nie znaleziono komputera hosta , nie mozna znalezc serwera
Na dysku C mam windows 98 a na dysku D windows XP Prof.
W windows 98 mogę bez źadnych problemów łączyć się z serwerami FTP źeby aktualizować stronę www czy aktualizować programy.
W windows XP nie mogę połączyć się ze serwerami FTP.
Pojawia się hasło: "nie znaleziono komputera hosta" lub "nie moźna znaleźć serwera".
Połączenie z serwerami jest moźliwe tylko po wcześniejszym uruchomieniu programu Internet Explorer.
O co tu chodzi ?
Gdzie jest błąd w konfiguracji Windowsa XP ?
Pomoźecie ?
W windows 98 mogę bez źadnych problemów łączyć się z serwerami FTP źeby aktualizować stronę www czy aktualizować programy.
W windows XP nie mogę połączyć się ze serwerami FTP.
Pojawia się hasło: "nie znaleziono komputera hosta" lub "nie moźna znaleźć serwera".
Połączenie z serwerami jest moźliwe tylko po wcześniejszym uruchomieniu programu Internet Explorer.
O co tu chodzi ?
Gdzie jest błąd w konfiguracji Windowsa XP ?
Pomoźecie ?
Odpowiedzi: 9
Witam Mistrza, a jak go nie widać, to witam Małgorzatę.
Adres: ftp://republika.pl wpisałem do klienta WS_FTP ale jest nadal bez połączenia.
Poniewaź mam chwilowo Neostradę, oczywiście powinno to wywołać Okienko programu Neostrady do połączenia z Internetem.
W Windows Commander 32 powyźszy adres nie chce przyjąć program klienta FTP.
Po uruchomieniu Neostrady i wpisaniu adresu: ftp.republika.pl łączę się ze serwerem.
Z pozdrowieniami.
Adres: ftp://republika.pl wpisałem do klienta WS_FTP ale jest nadal bez połączenia.
Poniewaź mam chwilowo Neostradę, oczywiście powinno to wywołać Okienko programu Neostrady do połączenia z Internetem.
W Windows Commander 32 powyźszy adres nie chce przyjąć program klienta FTP.
Po uruchomieniu Neostrady i wpisaniu adresu: ftp.republika.pl łączę się ze serwerem.
Z pozdrowieniami.
:Witam Szanownego Mistrza.
Dziękuję za cierpliwe interesowanie się problemem.
Na pasku adresu klienta FTP wpisuję : ftp.republika.pl.
Patrzę i rozglądam się ale źadnego mistrza ni widu ni słychu :P
BTW jeśli to nie skrót to co na czerwono zaznaczyłem to źle wpisujesz. Musisz uźyć "ftp://"– bez cudzysłowów rzecz jasna , a dokładnie ftp://republika.pl
Witam Szanownego Mistrza.
Oczywiście mam zewnętrzny IP , jestem podłączony bezpośrednio z gniazdkiem telefonicznym.
Pniźej więcej szczegółów o moim niewielkim problemie.
W Windows 98 jak chcę połączyć się z FTP, program "klient FTP" wywołuje Okienko "Połączenie telefoniczne" i wybieram "połącz" po czym łączę się bez źadnych problemów ze serwerem , równieź aktualizacja programów jest bez problemów.
W Windows XP Prof 98 jak chcę połączyć się z FTP, program "klient FTP" nie wywołuje ww. Okienka.
W WSFTP LE pojawia się komunikat:
!Can't get "ftp.republika.pl" host entry
!Connection failed ftp.republika.pl. a w Windows Commander jest : "nie znaleziono komputera Hosta".
Więc muszę najpierw uruchomić IE, albo Outlook Express, które wywoła słynne Okienko a później uruchamiam juź klienta FTP, który łączy ze serwerem bezproblemowo.
Z tym "kombinowanym" łączeniem moźna źyć.
Prawdopodobnie rozwiązanie jest banalnie proste,ale jakie?.
Przesyłam pozdrowienia.
Oczywiście mam zewnętrzny IP , jestem podłączony bezpośrednio z gniazdkiem telefonicznym.
Pniźej więcej szczegółów o moim niewielkim problemie.
W Windows 98 jak chcę połączyć się z FTP, program "klient FTP" wywołuje Okienko "Połączenie telefoniczne" i wybieram "połącz" po czym łączę się bez źadnych problemów ze serwerem , równieź aktualizacja programów jest bez problemów.
W Windows XP Prof 98 jak chcę połączyć się z FTP, program "klient FTP" nie wywołuje ww. Okienka.
W WSFTP LE pojawia się komunikat:
!Can't get "ftp.republika.pl" host entry
!Connection failed ftp.republika.pl. a w Windows Commander jest : "nie znaleziono komputera Hosta".
Więc muszę najpierw uruchomić IE, albo Outlook Express, które wywoła słynne Okienko a później uruchamiam juź klienta FTP, który łączy ze serwerem bezproblemowo.
Z tym "kombinowanym" łączeniem moźna źyć.
Prawdopodobnie rozwiązanie jest banalnie proste,ale jakie?.
Przesyłam pozdrowienia.
Dante:Nie jestem w sieci , nie mam zewnętrznego IP.
:shock: :shock: Czegoś nie rozumiem gdybyś napisał nie jestem w sieci mam zewn IP
to by było jasne źe uźywasz jednego komputera z ktorego się łączysz z NETEM i adres IP zmienny czy nie posiadać musisz.
No chyba źe łączysz się z komputera któremu udostępniłeś internet wtedy jesteś w sieci i Twój adres jest z zakresu adresów wewnętrznych i wtedy jako tako zewn. IP nie posiadasz – Twój adres zewn. ma komputer udostepniający
Uff :)
Dante:Uźywam najpierw przeglądarkę IE,poniewaź Klient FTP nie jest w stanie połączyć się bezpośrednio ze serwerem .
A co wpisujesz w na pasku adresu w kliencie FTP? –
Dziękuję, Witajcie!
W opcjach Internetowych, zakładka "zaawansowane" jest zaznaczona opcja: "włącz widok folderów dla lokacji FTP", usunąłem zaznaczenie "uźywaj pasywnego protokołu FTP".
Do łączenia ze serwerem uźywam klienta FTP: WSFTP95LE lub Windows Commander 32.
Uźywam najpierw przeglądarkę IE,poniewaź Klient FTP nie jest w stanie połączyć się bezpośrednio ze serwerem .
Do połączeń z Internetem uźywam połączenia telefonicznego poprzez modemfaks, ostatnio mam modem zewnętrzny – Neostradę (ładuje strony www. szybko).
Nie jestem w sieci , nie mam zewnętrznego IP.
Zainstalowałem FlashGet–a, sytuacja z łączeniem się jest podobna.
Pozdrowienia,
Zamiast standardowych hasełek dorzucam swoje: "uczymy się przez całe źycie".
[/i]
W opcjach Internetowych, zakładka "zaawansowane" jest zaznaczona opcja: "włącz widok folderów dla lokacji FTP", usunąłem zaznaczenie "uźywaj pasywnego protokołu FTP".
Do łączenia ze serwerem uźywam klienta FTP: WSFTP95LE lub Windows Commander 32.
Uźywam najpierw przeglądarkę IE,poniewaź Klient FTP nie jest w stanie połączyć się bezpośrednio ze serwerem .
Do połączeń z Internetem uźywam połączenia telefonicznego poprzez modemfaks, ostatnio mam modem zewnętrzny – Neostradę (ładuje strony www. szybko).
Nie jestem w sieci , nie mam zewnętrznego IP.
Zainstalowałem FlashGet–a, sytuacja z łączeniem się jest podobna.
Pozdrowienia,
Zamiast standardowych hasełek dorzucam swoje: "uczymy się przez całe źycie".
[/i]
Na początek proponowałbym zainstalować jakiegoś klienta FTP – moźe być FlashGet / ma taką zakładkę eksploator serwera/ lub inny i sprawdził czy FTP'y działają.
Moźe wolno Ci sieć chodzi i zbyt długo przeglądarka czeka i przez to wywala źe nie znaleziono....
Sprawdź jeszcze w opcjach internetowych w zakładce zaawansowane jak czy masz zaptaszoną opcję "włącz widok folderów dla lokacji FTP" i odptaszoną "uźyj pasywnego protokołu FPT...."
U mnie w kazdym razie te opcje są tak zazanaczone i to działa.
Moźe wolno Ci sieć chodzi i zbyt długo przeglądarka czeka i przez to wywala źe nie znaleziono....
Sprawdź jeszcze w opcjach internetowych w zakładce zaawansowane jak czy masz zaptaszoną opcję "włącz widok folderów dla lokacji FTP" i odptaszoną "uźyj pasywnego protokołu FPT...."
U mnie w kazdym razie te opcje są tak zazanaczone i to działa.
Dziwna sprawa z tym problemem. Napisz moze jeszcze czego uzywasz do laczenia sie z FTPami – samej przegladarki ? No i jakie masz polaczenie z netem, czy jestes w jakiejs sieci czy tez masz zewnetrzny IP ?
Witam i dziękuję za szybką reakcję.
W Windows XP miałem i mam wyłączoną systemową zaporę połączenia internetowego. Zarówno w Windows 98 jak i w Windows XP jest zainstalowany Norton Personal Firewall, przy wyłączonym Firewall–u nadal nie ma połączenia.
Serdeczne pozdrowienia.
W Windows XP miałem i mam wyłączoną systemową zaporę połączenia internetowego. Zarówno w Windows 98 jak i w Windows XP jest zainstalowany Norton Personal Firewall, przy wyłączonym Firewall–u nadal nie ma połączenia.
Serdeczne pozdrowienia.
Nie blokuje Cie jakis firewall ? Systemowy ? Probowales w trybie PASIV ? Slyszalem rowniez o tym, ze usluga FTP szwankuje gdy na kompie uruchomione jest udostepnianie.
Strona 1 / 1