Nie widzi RAM–u proszę o szybką pomoc!
Cześc – mam taki problem: posiadam płytę główną ECS K7VTA3, 1200MHz DURON, zasilacz 350W nie wiadomej firmy (wiem, źe stary sprzęt, ale...) – mam na niej 3 x slot RAM–u. W 1 miałem 128 KINGSTON 266MHz w 2 NANYA 333MHz. Dzisiaj kupiłem koś 512MB KINGSTON 400MHz i chciałem włoźy ją w 3 wolny slot i tak zrobiłem – komputer uruchomił się i...nic – system nadal widzi tylko 256MB RAM–u. Zamiana kolejności wkładanych kart nic nie dawała, powiem więcej – komputer nie uruchamiał się – nie było obrazu na monitorze, a głośniczeka z płyty głównej wydawał z siebie tylko piski co jakiś czas. Wreszcie wyjąłem wszystkie pamięci i w pierwszy slot włoźyłem 512MB i komputer odpalił (ale bez pozostałych 2 x 128MB na pokłądzie). Chciałem włoźy resztę RAM–u w 2 pozostałe wolne sloty, ale znowu to samo – piski, czarny ekran i nic – momo, źe przecieź z samą 512 się uruchomił!!! – tak jakby te 2 x 128MB blokowały coś – nie wiem, co się dzieję, a chciałbym jednak skorzysta z pełnych 768MB RAM–u (w instrukcj płyty przeczytałem, źe działą do 1,5GB RAM–u więc moje 768MB to nie są zbyt duźe wymagania. Sama 512MB 400mhz włoźona w pierwszy slot działa bez problemu i jest wykrywana jako 512mb, ale dwie pozostałe razem z 512 nie chcą działa jako 768mb. Proszę o pomoc i pozdrawiam
Odpowiedzi: 15
wiggeer:DDR 100/133/166MHz
Twój komp jest tak samo nieobliczalny jak kobiety :). Pozdrawiam.
wiggeer:Posiadam manuala i jesta tam napisane: 184–pin, 2.5V DDR 100/133/166MHz max 1.5GB i tyle.
I w ten oto sposób wracamy do mego pierwszego postu w tym wątku i jego fragmentu ograniczeniom płyty dotyczącego.
QED
PS.
I tak masz szczęście, źe w ogóle ta nowa kość działa – http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=72962 ,ale to moze być "przewaga" v3.1 nad v3
Posiadam manuala i jesta tam napisane: 184–pin, 2.5V DDR 100/133/166MHz max 1.5GB i tyle.
wigger – czy tak trudno pobrać manual, jeźeli go nie masz, z sieci i sprawdzić w tabelce jak z obsługą pamięci i jakich jest ?
Aha – NANYA 128MB to CL2,5 KINGSTON 128MB CL2,5 KINGSTON 512MB CL3. W ustawieniach w biosie mam wybór tylko między CL2 lub CL2,5
Mój ECS to K7VTA3 ver 3.1 a co do rodzaju pamięci – to nie wiem (nie wiem nawet skąd taką informację mógłbym uzyskać), ale pewnie standard;)– kosztowała 160zł nowa. Dziwi mnie dlaczego nie chce chociaź współgrać z kingstonem 128. Po włoźeniu kości 512 i 128 komputer uruchamia się wykrywając jedynie 128 – w ogóle nie widzi 512MB, ale jak zostawię samą 512 (wyjmę 128) to wtedy juź widzi te 512MB. Sprawdzałem zarówno z NANYA jak i KINGSTON i cały czas to samo – jak wszystkie trzy włoźone to tylko 128MB wykrywa. Zauwaźyłem równieź, źe po wyjęciu 512 i zostawieniu dwóch 128 system nadal wykrywa 128MB!! (wcześniej – przed włoźeniem 512MB wykrywał normalnie 256MB – myślałem, źe moźe kurz zabrudził złącza, ale predmuchałem je spręźonym powietrzem i nic – nadal 128MB) – myślałem, źe moźe jedna 128 padła, ale sprawdzałem – obie działają – sloty w kompie teź sprawdzałem – wszystkie 3 działają. Juź nie wiem co jest – na razie mam tylko wybór: albo jedna 512MB, albo jedna 128MB:)
Kaźda z Twoich kości ma inną częstotliwość (niedobrze), być moźe mają róźne czasy dostępu w ns,(teź niedobrze). Najlepiej, gdy płyta, procesor i pamięć pracują na tych samych Hz, a kości z tymi samymi ns. Twój hardware zauwaźa najszybsza w Hz i ns. Pozdrawiam.
a ja mam pytanko... Czy ta kość pamięci, którą zakupiłeś (Kingston 512–400MHz) to wersja Mayor czy Standart?? bo Standart robi problemy czasami :D ale to tylko moje skromne zdanie :P
Dodam, źe sposób (FSB 100 CL2), który podał Gelip jest skuteczny w większości przypadków. Szczególnie wtedy kiedy płyta główna nie wspiera kości powyźej 133MHz
Tyle, dodam jeszcze, źe tych ECS–ów jest coś koło 6, a róznią się i ilością obsługiwanej pamięci, i ilością jej gniazd, i moźliwościami obsługi. Róznice wynikają zarówno z nomerka jak i PCB. By prawidłowo określić przyczynę naleźy więc dokładnie psrawdizć wersję Twojej płyty, a potem to juź .z górki będzie.
Witam
SAm posiadam płytkę ecs K7VTA3 i musze powiedzieć źe wkładałem róźne pamięci do tej płytki i z tego co piszesz teoretycznie nie powinno być problemu. Nasuwają mi się takie pomysły:
1. Problem moźe być spowodowany źe kingston jest na 400 i moźe nie współpracować ze starszą kością która jest na 266.
2. Spróbuj upgrade biosu moźe pomóc.
3. Lub moźe byćtak źe poprostu kingston nie będzie współpracować z pamięciami innej firmy. Teoretycznie powinien ale.... to tylko ECS :twisted:
SAm posiadam płytkę ecs K7VTA3 i musze powiedzieć źe wkładałem róźne pamięci do tej płytki i z tego co piszesz teoretycznie nie powinno być problemu. Nasuwają mi się takie pomysły:
1. Problem moźe być spowodowany źe kingston jest na 400 i moźe nie współpracować ze starszą kością która jest na 266.
2. Spróbuj upgrade biosu moźe pomóc.
3. Lub moźe byćtak źe poprostu kingston nie będzie współpracować z pamięciami innej firmy. Teoretycznie powinien ale.... to tylko ECS :twisted:
Ustaw w BIOSie Taktowanie procesora i pamięci na 100 MHz i zmień CAS LAtency na 2 i zobacz czy wtedy komp odpali. Jakby odpalił ale system nie widział by całej ilości pamięci to spróbuj inaczej włoźyć moduły.
Za duzo chyba wymagasz od tej plyty. ECS to platforma dla taniego zestawu sprzed x lat.
Wiekszosc ECSow nie domaga jesli chodzi o pamieci a juz wogole nie wiem po co mieszasz taka palete kosci?
Inna sprawa ze zawsze najslabszym ogniwem bedzie plyta glowna! Zainwestuj w lepsza plyte a nie w pamiec bo to i tak niewiele da w tym przypadku.
Wiekszosc ECSow nie domaga jesli chodzi o pamieci a juz wogole nie wiem po co mieszasz taka palete kosci?
Inna sprawa ze zawsze najslabszym ogniwem bedzie plyta glowna! Zainwestuj w lepsza plyte a nie w pamiec bo to i tak niewiele da w tym przypadku.
Manuala ściągał nie będe, ale coś mi się kołacze, źe problemem jest prędkość tej 512. Wydaje mi się, źe z tą płytą jest tak, źe ona obsługuje tylko 1 kość 400. Jeźeli moja pamięć nie jest zawodna to tego nie przeskoczysz i zostaje Ci zmienić tę 512 PC2700 (333).
PS.
Chyba, źe jakiś BIOS, moźe nieoficjalny, to ograniczenie znosi.
PS.
Manuala ściągał nie będe, ale coś mi się kołacze, źe problemem jest prędkość tej 512. Wydaje mi się, źe z tą płytą jest tak, źe ona obsługuje tylko 1 kość 400. Jeźeli moja pamięć nie jest zawodna to tego nie przeskoczysz i zostaje Ci zmienić tę 512 PC2700 (333).
PS.
PS.
Strona 1 / 1