nie wykrywa mi ramu
cześć mam problem z pamięcią ram mam stary sprzęt ale muzyka gra filmy chodzą więc nie jest najgorzej miałem ok 30 mb pamięci i dokupiłem kość ze 125 mb a komputer wykrywa mi z tego tylko 64 mb czy to jest wina płyty głównej? VB 601 czy pomoźe aktualizacja biosu?
Odpowiedzi: 5
Marpond:
1) sprawdź nową kość gdzie ma banki pamięci: po obu stronach czy po jednej? Jeśli po jednej to pradowpodobnie masz "nowszą" wersję SDRAM DIMM i niestety nie pójdzie całość kości.Szukaj takiej która ma banki po obu stronach.
Niekoniecznie po obu stronach, muszą być kostki po 16MB, nawet jeśli będą na jednej stronie to mieści się ich 8, więc da to 128MB.
Jeśli masz 4 kostki to znaczy źe są po 32MB i płyta ich nie zaadresuje poprawnie, stąd weźmie tylko po 16MB z kaźdej i da ci w sumie 64MB.
faktycznie płyta moźe wykryć 256 mb ram więc jak to podzielilem na cztery porty to wychodzi mi max 64 na kaźdym i pewnie aktualizacja biosu nic mi nie pomoźe
Najoględniej rzecz biorąc Twój chipset płyty głównej jest pewnie klasy BX, ZX, LX, stare Via lub jakiś inny starszy sprzed 5–6 lat. Nie wiem czy aktualizacja biosu pomoźe, ale:
1) sprawdź nową kość gdzie ma banki pamięci: po obu stronach czy po jednej? Jeśli po jednej to pradowpodobnie masz "nowszą" wersję SDRAM DIMM i niestety nie pójdzie całość kości.Szukaj takiej która ma banki po obu stronach.
2)Oznaczenia powinny być na kości (no chyba, źe jest to "total no name" :) ), wszystkie jeszcze sprzedawane SDRAMy 133 Mhz typu BX mają właśnie taki dodatek na opisie.
3) sprawdź kość np. najprostszym programikiem, np. AIDA lub Sandra (poda ci wszystko co powinieneś wiedzieć o kości)
4) istnieje taka moźliwość, źe nawet zakup pamięci BX nie pomoźe, bo chipset płyty przyjmuje tylko kości o rozmiarze max 64MB – sprawdź w opisie płyty.
Pozdrawiam!
2)Oznaczenia powinny być na kości (no chyba, źe jest to "total no name" :) ), wszystkie jeszcze sprzedawane SDRAMy 133 Mhz typu BX mają właśnie taki dodatek na opisie.
3) sprawdź kość np. najprostszym programikiem, np. AIDA lub Sandra (poda ci wszystko co powinieneś wiedzieć o kości)
4) istnieje taka moźliwość, źe nawet zakup pamięci BX nie pomoźe, bo chipset płyty przyjmuje tylko kości o rozmiarze max 64MB – sprawdź w opisie płyty.
Pozdrawiam!
a jak to sprawdzić bo nie za bardzo sie na tym znam wiedzialem tylko źęby kupić sdram a nie ddr słyszałem teź źe moźe ten port w płycie wykrywa tylko 64 mb maxczy to moźliwe
Upgrade biosu moźe, ale nie musi pomóc. Przede wszystkim specyfikacja płyty – zobacz, na co pozwala chipset płyty. Generalnie potrzebujesz pamięci tzw. BX– owych do starszych płyt głównych. Domyślam się, źe zakupiona pamięć takową nie jest?
Strona 1 / 1