nie mogę zainstalować windows xp

Wpłaciłem pieniądze na konto microsoft za moźliwość pobierania z ich strony windowsa xp i offica – pobrałem windows xp – pliki z autorunem windowsa zapisałem na CD RW, kupiłem dysk twardy serial ata – podłączyłem kabelki, uruchomiłem kompa – ustawiłem źeby mi najpierw odczytywało z odtwarzacza – i za kaźdym razem pojawia się komunikat:
"disk boot failure insert system disk and press enter"
zapisałem pliki windowsa na innym CD RW i teź to samo – ten windows jest na 100% oryginalny bo za niego zapłaciłem microsoftowi za moźliwość ściągnięcia plików z internetu – a co waźniejsze jak podpiąłem stary dysk twardy to na samym początku w dosie – jak jest najpierw czarny ekran z napisami a potem niebieski z napisami teź mimo włoźenia płyty cd rw z windowsem xp komputer tak jakby uwaźał, źe nie ma źadnej płyty w odtwarzaczu, potem jak ładuje się system windows (mówie tu o starym dysku) i jak juź w systemie windows wkładam płytę do odtwarzacza to automatycznie otwiera się okno instalacyjne windowsa – coś słyszałem, źe moźe w trakcie nagrywania plików windowsa xp na cd rw naleźy ustawić na bootowanie – ale po pierwsze nie wiem jak/ w jakim programie a po drugie to chyba nie to bo mi płyta nie jest wykrywana przy starcie komputera a w windowsie uruchamia się automatycznie
macie jakieś rady?

Odpowiedzi: 20

błagam pomóźcie
a jeszcze w tych sterownikach SATA w folderze driver dysk była ikona z dyskietką o nazwie "MakeDysk" to po 2–krotnym kliknięciu na tę ikonkę zainstalowało mi jak się zdaje potrzebne sterowniki do sata – potem w trakcie instalacji windowsa odczytało mi coś z tej dyskietki musiałem nacisnąć "s" i wybrać "via raid windows xp" potem znowu coś zaczęło instalować i pojawił się komunikat:
"instalator nie znalazł źadnych stacji dysków twardych zainstalowanych na tym komputerze sprawdź podłączenie kabli..... "
misiek25
Dodano
04.03.2006 18:20:52
w trakcie instalacji windows pojawia się komunikat:
"instalator nie znalazł źadnych stacji dysków twardych zainstalowanych na tym komputerze sprawdź podłączenie kabli..... itd." co to moźe znaczyć? co zrobić? bo mam dobrze podłączone? a w biosie jakoś w tych primary master primary slave nie widać dysku twardego tylko napis auto .....
misiek25
Dodano
04.03.2006 17:56:08
ej a mógłbyś podac linka bo ja się nie znam za bardzo.......?
misiek25
Dodano
04.03.2006 17:26:32
Naprawdę szybciej będzie gdy przejrzysz to co jest w archiwum na temat sposobu instalowania SATA – będą iopisy oraz – o ile mnie pamięć nie myli – nawet nazwy plików, które naleźy na dyskietkę wgrać. Nazwy mogą się óznić, ale rozszerzenia będą takie smae.
Rebe
Dodano
04.03.2006 17:23:44
w ogóle nie wiadomo które pliki wybrać bo tam trudno się połapać... :(
misiek25
Dodano
04.03.2006 17:22:20
przegrałem jakieś 2 pliki na dyskietkę z podkatalogu sata windows xp ale to nie były te – pojawił się komunikat "naciśnij klawisz f6 aby uruchomić instalator RAID" naciskałem i nic ..... :(
misiek25
Dodano
04.03.2006 17:16:37
Ściągnij paczkę. W niej powinny być podkatalogi dla poszczególnych systemów – na dyskietkę przegraj tylko te pliki , które w katalogu dla XP są i tyle.
Rebe
Dodano
04.03.2006 17:01:28
jesteście bogami, kin kongami, mistrzami, kocham was :P
udało się to ja się tak męczyłem a to wystarczyło zrobić coś tak prostego
udało się zainicjowac instalację – tylko teraz instalator poprosił o dyskietkę z SATA – RAID i weźcie mi pomóźcie teraz z tą dyskietką:
http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en–us
weźcie ściągnijcie plik z instalatorem sata raid i powiedzcie co ja mam zrobić bo 6 mb mi się na dyskietkę nie zmieści co robić?
misiek25
Dodano
04.03.2006 16:53:35
Po prostu wybierz opcję wypal (nagraj) Z OBRAZU i wskaź ten plik. Program nagra to na CD tak, źe otrzymasz bootowalną płytkę ze wszystkimi plikami systemu.
kierofca
Dodano
04.03.2006 16:22:19
Tak, nagraj go na płyte.
wojtt
Dodano
04.03.2006 16:21:30
Nie patrz na "ikonkę". Odpal Nero – wskaź opcję – nagraj plik z obrazu – wskaź ściezkę do tego ISO i ....wypal.
Rebe
Dodano
04.03.2006 16:21:10
ma rozszerzenie ISO – tylko ikonka jego jest taka jak plików spakowanych rarem
misiek25
Dodano
04.03.2006 16:18:51
Zdecyduj sie. Ten plik jest spakowany rarem (rozszerzenie .rar) czy wygląda tak jak napisałeś wcześniej: Pl_Winxp_Pro_ISO (czyli rozszerzenie .iso) ??
wojtt
Dodano
04.03.2006 16:17:17
czyli mam wskazać ten zapakowany rarem plik ??

Bo ten plik zapakowany rarem zwie się: Pl_winxp_pro_ISO i ma ikonkę taką jak mają pliki spakowane rarem czy tam zipem
misiek25
Dodano
04.03.2006 16:14:27
No własnie, źe nie. Masz mu wskazać ten plik który ściągnąłeś z Microsoft, czyli: Pl_Winxp_Pro_ISO. Tylko ten.

Uzwaj przycisku Zmień jak chcesz coś dodtac do juź napisanego posta.
wojtt
Dodano
04.03.2006 16:12:10
mam wybrać bootfont.bit plik bo wszystkich plików i folderów nie da się zaznaczyć?
misiek25
Dodano
04.03.2006 16:11:44
tu w tym nero trzeba jakiś konkretny plik wybrać jaki ?
misiek25
Dodano
04.03.2006 16:10:40
ale w tym linku co go podałeś pisze tam m. in coś takiego:
"Po chwili ujrzymy okno, za sprawą którego wybieramy obraz ISO, który chcemy nagrać – wskazujemy lokalizację z naszym (niedawno ściągniętym) Move`em"

czyli jak pisze "wybieramy obraz ISO" to ja mam zaznaczyć te wszystkie pliki windowsa
misiek25
Dodano
04.03.2006 16:08:43
No własnie jest to obraz iso. Nagraj go na płyte tak jak podałem wcześniej czyli –> http://mandrivastore.pl/manual/nagrywanieISO_nero_html/

A co do tych sterowników SATA to poczytaj tutaj
wojtt
Dodano
04.03.2006 16:03:24
pliki były spakowane – spakowany folder zwał się: Pl_Winxp_Pro_ISO jak je rozpakowałem winrarem to wyszły te pliki co podałem wcześniej – bez źadnego katalogu–folderu
misiek25
Dodano
04.03.2006 16:01:25
misiek25
Dodano:
04.03.2006 11:35:47
Komentarzy:
20
Strona 2 / 3