niechciany scandisk + zagubione pliki = frustracja

Widze, ze wszyscy pisza o tajemniczych restartach. Tez mi to sie zdarzalo od 5 do 10 razy dziennie.. Teraz samoczynnie ustaly.

Oczywiscie równowaga musi być zachowana i pojawiło się coś innego równie iirytującego.. :?

Otóź zamykam system. Wlaczam go np.. za 10 godzin i zaczyna sie scandisk. Jest jakies "checking costam" jakies kroki 1 z 5 itp itd.. Ogólnie scandisk troche inny od tego, ktory sie normalnie pojawia .

Tworzy mi katalog Found.... wrzuca mi tam moje .. najczesciej mp3ki (w sumie tlyko *.mp3) a czesc po prostu kasuje.. Codziennie z mojej kolekcji znika kilkanascie utworów..

Czy ktos juz na cos takiego znalazl sposob :?:

Odpowiedzi: 11

Więc sprubuj sciągnąć go z imesha 8)... Raczej błędy są zawarte w systemie ... Windows xp mnie bardzo zaciekawił po tym jak miałem do dyspozycji dwie kopie windowsa xp pro.. Na jednej kopii nie mogłem zainstalować modemu :roll: resetował mi się pc... na drugiej kopi mogłem zainstalować modem ale pc samoczynnie usuwał mi pliki bmp,jpg,png ... Zainstalowałem nortona .. Włączyłem windows doktor i przy następnym restarcie było ok :wink: Moźe i u ciebie to zadziała :)
P.s : Ten Scan Disk jest na takim niebieskim tle i sprawdza ci dysk w poszukiwaniu błędów i w prawym górnym rogu jest flaga winxp ? i czy masz dysk podzielony ? Jeźeli tak jest to scandisk sprawdza ci tylko "Uszkodzoną" partycje. W takim razie moźesz mp3 przenieść na drugą partycje lub dysk :wink:
Pozdrófka 8)
= F e n ! x =
Dodano
11.05.2003 19:51:46
czyli to bledy raczej logincze a nie fizyczne.. np na dysku? ... + zauwazcie, ze tylko pliki mp3 gina.. nic wiecej.. ten program sprobuje zaraz znalesc... dzieki za porady..
masterful
Dodano
11.05.2003 18:34:21
No :P Nie trafiłem z programem :wink: . Ale on przyda ci się na 100% 8). Jeśli go niebędziesz mógł znaleść to, moźe umieszczę N.S.W.2003 na moim serwie www i go sobie odemnie pobieźesz :wink:. ale jeszcze zobacze 8)
Pozdrówka 8)
= F e n ! x =
Dodano
11.05.2003 10:56:33
Narzędzie wspomniane przez Colda to Norton WinDoctor. Znajduje się on w pakiecie Norton Utilities, który to z kolei moźna znaleźć w Norton SystemWorks.
e–walker
Dodano
11.05.2003 04:27:20
Narzędzie wspomniane przez Colda to Norton WinDoctor. Znajduje się on w pakiecie Norton Utilities, który to z kolei moźna znaleźć w Norton SystemWorks.
e–walker
Dodano
11.05.2003 04:27:20
OJ ... to się narobiło :) . Scandisk jest uporczywy ftedy jeśli masz partycję. Usunie ci pliki które najczęściej uźywałeś – jest to błąd operacyjny i nie jestem pewien czy wyszła na to juź nakładka 8) . nie siedzę w tym. Jedynym rozwiązaniem bez utraty bazy danych jest instalacja pakietu Norton System works 2003 (pl) Masz tam przydatny programik juź nie będe zmyślał ale chyba norton cleansweep, ghost lub utilities (raczej to ostatnie :lol: )Usunie ci błędy w rejestrze w systemie i w dysku. u mnie na czystym dysku zainstalowałem xp i stery wszystkie podpisane cyfrowo ! I jak puściłem N.s.W.2003 wykrył mi 23 błędy w rejestrze 12 błędów systemowych 7 błędów dyskowych.. widzicie jak ten xp wszystko chszani :)
Pozdrówka :P
= F e n ! x =
Dodano
11.05.2003 03:37:30
masterful:
no to sie skopalo... mam ntfs'a
Zamiast tego formata ktory Ci proponuja, sprobuj nalozyc system nowy na stary. Zostana Ci wszystkie programy i ustawienia. Cos takiego jak w w98 bylo po poleceniu "setupcor".
EL NINO
Dodano
10.05.2003 22:35:56
Tak... Archiwizacja danych i system od zera. Jak juź się coś "naprawdę" skaszani, to jest jedyne wyjście. Jeźeli uźyłeś juź wszystkich narzędzi i ból pozostaje, to przynajmniej moźesz się pocieszyć, źe będziesz miał świeźutki systemik :D
e–walker
Dodano
10.05.2003 03:29:31
ooooooo, to jak masz ntfs'a i ci się scandisk uruchamia to nie jest dobrze. Ja nie mam pojęcia co w takim wyadku moźna by zrobić oprócz formata i instalacji systemu jeszcze raz. Ale narazie zaczekaj niech się inni wypowiedzą.
SLAY3R
Dodano
10.05.2003 01:06:59
no to sie skopalo... mam ntfs'a
masterful
Dodano
10.05.2003 01:04:41
Najlepszy sposób na scandiska to przejście z systemu plików fat32 na ntfs. Większe bezpieczeństwo danych, nic nie zniknie, scandisk po resecie nawet się nie uruchomi, w tym systemie plików poprostu nic nie moźe zniknąć, no chyba źe naprawdę coś się porządnie skopie.
SLAY3R
Dodano
10.05.2003 01:02:58
masterful
Dodano:
09.05.2003 22:05:37
Komentarzy:
11
Strona 2 / 2