieć Ci co Ci instalowali neta), albo zastosuj inny kabel (poźycz od kumpla). Jeźeli będzie OK to zostaje niestety karta. Sprawdź wtedy na innej (teź do poźyczenia na chwilkę). Wnioskuję, źe poza formatem i ponowną instalką systemu nie wyłączyłeś karty w Biosie.
no dobra, ale jak mam to sprawdzic...wejscia wygladaja ze sa ok...na pierwszy rzut oka nie widac uszkodzenia ..tylko ze jak podlaczam kabel to nic sie nie dzieje...
Tak czy siak proponuję sprawdzenie tego połączenia sieciowego bo sprawa wygląna na mechaniczną i nie jest to trudne do zrobienia. Jak się okaźe, źe masz zwaloną kartę to mając płytę na gwarancji zdąźysz ją wymienić.
problem rozwiazałem ale nieco w inny sposób, ten modem oprócz podłaczenia kabla sieciowego ma równieź wejscie na usb, podłaczylem go przez kabel usb i ...sie diody zapaliły a windows od razu wykrył ten modem i internet zadzialał....ale nie zmienia to faktu ze nie działa z pod kabla sieciowego. Odlaczalem go , podlaczalem i jest dobrze wsadzony.....przyroda sie mowi.. :lol: ...bede korzystał z kabla usb i chyba nie bede sobie juz tym glowy zawracał. :D hehehe gorzej by bylo jakby nie mial wejscia na usb hehe
roy_21:działa diody na modemie sie nie swieca...a w "polaczeniu sieciowym" pisze mi ze kabel jest odlączony,
Jak Ci się diody nie świecą tzn. źe po prostu brak połączenia elektrycznego, czyli źe albo masz zwaloną kartę albo coś zwalonego na kablu i tyle. Sprawdź kabel, wtyczkę (kartę moźesz zainstalować inną)
Strona 1 / 1