nie wszystko sie formatuje

chcialem zformatowac dysk(30gb),uzylem cd instalacyjnego ale nie sformatowal wszystkiego
zostawil poprzedni system
zrobilem to jeszcze raz i teraz mam juz chyba trzy te same systemy na kompie
jak zupelnie sformatowac dysk?

Odpowiedzi: 7

dzieki za rady. i wyjasnienia
sprobuje tak zrobic,jak bede mial problem niezwlocznie sie pojawie rzeby wam tu poszubrzyc
Anonymous
Dodano
23.03.2004 05:44:17
Sprobuj zrobic po staremu to co robiles przy pomocy plyty.
Jesli masz FAT, to uzyj FDISKa do usuniecia partycji i pozniej FORMAT z DOSa oczywiscie (dyskietka awaryjna W98) a jesli NTFS, to usun partycje programikiem DELPART.EXE ze "stajni" M$ – http://www.russelltexas.com/delpart.exe no i pozniej rowniez FORMAT z dyskietki W98.

P.S. Dyski IBM wcale nie sa takie dobre.
EL NINO
Dodano
22.03.2004 23:34:07
ok mialo byc na wstepie
dysk formatowalem przez boot z cd
najpierw ustawilem first boot w biosie na cd itd..
wiadomo...
partycje usunalem po prostu naciskajac d w gdy mialem wybrac co zrobic
kazalem sformatowac dysk przed instalacja
ponownie uruchomilem z cd i pokazal ze pojemnosc jest 29,costam , a wolnego 27,4
tak jakby nie chcial sformatowac 2,5 Gb a to troche duzo
probowalem rowniez z konsoli(wciskajac w pewnym momencie R)
po tym nie sformatowal okolo 120 Mb
(oprocz 8Mb co jest normalne)
zainstalowalem system
i co juz chyba powtarzalem menadzer pokazywal ze system zajmuje okolo 2,5 Gb – troche duzo zwazywszy ze odchudzanie nic nie daje
no i co tu robic?
dysk nie powinien byc na wykonczeniu
IBM – i nie stary (30Gb),a to chyba calkiem dobry model
Anonymous
Dodano
22.03.2004 23:24:07
panie seraf, takie informacje podaje sie na wstepie swojego posta. Czyzbym sie mylil ?
Czym formatowales dysk kiedys ? Przed tym jak teraz "chciales" to zrobic ponownie ? Moze w tym lezy problem ? Czym usuwasz partcje ? A moze dysk jest na wykonczeniu ? Przynajmniej jego miejsce gdzie zapisuje MBR ?
EL NINO
Dodano
22.03.2004 23:07:37
panie el admin
te stronki z linkami juz wczesniej czytalem
problem polega na tym ze jakkolwiek bym nie formatowal dysku(czy to z partycjami czy bez)
to i tak nie formatuje mi wszystkiego np.raz napisalo 10 gb pojemnosci 7,5 wolnego (a przed momentem go formatowalem)
teraz udalo mi sie dojsc do sytuacji w ktorej nie sformatowal tylko ze 120Mb (oczywiscie oprocz standardowych oddzielnych 8 Mb)
gdy zainstalowalem Xp pro w zarzadzaniu kompem widzi pojemnosc 10 a wolnego jest 7,6 Gb
probowalem juz odchudzac system, restartowalem kompa, ale dalej widzi tak samo
wiec o co tu chodzi?
Anonymous
Dodano
22.03.2004 20:05:56
ja sformatowalem chyba z 5 razy zarowno w fat32 i ntfs, i przy ustawianiupartycji zamurowalo mnie gdy zobaczylem ze komp nadal takie nazwy parytcji jak przed formatami: chodzi mi o to ze C nazywalo sie SYSTEM itd.
mysz0n
Dodano
22.03.2004 16:58:56
Moze najpierw usunac partycje ?

Sam format:
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=13904&highlight=format
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=12858&highlight=format
i wiele innych po wpisaniu do wyszukiwarki slowa "format".
EL NINO
Dodano
22.03.2004 11:46:13
Anonymous
Dodano:
22.03.2004 07:13:32
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1