nie mogę zainstalować windows xp
Wpłaciłem pieniądze na konto microsoft za moźliwość pobierania z ich strony windowsa xp i offica – pobrałem windows xp – pliki z autorunem windowsa zapisałem na CD RW, kupiłem dysk twardy serial ata – podłączyłem kabelki, uruchomiłem kompa – ustawiłem źeby mi najpierw odczytywało z odtwarzacza – i za kaźdym razem pojawia się komunikat:
"disk boot failure insert system disk and press enter"
zapisałem pliki windowsa na innym CD RW i teź to samo – ten windows jest na 100% oryginalny bo za niego zapłaciłem microsoftowi za moźliwość ściągnięcia plików z internetu – a co waźniejsze jak podpiąłem stary dysk twardy to na samym początku w dosie – jak jest najpierw czarny ekran z napisami a potem niebieski z napisami teź mimo włoźenia płyty cd rw z windowsem xp komputer tak jakby uwaźał, źe nie ma źadnej płyty w odtwarzaczu, potem jak ładuje się system windows (mówie tu o starym dysku) i jak juź w systemie windows wkładam płytę do odtwarzacza to automatycznie otwiera się okno instalacyjne windowsa – coś słyszałem, źe moźe w trakcie nagrywania plików windowsa xp na cd rw naleźy ustawić na bootowanie – ale po pierwsze nie wiem jak/ w jakim programie a po drugie to chyba nie to bo mi płyta nie jest wykrywana przy starcie komputera a w windowsie uruchamia się automatycznie
macie jakieś rady?
"disk boot failure insert system disk and press enter"
zapisałem pliki windowsa na innym CD RW i teź to samo – ten windows jest na 100% oryginalny bo za niego zapłaciłem microsoftowi za moźliwość ściągnięcia plików z internetu – a co waźniejsze jak podpiąłem stary dysk twardy to na samym początku w dosie – jak jest najpierw czarny ekran z napisami a potem niebieski z napisami teź mimo włoźenia płyty cd rw z windowsem xp komputer tak jakby uwaźał, źe nie ma źadnej płyty w odtwarzaczu, potem jak ładuje się system windows (mówie tu o starym dysku) i jak juź w systemie windows wkładam płytę do odtwarzacza to automatycznie otwiera się okno instalacyjne windowsa – coś słyszałem, źe moźe w trakcie nagrywania plików windowsa xp na cd rw naleźy ustawić na bootowanie – ale po pierwsze nie wiem jak/ w jakim programie a po drugie to chyba nie to bo mi płyta nie jest wykrywana przy starcie komputera a w windowsie uruchamia się automatycznie
macie jakieś rady?
Odpowiedzi: 20
błagam pomóźcie
a jeszcze w tych sterownikach SATA w folderze driver dysk była ikona z dyskietką o nazwie "MakeDysk" to po 2–krotnym kliknięciu na tę ikonkę zainstalowało mi jak się zdaje potrzebne sterowniki do sata – potem w trakcie instalacji windowsa odczytało mi coś z tej dyskietki musiałem nacisnąć "s" i wybrać "via raid windows xp" potem znowu coś zaczęło instalować i pojawił się komunikat:
"instalator nie znalazł źadnych stacji dysków twardych zainstalowanych na tym komputerze sprawdź podłączenie kabli..... "
a jeszcze w tych sterownikach SATA w folderze driver dysk była ikona z dyskietką o nazwie "MakeDysk" to po 2–krotnym kliknięciu na tę ikonkę zainstalowało mi jak się zdaje potrzebne sterowniki do sata – potem w trakcie instalacji windowsa odczytało mi coś z tej dyskietki musiałem nacisnąć "s" i wybrać "via raid windows xp" potem znowu coś zaczęło instalować i pojawił się komunikat:
"instalator nie znalazł źadnych stacji dysków twardych zainstalowanych na tym komputerze sprawdź podłączenie kabli..... "
w trakcie instalacji windows pojawia się komunikat:
"instalator nie znalazł źadnych stacji dysków twardych zainstalowanych na tym komputerze sprawdź podłączenie kabli..... itd." co to moźe znaczyć? co zrobić? bo mam dobrze podłączone? a w biosie jakoś w tych primary master primary slave nie widać dysku twardego tylko napis auto .....
"instalator nie znalazł źadnych stacji dysków twardych zainstalowanych na tym komputerze sprawdź podłączenie kabli..... itd." co to moźe znaczyć? co zrobić? bo mam dobrze podłączone? a w biosie jakoś w tych primary master primary slave nie widać dysku twardego tylko napis auto .....
ej a mógłbyś podac linka bo ja się nie znam za bardzo.......?
Naprawdę szybciej będzie gdy przejrzysz to co jest w archiwum na temat sposobu instalowania SATA – będą iopisy oraz – o ile mnie pamięć nie myli – nawet nazwy plików, które naleźy na dyskietkę wgrać. Nazwy mogą się óznić, ale rozszerzenia będą takie smae.
w ogóle nie wiadomo które pliki wybrać bo tam trudno się połapać... :(
przegrałem jakieś 2 pliki na dyskietkę z podkatalogu sata windows xp ale to nie były te – pojawił się komunikat "naciśnij klawisz f6 aby uruchomić instalator RAID" naciskałem i nic ..... :(
Ściągnij paczkę. W niej powinny być podkatalogi dla poszczególnych systemów – na dyskietkę przegraj tylko te pliki , które w katalogu dla XP są i tyle.
jesteście bogami, kin kongami, mistrzami, kocham was :P
udało się to ja się tak męczyłem a to wystarczyło zrobić coś tak prostego
udało się zainicjowac instalację – tylko teraz instalator poprosił o dyskietkę z SATA – RAID i weźcie mi pomóźcie teraz z tą dyskietką:
http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en–us
weźcie ściągnijcie plik z instalatorem sata raid i powiedzcie co ja mam zrobić bo 6 mb mi się na dyskietkę nie zmieści co robić?
udało się to ja się tak męczyłem a to wystarczyło zrobić coś tak prostego
udało się zainicjowac instalację – tylko teraz instalator poprosił o dyskietkę z SATA – RAID i weźcie mi pomóźcie teraz z tą dyskietką:
http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en–us
weźcie ściągnijcie plik z instalatorem sata raid i powiedzcie co ja mam zrobić bo 6 mb mi się na dyskietkę nie zmieści co robić?
Po prostu wybierz opcję wypal (nagraj) Z OBRAZU i wskaź ten plik. Program nagra to na CD tak, źe otrzymasz bootowalną płytkę ze wszystkimi plikami systemu.
Tak, nagraj go na płyte.
Nie patrz na "ikonkę". Odpal Nero – wskaź opcję – nagraj plik z obrazu – wskaź ściezkę do tego ISO i ....wypal.
ma rozszerzenie ISO – tylko ikonka jego jest taka jak plików spakowanych rarem
Zdecyduj sie. Ten plik jest spakowany rarem (rozszerzenie .rar) czy wygląda tak jak napisałeś wcześniej: Pl_Winxp_Pro_ISO (czyli rozszerzenie .iso) ??
czyli mam wskazać ten zapakowany rarem plik ??
Bo ten plik zapakowany rarem zwie się: Pl_winxp_pro_ISO i ma ikonkę taką jak mają pliki spakowane rarem czy tam zipem
Bo ten plik zapakowany rarem zwie się: Pl_winxp_pro_ISO i ma ikonkę taką jak mają pliki spakowane rarem czy tam zipem
No własnie, źe nie. Masz mu wskazać ten plik który ściągnąłeś z Microsoft, czyli: Pl_Winxp_Pro_ISO. Tylko ten.
Uzwaj przycisku Zmień jak chcesz coś dodtac do juź napisanego posta.
Uzwaj przycisku Zmień jak chcesz coś dodtac do juź napisanego posta.
mam wybrać bootfont.bit plik bo wszystkich plików i folderów nie da się zaznaczyć?
tu w tym nero trzeba jakiś konkretny plik wybrać jaki ?
ale w tym linku co go podałeś pisze tam m. in coś takiego:
"Po chwili ujrzymy okno, za sprawą którego wybieramy obraz ISO, który chcemy nagrać – wskazujemy lokalizację z naszym (niedawno ściągniętym) Move`em"
czyli jak pisze "wybieramy obraz ISO" to ja mam zaznaczyć te wszystkie pliki windowsa
"Po chwili ujrzymy okno, za sprawą którego wybieramy obraz ISO, który chcemy nagrać – wskazujemy lokalizację z naszym (niedawno ściągniętym) Move`em"
czyli jak pisze "wybieramy obraz ISO" to ja mam zaznaczyć te wszystkie pliki windowsa
No własnie jest to obraz iso. Nagraj go na płyte tak jak podałem wcześniej czyli –> http://mandrivastore.pl/manual/nagrywanieISO_nero_html/
A co do tych sterowników SATA to poczytaj tutaj
A co do tych sterowników SATA to poczytaj tutaj
pliki były spakowane – spakowany folder zwał się: Pl_Winxp_Pro_ISO jak je rozpakowałem winrarem to wyszły te pliki co podałem wcześniej – bez źadnego katalogu–folderu