Nie moźna wejść do Systemu – pomocy

Witam wszystkich
Pokrótce skąd problem. Mój "młodszy" tak namieszał: zainstalował SP2 z płytki, później zauwaźył, źe nie ma dostępu do sieci (wcześniej nie sprawdzał). Nie radził sobie z konfiguracją zabezpieczeń i uznał, źe to wina SP2. Chciał go odinstalować, a źe nie wiedział jak, skoźystał z przywracania systemu. Połączenia z netem nie było nadal, ale jak się później okazało z winy administratora sieci. Kiedy się zorientował, źe to nie wina SP2, znów przywrócił system na dzień instalacji pakietu. Po restarcie System juź nie chce się otworzyć, ani normalnie, ani w trybie awaryjnym. Sprawdziłem – bootcfg /rebuild i wyświetlił, źe jest zainstalowany jeden system: WindowsXP Media Center Edition. A zainstalowany jest rzeczywiście jeden system, ale WinXP Professional. Czyźby uszkodzony BOOT.INI?
W jaki sposób (jeźeli taki jest) moźna się dostać do Systemu?

Odpowiedzi: 6

Dzięki Rebe.
Myślę, źe winą tego bałaganu mógł być nieprawidłowy sposób przywracania systemu. Zamiast kliknąć "Cofnij moje ostatnie przywracanie", kliknął "Przywróć mój komputer do poprzedniego stanu" i od tego się zaczęło. Chociaź mogło teź się coś przypałętać, bo przez dwa dni komputer chodził bez firewalla.
jamosa
Dodano
21.10.2004 17:58:28
Z reguły, gdy system "zgubi" pliki to jaką informację podaje. Przy uszkodzonym rejestrze to juź jest mniej oczywiste.
Moźesz oczywiście zastosować próbą odbudowy boocfg czy inne opcje typu fixmbr ; fixboot i dopiero gdy to nie poskutkuje zabrać się za rejestr – w sumie stracisz góra parę minut, a moźe coś się naprawi.
Istotne jest jednak nie tyle co się stało, ale dlaczego, bo to MCE to jest dziwny wpis. Być moze tylko edycja – tak jak postulujesz i wpis prawidłowego odniesienia w boot.ini wystarczy – czort znajet.
Rebe
Dodano
21.10.2004 15:54:00
Dzięki Rebe
Nie wiem, czy dobrze myślę, ale przy uszkodzonym rejestrze powinny wyświetlić się jakieś bledy (tak wynika z artykułu Microsoftu z linka podanego przez Seekera)a nic się nie wyświetla. Wygląda to tak: po uruchomieniu, kiedy powinien wyświetlić się ekran powitalny następuje restart i tak w kółko. Tak jak by nie mógl znaleźć partycji rozruchowej.
Czy mogła by pomóc naprawa MBR z Konsoli odzyskiwania? ewentualnie naprawa bootloadera? A moźe (jeźeli jest moźliwe z Konsoli) utworzenie {nadpisanie) pliku boot.ini jeźeli jest błędny?
Czy dać juź sobie z tym spokój i zastosować się do rady Rebe. Przepraszam za dodatkowe pytania, ale dopiero dzisiaj wieczorem jadę się z tym męczyc, a nie chciał bym na próźno.
jamosa
Dodano
21.10.2004 15:47:39
Rejestr mógł się sam sypnąc – z óznych przyczyn.
Ostrzeźenie co do OEM–u pewnie bardziej wynika z chęci zabezpieczenia się przez MS w wypadku komputeówm markowych, które mają zmienioną część systemu – jakieś specyficzne sterowniki itp.
Mam OEM i stosowąłem tę metodę bez skutków ubocznych – jakiś sterownik musiąłem dograć – bodaj grafiki i to chyba było wszystko.
Skąd sie MCE wzięło to pewnie i najstarsi górale nie wiedzą.

Zamiast przywracania mozesz spróbowac naprawić system ,ale przy uźyciu zintegrowanej wersji XP + SP2 – najprościej wykonoć taką integracje programem AutoStreamer – działanie ogranicza się tylko do klikania, a potem wypalenia utworzonego obrazu.
Opis naprawy poprzez reinstalację – ustawienia są sachowane – jest parę razy podawany w archiwum.
Jedyną wadą tej propozycji jest to, źe jeźeli coś pójdzie nie tak to ratuje tylko świeźa kopia systemu postawiona obok – sytuacja lepsza lub nawet foramt , a czasem i załoźenie partycji od nowa – sytuacja gorsza.
Rebe
Dodano
21.10.2004 09:25:17
Dzięki Seeker za szybka odpowiedź. Niestety aź tak obcykany to nie jestem, ale w tym artykule jest tak pięknie wyłoźone, źe bym próbował. Jest teź drugie niestety – ten system jest w wersji OEM (razem z komp), a tam jest ostrzeźenie,źe nie naleźy tej procedury stosować w takiej wersji. Dzwoniłem do "młodszego" i przysiągł mi, źe nic nie grzebał więcej (chodziło mi szczególnie o rejestr} – czy w związku z tym rejestr mógł sam się uszkodzić? Znaczy przez te "manewry" z przywracaniem systemu? Czy boot.ini nie ma z tym nic wspólnego? Komputer nie wyświetla źadnych bledów. Wreszcie, czy jest jakiś inny sposób?
jamosa
Dodano
20.10.2004 23:42:01
Jeśli jestes na tyle obcykany by sobie z tym poradzić to zobacz tu:
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;307545
Seeker
Dodano
20.10.2004 22:57:26
jamosa
Dodano:
20.10.2004 22:39:59
Komentarzy: