Nie mogę zaktualizować BIOSu...
Chciałem sobie zauktualizowac bios bo mam zamiar dokonać kilku zmian sprzętowych w komputerze. Sciągnąłem bios NM dla płyty Abit ZM–6. Jest nowszy od mojego o jakieś 10 miesięcy (pomimo, źe i tak jest z 2000 roku). Ściągnąłem program do flashowania i cała procedura przebiegła bez źadnych problemów. Nagrałem na dyskietkę program flashujący i bios, odpaliłem z dosa, wpisalem nazwę pliku do instyalacji i oglądałem jak pasek postępu sie zapełnia. Po wiadomoście, źe bios zostalł zaktualizowany restartuje kompa, a bios jest nadal ten sam. Uźywałemm 3 programów flashujących, a bios na pewno jest do tej płyty i taki sam typ (NM). Pomóźcie mi!
Odpowiedzi: 12
Nic nie działa.. BIOS jaki byl taki jest. Ale w sumie wszystkiego próbowałem i jestem zadowolony bo zdobyłem doświadczenie :–). A tak BTW: kupuje procka 733, ale on jest na 370 FPGA. Przerobie go (bynajmniej spróbuje) źeby chdził na mojej płycie pod 370 PPGA. trzeba połączyć 2 piny, a 1 wyłamać. Życzcie mi powodzenia...
Zapewne po zmianie procesora mnoźnik zostanie przez Bios dobrany automatycznie.
Spróbowałem razem z kasowaniem CMOS zworką na płycie i uzywając takiej opcji w programie do flashowania. Nic to nie dało... Jakieś inne pomysly?
A tak btw to czyli na tym nowym procku mnoźnik moźe byc inny tak? Np 11.?
A tak btw to czyli na tym nowym procku mnoźnik moźe byc inny tak? Np 11.?
Mnoźnik masz taki bo płyta sama go sobie dopasowuje i go nie zmienisz bo masz go raczej zablokowanego w tym procesorze. Ta zworka to zapewne gdzieś koło baterii się znajduje.
Nie bardzo wiem gdzie ta zworka jest. Moze po prostu wyjac baterię? Nie wiem czy jest taka opcja ale nawet jśli nie ma, to moźe chociaz ten mnoźnik się odblokuje bo teraz mogę sobie wybierać od 2 do 8, ale zawsze uzywa 7,5.
W instrukcji – przynajmniej tej na stronie Abita napisno , by po całej operacji wykonać CLEAR CMOS DATA zworką na płycie. Zrobiłeś tak?.
Poza tym sprawdzałeś czy nowy BIOS da Ci nowe moźliwości zmiany mnoźnika ?
Poza tym sprawdzałeś czy nowy BIOS da Ci nowe moźliwości zmiany mnoźnika ?
W instrukcji nic nie znalazlem. Muszę go zaktualizować bo kupuje procek 733 (11 x 66) a bios ma mnośźnik 8 max. Nie wiem juz co robic w instrukcji jest tylko jak updatowac za pomocą awdflash. Wszystko robilem tak jak tam jest napisane.
W instrukcji nic nie znalazlem. Muszę go zaktualizować bo kupuje procek 733 (11 x 66) a bios ma mnośźnik 8 max. Nie wiem juz co robic w instrukcji jest tylko jak updatowac za pomocą awdflash. Wszystko robilem tak jak tam jest napisane.
Chodzi o to źe na płycie moźe znajdować się zworka która zabezpiecza przed zapisem kości ROM. Szczegóły w instrukcji do mobo. Sprawdź to.
Nie ma nigdzie ani "BIOS Updatee" ani "BIOS Flash Protection". O co dokladnie chodzi z tą zworką na płycie głównej?
Albo w BIOSie jest opcja "bios flash protection" albo jest zworka na płycie zapobiegająca flashowaniu Biosu.
Nie sprawdzałem która opcja jest prawdziwa – po prostu trzeba sprawdzić samemu lub zapoznać się z procedurą flasowania na stronie producenta.
Nie sprawdzałem która opcja jest prawdziwa – po prostu trzeba sprawdzić samemu lub zapoznać się z procedurą flasowania na stronie producenta.
A czy w tym Bios'ie masz moźe opcję Bios Update?
Jeśli tak to przestaw na Enabled.
Jeśli tak to przestaw na Enabled.
Strona 1 / 1