Nie startuje instalacja XP !!!
Podczas próby instalacji XP mój komp nie ładuje instalki z płyty.Mam oczywiście ustawione "1 boot device" na "CDROM",pozostałe wyłączone.CD pokręci sie trochę i tak ładuje się twardziel.Gdy ustawię w biosie jeszcze: "boot failure" na "no" to: "reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device" CDROM jest sprawny,XP napewno startuje na innych kompach.Mogę wprawdzie nałoźyc go na 98 lub ME...ale czemu nie mogę zainstalować samego XP.Mój sprzęt to K7S5A,AMD 1700+,GForce 2 64mb,394 RAM.Poradźcie jak zainstalować tego XP :cry:
Odpowiedzi: 12
Pyton_000:Jemu chodziło o Update z 98/ME na XP z pod windy, a nie boot z CD'ka.
Więc jeśli autorowi tematu o to chodzi, to co ma do tego bootowalna płytka.
Płyta bootowalna a płytka automatycznie startująca w Windowsie to 2 róźne sprawy, rozumiesz ?
Mi cchodziło czy płytka jest bootowalna, i zcy moźna ją odpalić z pod DOS. Rozumiesz ?
Pyton_000:Jemu chodziło o Update z 98/ME na XP z pod windy, a nie boot z CD'ka.
A Tobie o co w takim razie chodziło ???
Pyton_000:A choć ta płytka z XP'kiem jest Bootowalna ?? Bo jeśli nie to nic nie zdziałasz.
Jemu chodziło o Update z 98/ME na XP z pod windy, a nie boot z CD'ka.
Undertaker:XP napewno startuje na innych kompach.
Na innych kompach z tej płyty, czy po prostu na innych kompach system startuje z dysku ? Bo to wygląda tak, jakby faktycznie nie była bootowalna.
Inny sposób: zgraj z płyty na HDD folder i386 i dodatkowo skołuj smartdrv.exe i z poziomu DOS'a uruchom instalację. Najpierw odpal SmartDrive'a a później z folderu i386 plik winnt.exe.
Poza tym dziwne, źe moźesz zainstalować na 98 i ME, jak piszesz, a nie moźesz czystego XP. Wybierz przy instalacji partycję gdzie nie ma systemu operacyjnego.
A choć ta płytka z XP'kiem jest Bootowalna ?? Bo jeśli nie to nic nie zdziałasz.
Sorry :oops:, to nie ma znaczenia :P .
mcscr@by:Ustaw :
1 : CD–Rom
2 : HDD
i teraz instaluj.
A jakie to ma znaczenie? To tylko sekwencja bootowania, więc nie pomoźe. Spowoduje tylko, źe jak nie da rady wystartować z CD to wystartuje z HDD.
Undertaker:...Mam oczywiście ustawione "1 boot device" na "CDROM",pozostałe wyłączone...
Ustaw :
1 : CD–Rom
2 : HDD
i teraz instaluj.
W międzyczasiem oźesz sprawdzić czy .... soczewka nie jest zabrudzona.
A jak juź będziesz instalował poprzez dyskietki to o smartdrive nie zapomnij – chyba źe lubisz ługo patrzeć na przebieg instalacji :wink:
A jak juź będziesz instalował poprzez dyskietki to o smartdrive nie zapomnij – chyba źe lubisz ługo patrzeć na przebieg instalacji :wink:
Dzięki wielkie sprawdzę to w ten sposób.Moźe się uda :) Potem dam znać czy poszło!
Nie wiem co moźe być nie tak – moź ktoś jeszcze coś poradzi.
Ale jakby co to podaję linki do dyskietek startowych. Trzeba to ściagnąć a progam utworzy 6 dyskietek z których uruchomisz instalację systemu.
Windows XP home
Windows XP Professional
Ale jakby co to podaję linki do dyskietek startowych. Trzeba to ściagnąć a progam utworzy 6 dyskietek z których uruchomisz instalację systemu.
Windows XP home
Windows XP Professional
Strona 1 / 1