Nie wykrywa całej pojemności dysku. Co jest?
Mam problem:
mam plytew glowna: gigabyte ga–7dxe
procek athlon 2000xp
ram 512mb
i dokupiełem sobie dysk 200gb wd caviar 8mb cache.
problem polega na tym iź komputer widzi mi tylko 131gb. reszty po prostu nie ma:( czy aktualizacja windows service pack 1 lub 2 pomoźe w tym coś??
jeźeli macie jakieś pomysły to dajcie mi znać. prosze.
mam plytew glowna: gigabyte ga–7dxe
procek athlon 2000xp
ram 512mb
i dokupiełem sobie dysk 200gb wd caviar 8mb cache.
problem polega na tym iź komputer widzi mi tylko 131gb. reszty po prostu nie ma:( czy aktualizacja windows service pack 1 lub 2 pomoźe w tym coś??
jeźeli macie jakieś pomysły to dajcie mi znać. prosze.
Odpowiedzi: 8
ale jezeli ktos nie ma z sp1 lub 2 to wystraczy ominac scandisk przy wlaczaniu kopma. a pozniej od razu dodac do rejestru linijke tekstu;p
Windows bez SP2 teź ma to ograniczenie. Moźe prościej było wziąść płytkę WIN XP z SP2.
Poazdrawiam
Poazdrawiam
Juź mi wszystko świetnie cyka:) Wielkie dzięki.
Dla innych pytających to zrobiłem tak:
zrobiłęm partycję 20gb jako aktywna i systemową, po chwili 107gb. łączniew wyszło coś takiego ze 127gb. czyli tyle ile na maksa wykrywa. później zainstalowałem widnowsa bez sp 1 lub 2. włączyłem kompa i włączyłem ten programik "EnableBigLba", który zmienił mi wpisy w rejestrze. włączyłem od nowa kompa. i przy zarządzaniu systemem doszło mi nie podzielone miejsce= około55gb. zrobiłem partycję i wszystko jak narazie cyka cudownie:)
Dla innych pytających to zrobiłem tak:
zrobiłęm partycję 20gb jako aktywna i systemową, po chwili 107gb. łączniew wyszło coś takiego ze 127gb. czyli tyle ile na maksa wykrywa. później zainstalowałem widnowsa bez sp 1 lub 2. włączyłem kompa i włączyłem ten programik "EnableBigLba", który zmienił mi wpisy w rejestrze. włączyłem od nowa kompa. i przy zarządzaniu systemem doszło mi nie podzielone miejsce= około55gb. zrobiłem partycję i wszystko jak narazie cyka cudownie:)
Tak, mogą. Tylko bowiem nieliczne płyty z kontrolerami ATA100 – po aktualizacjach BIOS–u – widziały cąłą pojemność dysku – tę powyźe 120GB.
Nie mozna wykluczyć ,ze w wypadku tej teź się to "uda",ale szansa duźa nie jest.
Instalacja SP do XP powoduje, źe obsługa "duźych" dysków przez system jest odmyślnie łaczona juź w czasie jego instlaacji i nie trzeba zmian w rejestrze ecznie odkonywać.
Gdyby Ząłoźyc tę bardziej prawdopodobną wersję, źe jednak dysku płyta nie zobaczy w cąłości to masz dwa wyjścia:
1. Pobrać z sieci i zainstalować jakiegoś disk managera, który pozwoli "oszukać" BIOS i w ten sposób skorzystać z cąłeś pojemności dysku.
2. Kopić jakiś kontroler ATA133 na PCI i do niego podpiąć ten HDD.
Nie mozna wykluczyć ,ze w wypadku tej teź się to "uda",ale szansa duźa nie jest.
Instalacja SP do XP powoduje, źe obsługa "duźych" dysków przez system jest odmyślnie łaczona juź w czasie jego instlaacji i nie trzeba zmian w rejestrze ecznie odkonywać.
Gdyby Ząłoźyc tę bardziej prawdopodobną wersję, źe jednak dysku płyta nie zobaczy w cąłości to masz dwa wyjścia:
1. Pobrać z sieci i zainstalować jakiegoś disk managera, który pozwoli "oszukać" BIOS i w ten sposób skorzystać z cąłeś pojemności dysku.
2. Kopić jakiś kontroler ATA133 na PCI i do niego podpiąć ten HDD.
Wyślij do mnie tą 2setkę, a ja ci odeśle swój dysk. :lol:
tak to ma być dysk systemowy. ( 80gb chce sprzedać :lol: )czyli mogą być problemy:(
Ale i to moźe nie pomóc o ile to ma być dysk systemowy – na płycie jest kontroler ATA100 i będzie problem z obsługa dysku >120(137)GB.
Tak.
Ewentualnie wrzuć do szukajki: EnableBigLBA
Ewentualnie wrzuć do szukajki: EnableBigLBA
Strona 1 / 1