nie mogę zainstalować windows xp

Wpłaciłem pieniądze na konto microsoft za moźliwość pobierania z ich strony windowsa xp i offica – pobrałem windows xp – pliki z autorunem windowsa zapisałem na CD RW, kupiłem dysk twardy serial ata – podłączyłem kabelki, uruchomiłem kompa – ustawiłem źeby mi najpierw odczytywało z odtwarzacza – i za kaźdym razem pojawia się komunikat:
"disk boot failure insert system disk and press enter"
zapisałem pliki windowsa na innym CD RW i teź to samo – ten windows jest na 100% oryginalny bo za niego zapłaciłem microsoftowi za moźliwość ściągnięcia plików z internetu – a co waźniejsze jak podpiąłem stary dysk twardy to na samym początku w dosie – jak jest najpierw czarny ekran z napisami a potem niebieski z napisami teź mimo włoźenia płyty cd rw z windowsem xp komputer tak jakby uwaźał, źe nie ma źadnej płyty w odtwarzaczu, potem jak ładuje się system windows (mówie tu o starym dysku) i jak juź w systemie windows wkładam płytę do odtwarzacza to automatycznie otwiera się okno instalacyjne windowsa – coś słyszałem, źe moźe w trakcie nagrywania plików windowsa xp na cd rw naleźy ustawić na bootowanie – ale po pierwsze nie wiem jak/ w jakim programie a po drugie to chyba nie to bo mi płyta nie jest wykrywana przy starcie komputera a w windowsie uruchamia się automatycznie
macie jakieś rady?

Odpowiedzi: 12

OK!

W takim razie wytłumacz jedno: w jakiej formie ściągałeś te pliki ze strony M$: jakoś spakowane :?: bo przecieź nie ściągałeś kaźdego pliku osobno :?:
kierofca
Dodano
04.03.2006 15:53:11
Ale jak sciagałeś te pliki ze strony Microsoft to sciagałeś kaźdy pojedyńczo? Czy były jakoś spakowane? Bo z tego co napisałes wczyśniej (ta instrukcja po angielsku) to wyraźnie jest tam ze to jest obraz .ISO, czyli jeden plik który nagrywasz na CD tak jak jest to zrobione w linku podanym przeze mnie.
wojtt
Dodano
04.03.2006 15:49:50
płyta główna Asus A7V600–X
a odnośnie nagrania – wojt to w tym linku co podałeś pisze
"Po chwili ujrzymy okno, za sprawą którego wybieramy obraz ISO, który chcemy nagrać – wskazujemy lokalizację z naszym (niedawno ściągniętym) Move`em"

to co ja mam wybrać bo pliki instalatora windows zawierają:
folder docs, folder i386, folder support, folder valueadd, plik autorun, plik bootfont.bin, plik readme.html, plik setup.exe, plik win51, plik win51IP

do kierofcy
1. to co ściągnąłem ze strony microsoftu to te pliki podałem wyźej – czy iso czy img to nie wiem bo to róźne pliki
2. wypaliłem płytkę w ten sposób, źe są na niej wszystkie pliki te co ściągnąłem ze strony microsoftu a nie jeden
3. tak mam w biosie na 100% ustawiony pierwszy cd–rom
4. dysk sata jest na 100% prawidłowo podłączony
5. sterowniki do dysku sata mają być na dyskietce – to potem będę się tym martwić – narazie mi przy uruchamianiu kompa instalator windowsa w ogóle z płyty nie rusza zresztą 6 mb tych sterowników na dyskietce nie da się zapisać – ale pomyślę o tym jak mi zadziała instalator
6. system w ogóle nie chce się instalowac – nie odczytuje płyty – bez bootowania płyty z systemem windows pokazuje się komunikat:
disk boot failure insert system disk and press enter
a z bootowaniem – chociaź moźe źle zbootowałem – pokazuje się komunikat:
"boot from atapi cd–rom: no emulation"
nagrywarka–odtwarzarka ma około 1 roku i jest sprawna i dobra
misiek25
Dodano
04.03.2006 15:41:18
Zaraz,
Spróbujmy sprawę uporządkować:

1. ściągnąłeś ze strony M$ obraz płytki CD – plik z rozszerzeniem iso lub img :?:

2. wypaliłeś płytkę w ten sposób, źe masz na niej gotowy do instalacji system a nie jeden plik z rozszerzeniem iso/img/ :?:

3. masz w biosie ustawioną sekwencję startową:
– first boot CD–ROM :?:

4. dysk SATA jest prawidłowo podłączony :?:

5. sterowniki do dysku SATA przy instalacji MUSZĄ być na dyskietce – wśród plików, które masz trzeba znaleźć te, które mają znaleźć się na dyskietce (zazwyczaj są w jednym katalogu).

6. system najpierw zaczyna się instalować i dopiero w trakcie instalacji zapyta czy chcesz zainstalować dodatkowe sterowniki (komunikat naciśnij klawisz F6...)

Jeśli odpowiedź na pytania 1–4 jest twierdząca to postawiłbym na uszkodzony napęd CD (źle nagrywa lub nie potrafi rozpoznać płyty bootowalnej) lub na błędne podłączenie CD–ROMU: Jest sam na taśmie czy z jakimś innym napędem :?: Czy zworki master/slave są dobrze ustawione :?:
kierofca
Dodano
04.03.2006 15:22:08
Po pierwsze cały czas nie wiemy jaka płyta główna i czy te sterowniki do dysku bedą konieczne. Po drugie nagraj ta płyte tak jak Microsoft radzi (bez kombinacji), czyli zobacz link który podałem we wczesniejszym poscie. Po trzecie moze bedzie konieczne zintegrowanie tych sterowników razem z Windowsem –> tutaj znajdziesz linki jak to zrobić. Poszukaj równieź na tutejszym forum, było wiele razy o tym.
wojtt
Dodano
04.03.2006 15:12:36
pomóźcie :(
misiek25
Dodano
04.03.2006 14:42:32
a odnośnie sterowników SATA ściągnąłem ze strony producenta mojej płyty głównej – mają 6 mb więc nagrałem na cd rw (bez bootowania bo tylko pliki systemu chyba trzeba bootować) – uruchomiłem kompa z nowym dyskiem i pojawił się komunikat:
"disk boot failure insert system disk and press enter" zresztą nie wiem czy te sterowniki są potrzebne bo były instalowane ze starym dyskiem twardym – wprawdzie stary dysk wyjmuje i podpinam nowy ale moźe te sterowniki sata były jakoś instalowane na płycie głównej a nei na dysku – zresztą nie wiem – powiedzcie trzeba je jeszcze raz instalowac czy nie jeśli tak to teź mam je zbotowac – jesli tak to tak samo jak windows?
misiek25
Dodano
04.03.2006 13:56:54
zrobiłem podobnie jak w linku o nero zmieszczonym przez w84u – podobnie bo mam nowszą wersję windowsa i nie musiałem integrować dodatku sp1 i teraz jak uruchamiam kompa pojawia się komunikat:
"Boot from atapi CD–Rom:
No Emulation" co mam zrobić?
misiek25
Dodano
04.03.2006 13:52:49
Musisz nagrać te sterowniki na dyskietke. Na poczatku instalacji instalator zapyta "czy chcesz zainstalowac sterowniki innego producenta, naciśnij F6". A czym nagrywałes ten obraz Windowsa na CD? Nero? tutaj masz opis jak nagrac obraz linuxa ale robisz tak samo.

P.S. To wszystko było juź nie raz opisywane na forum, trzeba tylko zapytać wyszukiwarke.
wojtt
Dodano
04.03.2006 13:35:55
W Internecie roi się od opisu przygotowania bootowalnych CD np. http://xp.net.pl/art/windowsxp_sp1a_cd.html i tu http://pclab.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=2611
w84u
Dodano
04.03.2006 12:29:17
mam sterowniki do płyty głównej to tam powinny być chyba równieź do SATA – ale co ja mam najpierw zainstalować sterowniki do płyty głównej a dopiero potem windows xp ?
a co do instrukcji instalacji windows xp była ale po angielsku a ja za bardzo nie umiem.....:

To boot form a CD created using an ISO Disk Image, follow these steps:
Step (I) – Create the CD

Launch your CD writing software (for example, EZ CD Creator or equivalent)
Under the File menu choose Create CD from Disk Image
select the image you downloaded and unpacked
Note: Depending on the CD writing software you use, you will be looking for a .IMG file or a .ISO file. If you don't see the file and are browsing the correct folder, try one of the following:

search for *.*
rename the original file by changing the file extension to .ISO
Once you've selected the ISO disk image, be sure to select "close disk" (may be under advanced options).
Step (II) – Configure your system to boot from CD

To begin the installation of your new operating system, you will want to boot from the CD you created in step (I). To do so, you must first configure your computer's BIOS to boot from CD.

shut down your computer (power the computer off)
power on your computer
as soon as the computer begins to start up (when you see any text on the monitor) click on the DELETE key to enter setup.
Note: Depending on your computer's BIOS you may have to hit a different key to enter the system BIOS. Typically, you will see a message similar to "Press F1 to enter SETUP", or "Press DEL to enter SETUP". Press the key indicated on your system. For laptop computers, you may have to download a setup utility from the manufacturer's website and copy to a floppy disk to enter the BIOS setup.

from the BIOS settings, find the option to change the system boot sequence
configure your system to boot in the following sequence:
CD Drive
Floppy Drive (removable disk)
Hard Drive (fixed disk)

The wording may be different depending on the make and model of your computer. If you are unsure, consult a computer professional or the service and support center where you purchased your computer.

Step (III) – Boot from the CD

You are now ready to begin the install. Simply place the CD you created in step (I) into your CD drive, then shut down and restart your computer. Depending on your computer's make and model, you may have to select the option to boot from CD when prompted to do so. Typically you will be presented with an option similar to:

Press any key to boot from CD...

Once the Operating System installation begins, follow the documentation provided by Microsoft.
misiek25
Dodano
04.03.2006 12:23:11
Po pierwsze jesli instalujesz Windowsa na dysku S–ATA to zazwyczaj musisz mu załadowac sterowniki do tego dysku (powineneś dostać je na dyskietce/CD razem z płytą główną, jesli ich nie masz to poszukaj w necie) i poczytaj równiez na tym forum co z nimi zrobić. A po drugie to napewno gdzies koło miejsca na stronie skąd ściagaleś tego Windowsa była instrukcja jak, taka instale nagrac na CD, źeby wszystko było ok.
wojtt
Dodano
04.03.2006 12:12:45
misiek25
Dodano:
04.03.2006 11:35:47
Komentarzy:
12
Strona 3 / 3