Nie wiem jak zformatować niedoinstalowanego do końca xp!
A dokładnie to mój problem wygląda tak:
Mam laptopa, nówka sztuka kupiony bez źadnego systemy operacyjnego. Dysk nie jest podzielony na partycje.
Zacząłęm instalować windowsa xp ale okazało sie źe numery z licencji nie pasują do instalki. Więc z instalacji xp nici. No dobra – pomyślałem – to w takim razie zainstaluje win 98. Ale tu pojawił sie problem. Otóź nijak nie mogę (nie umiem?) stormatować dysku c. Zrobiłem sobie z windowsa 98 cd startowy (zgrałem na cd z opcją bootowanie dyskietke starową) ale w momencie gdy odala się z cd linia polecenia wygląda tak:
[DR–DOS] A:\>_
No i ok.. Ale jak wpisuje
[DR–DOS] A:\>format c:
to wywala mi
Invalid drive, or format not supported Invalid drive, or format not supported
[DR–DOS] A:\_>
O co chodzi? To znaczy wienm co to znaczy ale nie wiem dlavczego! i co mam w końcu zrobic źeby sformatować ten cholerny dysk c?!?!?!
Pomóźcie prosze bo jestem juz na skraju depresji!!!
Mam laptopa, nówka sztuka kupiony bez źadnego systemy operacyjnego. Dysk nie jest podzielony na partycje.
Zacząłęm instalować windowsa xp ale okazało sie źe numery z licencji nie pasują do instalki. Więc z instalacji xp nici. No dobra – pomyślałem – to w takim razie zainstaluje win 98. Ale tu pojawił sie problem. Otóź nijak nie mogę (nie umiem?) stormatować dysku c. Zrobiłem sobie z windowsa 98 cd startowy (zgrałem na cd z opcją bootowanie dyskietke starową) ale w momencie gdy odala się z cd linia polecenia wygląda tak:
[DR–DOS] A:\>_
No i ok.. Ale jak wpisuje
[DR–DOS] A:\>format c:
to wywala mi
Invalid drive, or format not supported Invalid drive, or format not supported
[DR–DOS] A:\_>
O co chodzi? To znaczy wienm co to znaczy ale nie wiem dlavczego! i co mam w końcu zrobic źeby sformatować ten cholerny dysk c?!?!?!
Pomóźcie prosze bo jestem juz na skraju depresji!!!
Odpowiedzi: 9
No to pozwolę sobie mieć jeszcze jedno pytanie w takim razie...
Jak wydostać się z tego nieszczęsnego DR–DOSa źeby się dostać na dysk startowy i pozbyć się [DR–DOS]? Bo wygląda na to źe on po prostu nie chce wyjść z tego Dr–dosa i przełączyc się na płytke startową. Jakby się przełącztył to by pewnie i fdiska by odpalił i formata moźe nawet uskutecznił.
Jak wydostać się z tego nieszczęsnego DR–DOSa źeby się dostać na dysk startowy i pozbyć się [DR–DOS]? Bo wygląda na to źe on po prostu nie chce wyjść z tego Dr–dosa i przełączyc się na płytke startową. Jakby się przełącztył to by pewnie i fdiska by odpalił i formata moźe nawet uskutecznił.
Wygląda, źe nie tyle miałeś sprźet bez systemu ile własnie z DR–DOS–em wgranym.
Co do startowek – to pewnie najlepiej pobrać dla win98, choć moźe by i pierwsza MS–DOS–a starczyła do operacji na samym dysku.
Co do startowek – to pewnie najlepiej pobrać dla win98, choć moźe by i pierwsza MS–DOS–a starczyła do operacji na samym dysku.
Cóz.. oto co mam na cd starowym:
http://img236.imageshack.us/img236/5369/startdisk4ty.jpg
I zdecydowanie jest to zrobione z win 98 start disk... Po prostu nic innego nie miałem.
Wielkie dzięki za line do dysków startowych! Zaraz sobie zrobię jakiś porządny moźe.Moźe mógłbyś mi jeszcze doradzić który z nich wybrać? :wink:
A co do tego mojego obecnego startowego to on cs nie teges. Mimo źe – tak jak na załączonym scanie – jest tam fdisk i kilka innych rzeczy to jest to w dosie nie osiągalne. Ciekawostka taka....
po wpisaniu
[DR–DOS]a:\> dir
widze tylko
command com
dr dos
oak
nr
wwbmu (i to jest coś po niemiecku!!!!:shock:
readme
autodos7
dcconfig
No i to cholerne [DR–DOS] mnie niepokoi......
http://img236.imageshack.us/img236/5369/startdisk4ty.jpg
I zdecydowanie jest to zrobione z win 98 start disk... Po prostu nic innego nie miałem.
Wielkie dzięki za line do dysków startowych! Zaraz sobie zrobię jakiś porządny moźe.Moźe mógłbyś mi jeszcze doradzić który z nich wybrać? :wink:
A co do tego mojego obecnego startowego to on cs nie teges. Mimo źe – tak jak na załączonym scanie – jest tam fdisk i kilka innych rzeczy to jest to w dosie nie osiągalne. Ciekawostka taka....
po wpisaniu
[DR–DOS]a:\> dir
widze tylko
command com
dr dos
oak
nr
wwbmu (i to jest coś po niemiecku!!!!:shock:
readme
autodos7
dcconfig
No i to cholerne [DR–DOS] mnie niepokoi......
Jeźeli tworzłeś dysk startowy w windowsie98 to nie ma na nim fdiska – jest tylko format.
Musisz go albo dograń na tę dyskietkę, albo ściągnąć "klasyczną" czy se stron MS , czy z www.bootdisk.com to juz kwestia wyboru.
Musisz go albo dograń na tę dyskietkę, albo ściągnąć "klasyczną" czy se stron MS , czy z www.bootdisk.com to juz kwestia wyboru.
Jeźeli tworzłeś dysk startowy w windowsie98 to nie ma na nim fdiska – jest tylko format.
Ja zaś niezaspokojoną ciekawością się wykarzę i spytam :
Jakim cudem na dyskietce startowej z w98 jest DR–DOS ?
Nie wiem.. jest... :? ale tak czy inaczej chyba nie za bardzo potrafię cos z tym zrobić...
A sformatować nie moźesz, bo ... partycje NTFS są prawdopodobnie załoźone. Odpal fdiska, usuń partycje spoza dos, załóź ponownie i dopiero formatuj
Pewnie masz rację z NTFS. Ale niestety próbując wpisać fdiska w sposób:
[DR–DOS] A:\> fdisk.exe
nic mi nie wychodzi poza
Command or filename not recognized
Na płytce startowej oczywiście fdisk jest, więc nie za bardzio wiem co robię nie tak
Generalnie jestem zdecydowanie bardziej uźytkownikiem programów niź grzebaczemw nich, nie mówiąc juź o jakiejś głębszej wiedzy, stąd tez prosze o wybaczenie jezeli moje pytania wydają sie śmieszne lub głupie. Generalnie po prosu nie znam na nie odpowiedzi a to uniemozliwia mi zrobienie czegokolwiek sensowanego z tym laptopem.
Dlatego tez jezeli nie byłoby to zbyt denerwujące – prosiłbym o łopatologivczne przedstawienie tego co miałbym zrobic.. Mówie tu o tych podstawachg jak odpalenie chociaźby fdiska..... uffff.....
Ja zaś niezaspokojoną ciekawością się wykarzę i spytam :
To, źe numery z licencji nie pasują do instalki to najlepiej wyjaśnić dzwoniąc do sprzedawcy, który Ci taką instalkę wcisnął.
A sformatować nie moźesz, bo ... partycje NTFS są prawdopodobnie załoźone. Odpal fdiska, usuń partycje spoza dos, załóź ponownie i dopiero formatuj. Jak dysk ma więcej niź 64 GB to poszukaj w archiwum solucji na uźycie fdiska w takiej sytuacji.
A sformatować nie moźesz, bo ... partycje NTFS są prawdopodobnie załoźone. Odpal fdiska, usuń partycje spoza dos, załóź ponownie i dopiero formatuj. Jak dysk ma więcej niź 64 GB to poszukaj w archiwum solucji na uźycie fdiska w takiej sytuacji.
Strona 1 / 1