niechodzi połowa aplikacji na SP2

Witam. Przeinstalowałem windows, sp2 był zaintegrowany z płyta Windows xp. Zainstalowałem aplikacje takie jak, BestPlayer, Vplayer, BulletProof FTP Server, Total Commander 6.03. Załączyłem je tylko raz, działało wszystko dobrze, później uruchomiłem rano kompa i klapa, źadna z nich nie chciała sie uruchomić, klikłem dwa razt ta pliczek i nic, źaden błąd, ani okienko, po prostu sie nie załączą i koniec :( :( :( POMOCY

Odpowiedzi: 5

miałem tak przedtem, zrobiłem tak jak mówisz, myslałem ze przinstalowanie pomoze, ale niestety
ripley
Dodano
09.10.2004 20:24:01
Ale czy przeinstalowales z tej plytki XP + SP2 czy na czysto samo XP?
Kaworu
Dodano
09.10.2004 18:00:47
próbowałem z tą funkcją DEP i nic, a nie dawno go przeinstalowałem, moze któraś usługa jest za programy odpowiedzialna, albo ma cos z nimi związane??
ripley
Dodano
09.10.2004 17:51:08
Mysle, ze zadzialala funkcja DEP – Data Execution Prevention czyli Zapobieganie wykonywaniu danych. Sproboj dostac sie do Moj komputer> Wlasciwosci> Zaawansowane> Wydajnosc> Zapobieganie wykonywaniu danych i dodaj te programy na liste...

Funkcja Zapobieganie wykonywaniu danych (DEP, Data Execution Prevention) pomaga w zapobieganiu powstawaniu uszkodzeń powodowanych przez zagroźenia zabezpieczeń oraz w wyniku działania wirusów, które atakują przez uruchomienie (wykonanie) złośliwego kodu z lokalizacji pamięci, które powinny być uźywane wyłącznie przez system Windows oraz inne programy. Moźe to powodować uszkodzenia wynikające z przejęcia kontroli nad jedną lub kilkoma lokalizacjami pamięci uźywanymi przez program. Powoduje to uszkodzenie innych programów, plików, a nawet kontaktów e–mail.

W odróźnieniu od programów zapory i programów antywirusowych funkcja DEP nie pomaga w zapobieganiu instalacji na komputerze szkodliwych programów. Zamiast tego funkcja monitoruje programy w celu sprawdzenia, czy korzystają z pamięci w bezpieczny sposób. W tym celu funkcja DEP działa osobno lub wspólnie ze zgodnymi mikroprocesorami, oznaczając pewne typowe lokalizacje w pamięci jako niewykonywalne. Jeźeli program próbuje uruchomić kod z chronionej lokalizacji, funkcja DEP zamyka program i powiadamia uźytkownika niezaleźnie od tego, czy kod jest złośliwy czy nie.

Funkcja DEP moźe korzystać z obsługi oprogramowania i sprzętu. Aby korzystać z funkcji DEP, na komputerze musi być uruchomiony system Microsoft Windows XP Service Pack 2 (SP2) lub nowszy albo system Windows Server 2003 z dodatkiem Service Pack 1 lub nowszym. Oprogramowanie DEP pomaga tylko w ochronie przed określonymi typami ataków przy uźyciu złośliwego kodu. Aby wykorzystać w pełni moźliwości ochrony oferowanej przez funkcję DEP, procesor musi obsługiwać ochronę przed wykonywaniem. Jest to technologia oparta na sprzęcie, zaprojektowana w celu oznaczania lokalizacji pamięci jako niewykonywalnych. Jeźeli procesor nie obsługuje funkcji DEP opartej na sprzęcie, naleźy uaktualnić go do procesora obsługującego funkcje ochrony przed wykonywaniem.

A jezeli to nie pomoze, to zainstaluj XP jeszcze raz... byc moze to skompilowanie plyty XP SP2 narobilo szajsiora. Najpierw wgraj czyste XP i bezposrednio po instalacji, pierwszym uruchomieniu zainstaluj SP2

Dosc ciekawy problem... mi sie stare programy bez problemu uruchamiaja...
Kaworu
Dodano
09.10.2004 14:21:39
Vplayer i Best Player działają na pewno,Total Commamder z tego co pamiętam teź.
Nie masz jakiegoś syfu w systemie i z tąd te problemy ?
Ja obstawiał raczej na to.
MarcinX
Dodano
09.10.2004 13:51:25
ripley
Dodano:
09.10.2004 12:47:54
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1