Nie moge zainstalowac XP :(
mam problem ! nie moge zainstalowac win xp zadnej versji.Podczas instalacji urzadzen wyskakuje niebieski ekran i text :hard error...(i jakies cyfry w stylu 0x0000...cos tam ) Nie wiem co robic.W BIOS'ie juz chyba wszystko zmienialem i nic.A wczesniej mialem zainstalowanego XP (tyle ze w sklepie :p ) POMÓŻCIE ! :(
Athlon 2000+/AS Rock K7S8 XE+/GF FX5200/HDD Samsung SVH 2424 /256 mb ddr/CD–Rom Lg 52x
Athlon 2000+/AS Rock K7S8 XE+/GF FX5200/HDD Samsung SVH 2424 /256 mb ddr/CD–Rom Lg 52x
Odpowiedzi: 20
Stryq:a jak komus kto ma FAT32 przesle plik to bedzie wszystko ok ? :P
Tak. Dla istnienia pliku nie ma znaczenia czt to FAT ,czt ntfs.
To jest problem tylko w widzeniu partycji i jej zawartości przez OS, który takiego systemu plików nie obsługuje, ale to dotyczy wyłącznie takiej kwestii, a nie tego czy plik mozna wysłać.
a jak komus kto ma FAT32 przesle plik to bedzie wszystko ok ? :P
Rebe:...
Co do tego się zgadzam w 100% od czasu NTFS'a mój XP chodzi bez najmniejszej awarii.
Bez programu zewnętrznego – Partition Magic – powinien być w wersji 8 – nie zrobisz tego bez utraty danych.
Dla partycji >32GB XP nie uznaje systemu plików innego niź ntfs i pewnie dlatego Ci ją tak sformatował. Na Twoim miejscu bym to zostaił jak jest – zarówno z uwagi na dostep do opcji związanych z bezpieczeństwem danych – moźliwości "indywidualizacji" uprawnień, jak i mniejszą awaryjnością teog systemu plików np. w wypadku odcięcia prądu.
Jedyną ewentualnie za FAT–em przemawiającą kwestią byłoby to, źe chodzisz z dyskiem "po kolegach", a oni mają w9x/ME i nie ozbaczą tej partycji.
Dla partycji >32GB XP nie uznaje systemu plików innego niź ntfs i pewnie dlatego Ci ją tak sformatował. Na Twoim miejscu bym to zostaił jak jest – zarówno z uwagi na dostep do opcji związanych z bezpieczeństwem danych – moźliwości "indywidualizacji" uprawnień, jak i mniejszą awaryjnością teog systemu plików np. w wypadku odcięcia prądu.
Jedyną ewentualnie za FAT–em przemawiającą kwestią byłoby to, źe chodzisz z dyskiem "po kolegach", a oni mają w9x/ME i nie ozbaczą tej partycji.
no i pomoglo :D:D:D !!! winda dziala ! dzieki Rebe !
tylko jest jeszcze jeden problem :nie moge przekonwertowac partycji C na FAT32 :/ a moze NTFS lepsze co ?
tylko jest jeszcze jeden problem :nie moge przekonwertowac partycji C na FAT32 :/ a moze NTFS lepsze co ?
przepialem na IDE2 i bios default, teraz sprobuje zainstalowac xp , ale jak to nie pomoze... :roll:
przepialem na IDE2 i bios default, teraz sprobuje zainstalowac xp , ale jak to nie pomoze... :roll:
Dobra narazie sprobuje przepiac ta tasme i bios na default wezme.A zmiany z RAID na ATA nie ma.
Bez nerwacji :wink:
Przepnij taśmę z jednego kontrolera na płycie – tego , na którym teraz jest do drugiego – jest obok – oznaczone jako IDE1/IDE2 .
Zmiana taśmy , albo kupić nową, albo poźyczyć od kogoś, albo – jeźlei masz oba kanały IDE zajęte podmienić między nimi.
Taśma to teź część ulegająca zuźyciu – moźe isę uszkodzić.
Do tego jeszcze spróbować trzeba ustwień BIOS–u na default i ew. zobaczyć czy jest w nim opcja zmieniająca kontroler z trybu RAID na ATA – nie znam tego BIOS–u więc nie wiem czy jest taka moźliwość.
Przepnij taśmę z jednego kontrolera na płycie – tego , na którym teraz jest do drugiego – jest obok – oznaczone jako IDE1/IDE2 .
Zmiana taśmy , albo kupić nową, albo poźyczyć od kogoś, albo – jeźlei masz oba kanały IDE zajęte podmienić między nimi.
Taśma to teź część ulegająca zuźyciu – moźe isę uszkodzić.
Do tego jeszcze spróbować trzeba ustwień BIOS–u na default i ew. zobaczyć czy jest w nim opcja zmieniająca kontroler z trybu RAID na ATA – nie znam tego BIOS–u więc nie wiem czy jest taka moźliwość.
No to jest ATA , w koncu dysk ma juz 4 lata.Jak zmienic tasme sygnalowa ?(kupic nowa czy jak, bo nie qmam)=>zauwaz ze wczesniej pod xp wszystko gralo.Jak mam zmienic kanal ?? :?: (tylko bez nerwacji ;p )
Dobra – cieszę się, źe nie odebrąłeś prośby o powtórkę, jako źłośliwości, bo mnie ten scandisk tak zdziwił, źe juz zwątpiłem co jest grane – to moźe zaczniemy od :
1. wymiana tasmy sygnałowej dysku – niezaleźnie od tego jaki ten Samsung jest.
2. Zmiana kanału , na którym ten dysk pracuje – cały czas zakładam, źe jest on ATA, a nie S–ATA – jakoś musiałeś coś z symboleami przkełamać i dlateog nie mogę się do jego danych dogrzebać .
3. Zdjęcie partycji i ponowne jej załoźenie przy pomocy instalatora windows XP.
To w tej chwili tyle.
1. wymiana tasmy sygnałowej dysku – niezaleźnie od tego jaki ten Samsung jest.
2. Zmiana kanału , na którym ten dysk pracuje – cały czas zakładam, źe jest on ATA, a nie S–ATA – jakoś musiałeś coś z symboleami przkełamać i dlateog nie mogę się do jego danych dogrzebać .
3. Zdjęcie partycji i ponowne jej załoźenie przy pomocy instalatora windows XP.
To w tej chwili tyle.
to jeszcze raz :
jak instaluje xp to sie wyswietla niebieski ekran KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR STOP:0x0000007A (0xE114F87C, 0xc00000098, 0xBF87F3AD
win32k.sys–address BF87F3AD base at BF 800000
Testowalem RAM memtestem i jest chyba spoko.Podejrzewam dysk bo ostatnio mialem takie akcje ze jak chcialem wejsc na dyskietke to sie wlaczal i wylaczal (ale nie zawsze).Seeker napisal zebym sprawdzil dysk chkdsk–iem, ale gdy go wlaczam to pisze zebym uzyl scandiska (narazie mam win 98).
HDD Samsung SV2042H 20GB na AsRock K7S8XE+ (podczas instalacji uzywam SiS RAID Controller =>F6 ).Wczesniej mialem XP na tym sprzecie, ale instalowali go w sklepie. :x
jak instaluje xp to sie wyswietla niebieski ekran KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR STOP:0x0000007A (0xE114F87C, 0xc00000098, 0xBF87F3AD
win32k.sys–address BF87F3AD base at BF 800000
Testowalem RAM memtestem i jest chyba spoko.Podejrzewam dysk bo ostatnio mialem takie akcje ze jak chcialem wejsc na dyskietke to sie wlaczal i wylaczal (ale nie zawsze).Seeker napisal zebym sprawdzil dysk chkdsk–iem, ale gdy go wlaczam to pisze zebym uzyl scandiska (narazie mam win 98).
HDD Samsung SV2042H 20GB na AsRock K7S8XE+ (podczas instalacji uzywam SiS RAID Controller =>F6 ).Wczesniej mialem XP na tym sprzecie, ale instalowali go w sklepie. :x
Stryq:Stop 0x0000007A or KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR
POdejrzewam dysk ale jak to sprawdzic? jak wlaczam chkdsk to pisze zebym uzyl scandiska bo jest lepszy.
Zauwazylem tez ze jak chce wejsc na FDD to wtedy dysk sie co chwila wlacza i wylacza, ale nie za kazdym razem tak sie dzieje.Na stronie microsoftu to za bardzo nie pomoga...
To w końcu jakiego Ty systemu uźywasz/chcesz uźywać? – Bo jakoś tak nie przypominam sobie scandisku w XP.
Moźe opisz raz jeszcze , od pocźatku – co i jak robiłeś , w tej chwili bowiem mam wątpliwość czy czasem nie jest to kwestia błedu na samym pocźatku – jaki nieprawidłowy fdisk, a w konsekwencji błedy z formatem i obszarem na dysku.
Stop 0x0000007A or KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR
POdejrzewam dysk ale jak to sprawdzic? jak wlaczam chkdsk to pisze zebym uzyl scandiska bo jest lepszy.
Zauwazylem tez ze jak chce wejsc na FDD to wtedy dysk sie co chwila wlacza i wylacza, ale nie za kazdym razem tak sie dzieje.Na stronie microsoftu to za bardzo nie pomoga...
zgadzam się z george2 tylko dodam jeszcze, źe często to wina takźe RAMu ... (a ja raz nie mogłem zainstaloawć przez CDRom .. jak zmieniłem to ruszyło) :lol:
Moje doswiadczenia z Windowsami sa takei, ze jeslic okolwiek zlego dzieje sie przy instalacji a jestes pewien, ze w kompie nie ma wirusow, to na 99% jest to wina zle ustawionego BIOSu. I z doswiadczenai wiem, ze wszelkie reczne zmiany nie pomagaja, zawsze cos sie kopie. Najlepiej dac Load Setup Default lub nawet skorzystac ze sprzetowego resetu biowsu do ustawien domyslnych (zworka na plcyie glownej).
Za OT przepraszam, ale jak czytam – zrobię łaskę i sprawdzę to co oczywista, bo przecieź wiem źe jest dobrze – to mnie szlag trafia.
Po ki czort w takim razie zakładać topik jeźlei się i tak "wie lepiej"?
Seeker – to juź prędzej partycja jest od urodzenai skopana i zamiast się w chkdsk bawić – z konsoli są bodaj tylko 2 przełączniki – zdjąć ją w diabły i raz jeszcze załoźyć.
moźe nawet czymś z zewnątrz , a nie tym z instalatora, choć przeciez moze być i tak, źe to jest 64GB+, a zakładana fdiskiem.
Tyle, źe przeciez cały czas te spekulacje z ciągnięciem za język bardziej mi się kojarzą niź z czym innym.
Po ki czort w takim razie zakładać topik jeźlei się i tak "wie lepiej"?
Seeker – to juź prędzej partycja jest od urodzenai skopana i zamiast się w chkdsk bawić – z konsoli są bodaj tylko 2 przełączniki – zdjąć ją w diabły i raz jeszcze załoźyć.
moźe nawet czymś z zewnątrz , a nie tym z instalatora, choć przeciez moze być i tak, źe to jest 64GB+, a zakładana fdiskiem.
Tyle, źe przeciez cały czas te spekulacje z ciągnięciem za język bardziej mi się kojarzą niź z czym innym.
mialem NTFS ale zmienilem na FAT 32 ale jak mowisz moglo sie cos zyebac
Przyszło mi do głowy, źe jeśli masz partycję NTFS to
cytat:
"Uszkodzony moźe być wolumin NTFS. Naleźy uruchomić Chkdsk /f /r w celu wykrycia i usunięcia błędów na dysku. Przed rozpoczęciem skanowania partycji systemowej naleźy powtórnie uruchomić system. Jeśli błąd uniemoźliwia uruchomienie systemu, naleźy uruchomić Chkdsk /r z"
cytat:
"Uszkodzony moźe być wolumin NTFS. Naleźy uruchomić Chkdsk /f /r w celu wykrycia i usunięcia błędów na dysku. Przed rozpoczęciem skanowania partycji systemowej naleźy powtórnie uruchomić system. Jeśli błąd uniemoźliwia uruchomienie systemu, naleźy uruchomić Chkdsk /r z"
no przeciez stad to wzialem ale tam nie ma nic co by moglo mi pomoc :/ przetestuje memory ale raczej jest wporzo/ moze byc cos z HDD ???