nie wykrywa dysków...

Witam,
Mam następujący problem – podczas pracy na komputrze ok 3 – 4h , komputer zawiesza się i po ponownym jego uruchomieniu nie wykrywa dysków ( są 2 dyski i 2 CD–ROMy ) tylko same napędy. Po kilkukrotnym restartowaniu / wyłanczaniu i włanczaniu – zobaczy je. W chwili ładowania systemu teź potrafi się zaciąć. Dziś juź nawet resetowanie nie pomogło. Odczepiłem zasilanie od CD–ROMów i poszedł normalnie. Nie wspomne juź źe często monitor nie chce mi się uruchomić :/ tzn komputer jest uruchomiony a monitor – w stanie oszczędności :|
Czy problem z wykrywaniem dysków moźe być zaleźny od zasilacza ? czy od płyty :| ? ( na grafikę udało mi się zamienić – i dziś był ten sam problem z monitorem – podczas gdy resetowałem komputer – brak dysków )
Nie mam pojęcia co się stało z tym kompem – normalnie sypać z dnia na dzień się zaczął :/
Z góry dziękuję za pomoc

Teraz przed chwilką zawiesił się i pokazał się niebieski ekran

po resecie nie był tylko drugi dysk. Wyłączyłem komputer i odłączyłem drugi HDD od zasilania. Po włączeniu komputera nie było źadnego dysku ( a powinien być ten pierwszy ) – więc reset – zobaczyło owy dysk i nagle zawiesił się na:

Kolejny reset i narazie idzie :| ale bez CDików i HDD
Ciekawe jak długo...

Odpowiedzi: 7

heh Faktycznie :) stoi jak 2 BYki nawet :)

mimo wszystko sprawdz czy nie dzieja Ci sie takie rzeczy jakie opisalem wyzej
TzaR
Dodano
14.08.2005 01:48:50
tak mam 2x Seagate ( 30 i 40 GB )
–MaRciN–[PL]–
Dodano
13.08.2005 23:24:58
TzaR:
czy wsrod TYch dyskow nie masz czasem HDD samsunga ???

Brak wit A?, zaćma? czy inna przypadłość oczna? :wink:
Jak byk stoi 2x Seagate w obrazku z Everesta
Seeker
Dodano
13.08.2005 16:06:42
czy wsrod TYch dyskow nie masz czasem HDD samsunga ??? jesli tak to ON jest przyczyna wszystkich Twoich klopotow. Kiedy ko0mp sie zawiesi... zrestartuj Go.. wczesniej odkrecajac obudowe Tak bys dobrze slyszal zachowanie dyskow twardych... posluchaj jak zachowuje sie samsung i czy "stuka w nim oraz czy rozpedza sie i hamuje co chwile"
TzaR
Dodano
13.08.2005 12:22:49
AGP juź czyścilem nic nie pomaga taśmy są OK bateryjka OK
Napięcia raczej są OK
–MaRciN–[PL]–
Dodano
11.08.2005 21:51:08
A ja bym polecil pokombinowac na poziomie biosu. Zresetowac bios, jak mozesz to sprawdz bateryjke na plycie glownej, czasem jej uszkodzenie lub wyczerpanie potrafi najorniejsze cuda wyczyniac ze sprzetem. Sprawdz tasmy sygnalowe IDE i kable zasilajace, no i oczywiscie zasilacz, przeczysc slot AGP.
mettal
Dodano
11.08.2005 20:39:25
Sprawdź napiecia zasiłki tak jak masz teraz i z podpiętymi urządzeniami.
Moźesz do tego uźyć jakiegos programiku np speedfana lub Everesta, albo pomierzyć multimetrem
Seeker
Dodano
11.08.2005 20:22:23
–MaRciN–[PL]–
Dodano:
11.08.2005 18:06:35
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1