Nie widać komputerów w sieci lokalnej – problem.

Witam wszystkich! Mam Win XP SP2. Jestem podłączony do sieci lokalnej LAN na bazie routera ADSL. Chciałem skorzystać z wbudowanej w XP'eka usługi udostępniania plików. Po konfiguracji sieci przez "Kreatora", w momencie wywołania Moich Miejsc SieciowychCała SiećMicrosoft Windows NetworkMSHOME w celu wymiany danych, otrzymuje następujący komunikat:

"MSHOME nie jest dostępny. Moźesz nie mieć uprawnień do uźywania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu. Lista serwerów dla tej grupy roboczej jest obecnie nie dostępna".

Nic z tego nie rozumiem. Jestem zalogowany jako odministrator. Komputer z którym chce się połączyć miał tak samo skonfigurowane połączenie do udostępniania i na nim widać elementy udostępnione. Co więcej widać na nim mój komputer, ale nie moźna wejść... Co moźe być przyczyną? Co zrobić źeby funkcja udostępniania działała poprawnie? Mam wyłączoną zaporę systemu windows. Dla zapory Norton Internet Security ustwiłem adres komputera z którym chcę wymieniać dane jako dopuszczalny. Mam wyłączone jedynie usługi: Win Messenger, Netmeeting.

Druga sprawa dotyczy tego, źe probowałem zainstalować klienta uslugi dla systemu NetWare. Po restarcie komputera próbowałem się połączyć z w/w komputerem. Widzialny był tylko raz, tylko mój komputer w Moich Miejscach Sieciowych jako klient udostępniający pliki, ale równieź nie mogłem sie połączyć. Odinstalowałem Klienta NetWare, ale pozostał zmieniony Loader Systemu Windows (wersja okienkowa). W źaden sposób nie moge go usunąć. Próbowałem naprawić bootLoadera systemu przez konsole, wymieniając pliki ntldr oraz ntdetect.com – nie pomaga. Jak mam wrócić do poprzedniego stanu bootloadera systemu windows, który został zmieniony przez instalacje klienta usługi dla systemu NetWare?

Za pomoc będe bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.

Odpowiedzi: 10

Wiem wiem,
próbowałem juź róźnych ustawień. Teraz mam ustawione DNS i bramę na laptopie 192.168.0.1 wszystkie firewalle windowsa wyłączone a uźywam Pandy Platinum z firewallem ale jak jest wyłączony to sytuacja się nie zmienia. Nazwę grupy roboczej zmieniłem i dalej kupa.
W otoczeniu sieciowym laptopa jest tylko dostępny laptop a na PC "lista serwerów grupy roboczej jest obecnie niedostępna".

EL NINO masz rację...
Ręce opadają........
Anonymous
Dodano
22.11.2005 14:03:03
Teraz moze ustawione, ale wczoraj nie. Ponizej Twoj obrazek i brak na nim zarowno bramy, jak i DNSow.

Zmien nazwe grupy roboczej na obu kompach (DOM, DOMEK :wink: ), w wyjatkach zapory sieciowej (jesli masz SP2) zaznacz "udostepnianie plikow i drukarek, albo tez wylacz zapore na tych polaczeniach. Jesli to systemy z SP1 lub gole, wylacz zapore sieciowa na laczacych je sieciowkach.
Moze masz jakies inne firewalle ?
EL NINO
Dodano
21.11.2005 21:23:19
EL NINO,
przeglądarka na PC wyłączona,na laptopie DNS i brama ustawione tak samo czyli 192.168.0.1, grupa robocza na obydwu MSHOME. Połączenie lokalne na PC wysyła a nie odbiera a na laptopie odbiera a nie wysyła.
Please HELP.....
Anonymous
Dodano
21.11.2005 14:11:23
Mietix:
Mam wszystko tak ustawione.
Nie masz.

Dodatkowo na kompie z neo wylacz usluge "Przegladarka komputera" i ustaw tryb uruchamiania na "wylaczony".
Ta sama grupa robocza na obu ?
EL NINO
Dodano
21.11.2005 00:40:32
Mam wszystko tak ustawione.
Napiszę jeszcze źe coś dziwnego się dzieje.
Raz widać kopmputery tak jak napisałem w poście wyźej a np. po pięciu minutach otwieram jeszcze raz otoczenie sieciowe i na obydwu kompach sieć jest niedostępna (oczywiście bez zmiany ustawień i restaru systemu czy odłączania kabli) tak jak jest opisane w poście pierwszym tego tematu.
Dodam jeszcze, źe udostępniłem neostradę i połączenie lokalne jest cały czas połączone ale komputery wysyłają a nie odbierają.
Jak chcę wyłączyć połączenie lokalne to pojawia się komunikat widoczny w załączonym pliku "komunikat".
Sorry ale to moja pierwsza sieć i dlatego taki zamotany jestem.
Co tu jest nie tak z tym moim sprzętem????
Anonymous
Dodano
21.11.2005 00:29:36
O prawidlowa konfiguracje ?
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=19904
EL NINO
Dodano
20.11.2005 18:10:51
Witam,
u mnie problem wygląga inaczej.
Podłączyłem dwa kompy (pc i laptopa) do siebie przez sieciówki i kabel. Na pc w otoczeniu sieciowym widac 2 komputery ale nie mogę wejśc do laptopa bo wyskakuje nie nie odnaleziono ścieźki sieciowej (po pc wchodzę bez problemu). Na laptopie zaś widac tylko laptopa a nie widac peceta. O co tu moźe chodzic?
Anonymous
Dodano
17.11.2005 21:34:59
Okej zrobilem. Oto co bylo przyczyna:

1. Zly adres dla serwera DHCP na routerze – powinnien byc taki sam jak brama domyslna, w moim przypadku 192.168.1.1

2. Nalezalo zainstalowac protokol transportowy zgodny z NWLink IPX/SPX/NET...

3. Dla połączeń LAN przez router ustwienia systemu NETBIOS (zakladka WINS) powinny byc domyslne w moim przypaku – poniewac mam przydzielanie adresu IP na routerze ustawione na STATYCZNE.

Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za odpowiedzi.
bl4dy00
Dodano
24.01.2005 00:28:31
Okej, problem NetWare zlikwidowałem (jakie to proste :lol: ). Ale sprawa logowania do sie ci lokalnej pozostaje dalej nie wyjaśniona, mimo ze wedlug tutoriala panow z M$ wlaczyłem usluge przegladarki komputera, i wlaczylem system NetBios przez TCP/IP – tylko po co skoro mam router?
Nadal wyskakuje okienko z ta upierdliwa informacja – pomocy...
bl4dy00
Dodano
23.01.2005 18:14:29
1. "NetWare" –> http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=24586
2. "MSHOME nie jest dostępny..." –> http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;318030
3. "Co więcej widać na nim mój komputer, ale nie moźna wejść..." –> http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=27775

Przeczytaj dokladnie, ze zrozumieniem, zastosuj i powinno byc dobrze.
EL NINO
Dodano
23.01.2005 14:42:17
bl4dy00
Dodano:
23.01.2005 03:43:54
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1