nie mogę zainstalować windows xp

Wpłaciłem pieniądze na konto microsoft za moźliwość pobierania z ich strony windowsa xp i offica – pobrałem windows xp – pliki z autorunem windowsa zapisałem na CD RW, kupiłem dysk twardy serial ata – podłączyłem kabelki, uruchomiłem kompa – ustawiłem źeby mi najpierw odczytywało z odtwarzacza – i za kaźdym razem pojawia się komunikat:
"disk boot failure insert system disk and press enter"
zapisałem pliki windowsa na innym CD RW i teź to samo – ten windows jest na 100% oryginalny bo za niego zapłaciłem microsoftowi za moźliwość ściągnięcia plików z internetu – a co waźniejsze jak podpiąłem stary dysk twardy to na samym początku w dosie – jak jest najpierw czarny ekran z napisami a potem niebieski z napisami teź mimo włoźenia płyty cd rw z windowsem xp komputer tak jakby uwaźał, źe nie ma źadnej płyty w odtwarzaczu, potem jak ładuje się system windows (mówie tu o starym dysku) i jak juź w systemie windows wkładam płytę do odtwarzacza to automatycznie otwiera się okno instalacyjne windowsa – coś słyszałem, źe moźe w trakcie nagrywania plików windowsa xp na cd rw naleźy ustawić na bootowanie – ale po pierwsze nie wiem jak/ w jakim programie a po drugie to chyba nie to bo mi płyta nie jest wykrywana przy starcie komputera a w windowsie uruchamia się automatycznie
macie jakieś rady?

Odpowiedzi: 20

@kierofca rzeczywiście z opisu jaki dostarczyłeś wynika ,źe dysk powinien mieć jedno zasilanie
zastanawia mnie tylko dlaczego dyski nie chciały śmigać z jednym zasilaniem u mojego znajomego niedawno,dyski to 2x80 WD s–ata
wyciąłem ze swojej wypowiedzi część dotyczącą zasilania źeby czasami ktoś inny nie narobił sobie kłopotu
securite
Dodano
05.03.2006 15:14:38
Właśnie tego dysku uźywam i nie narzekam.

Robi się ciepły...
Czyli uruchamia się, ale z tego co piszesz wnioskuję, źe się nie zgłasza (BIOS komputera go nie widzi).

EDIT: Na pytanie czy nie będziesz miał problemów z tym czy innym dyskiem moźe Ci odpowiedzieć tylko wróźka (a i wtedy nie byłbym pewny odpowiedzi). Zawsze moźe się zdarzyć, źe dysk będzie uszkodzony i ZAWSZE musi być odpowiednio skonfigurowany (zworki na tylnym panelu), prawidłowo podpięty, sprawnymi kablami, BIOS musi być dobrze skonfigurowany itd. itp...
kierofca
Dodano
05.03.2006 11:27:11
podczas włączania komputera było słychać źe coś tam pracuje i zrobił się lekko ciepły
o ten dysk polecasz: http://sklep.benchmark.pl/pelny_22344.html ? nie będę miał problemów z nim? :P
misiek25
Dodano
05.03.2006 11:21:42
Jaki dysk :?:
Nie chciałbym wywoływać dyskusji nad wyźszością jednych dysków nad drugimi. Ja uźywam Seagate Barrcuda 80GB. Ale za chwilę ktoś moźe zaproponować Maxtora Diamond Max 10 80MB albo jeszcze coś innego.

A tak przez ciekawość czy ten SATA w ogóle się zgłasza podczas włączenia komputera :?:
kierofca
Dodano
05.03.2006 11:16:37
heheheh same problemy z tymi dyskami sata – to jaki mi polecacie dysk z ata – za około do 210 zł źeby miał 80 gb – więcej nie chcę (80 gb to i tak bardzo duźo) – źeby był szybki a co NAJWAŻNIEJSZE ŻEBYM NIE MIAŁ Z NIM ŻADNYCH PROBLEMÓW
byle nie western digital
misiek25
Dodano
05.03.2006 10:56:19
Jeśli podepniesz dysk ATA to nie będziesz potrzebował źadnych sterowników – winda go zobaczy i się zainstaluje.

securite
SKĄD WZIĄŁEŚ INFORMACJĘ O DWÓCH KABLACH ZASILAJACYCH :?: :!:

PODPINA SIĘ TYLKO JEDEN :!: :!:

CYTUJĘ INSTRUKCJĘ
CAUTION DO NOT connect the SATA power cable and the legacy ATA power cable to the driver at the same time or the drive may malfunction. Only one power connection must be used at a time.

Co w wolnym tłumaczeniu znaczy: Nie wolno podpinać jednocześnie dwóch kabli zasilających. Musi być podpięty tylko jeden kabel zasialjący. Podpięcie dwóch kabli jednocześnie moźe doprowadzić do uszkodzenia dysku :!:

EDIT: misiek25,
Czy na pinach 1 i 2 (patrz osiem pinów obok gniazd zasilania i sterowania na tylnej ściance dysku0 masz załoźoną zworkę :?: Powinna być – takie jest standardowe (fabryczne) ustawienie.
kierofca
Dodano
05.03.2006 10:09:09
"Hmmm!
Moźna spróbować. Jeśli zrobią to na identycznej konfiguracji sprzętowej to powinno pójść. "
powinno – czyli potem moźe się okazać źe nie pójdzie i straciłbym pieniądze – dysk kupowałem w sklepie internetowym 1klik takźe jakbym zaniósł dysk do jakiegoś serwisu komputerowego w miejscu mego zamieszkania to musiałbym zapłącić ... a i tak nie wiadomo czy potem będzie działać...
wersja biosu: 2,31 – ale biosu uaktualniać nie będę, bo to niebezpieczne – ja się na tym zresztą nie znam – potem moźe mi nawet stary dysk twardy nie ruszyć
overcloking nie był robiony
zrobiłem tak jak mówisz enabled potem disabled róźne ustawienia z SATA i nic

odnośnie securite – 2 przewody zasilające? dobrze źe mi powiedziałeś bo do tej pory miałem podłączony tylko 1 przewód od zasilacza ale i tak w trakcie instalacji po tym jak odczytuje pliki z dyskietki SATA pojawia się komunikat:
Plik \sata\winxp\viasraid.sys wywołał niespodziewany błąd w wierszu 2108 w d:\nt\base\boot\setup\oemdisk.c

a powiedzcie mi bo ja teraz jak do was piszę to mam podłączony stary dysk twardy ze zwykłym ata – jakbym oddał nowy dysk i zamienił go na dysk z ata (mój stary dysk który działa teraz jest na ata tylko ja bym kupił teraz nwoszy dysk ata) to nie musiałbym zgrywać źadnych plików na dyskietkę – windows by nie prosił w trakcie instalacji o źadną dyskietkę ???
misiek25
Dodano
05.03.2006 09:47:37
chłopaki macie nerwy ze stali,czytając posty raz sie śmiałem raz wściekałem :lol:
@misiek25 poszukaj w biosie opcji s–ata ma być enabled,jednak nie ruszaj opcji związanych z RAID i s–ata
domyślnie większość płyt mają wyłączone dyski s–ata
aź wszedłem do swojego biosu

w biosie jest jeszcze opcja Hard Disk Boot Priority lub podobnie i tu trzeba wskazać który dysk ma startować jako pierwszy czyli s–ata zaznaczasz
securite
Dodano
05.03.2006 00:40:18
Hmmm!
Moźna spróbować. Jeśli zrobią to na identycznej konfiguracji sprzętowej to powinno pójść.
Ale poczekaj zajrzymy jeszcze do Manuala moźe coś nam wyjaśni. Zajrzyj tu za jakieś pół godziny...

EDIT: A przy okazji jaką masz wersję BIOS–u :?:
Producent pisze, źe w wersji 1003 wprowadzono update SATA–ROM – moźe to jest rozwiązanie problemu :?: :!:

Skoro jesteśmy przy BIOS–ie to rozumiem, źe źaden overclocking nie był robiony :?:

W manualu piszą, źe opcja "On Board ATA BOOT ROM" ma być włączona (ENABLED) (sekcja Advanced)
Warto poeksperymentować z włącz/wyłącz "On Board ATA Device First" (sekcja Advanced)

To na razie tyle – mam nadzieję, źe uda Ci się uruchomić windę.

Pzdr.
kierofca
Dodano
05.03.2006 00:09:52
czy w biosie są ustawienia poprawne? no właśnie nie wiem bo w primary master, primary slave..... pisza AUTO w innych opcjach teź nic nie pisze o dysku twardym – ale to raczej nie to bo skoro nie moge zainstalować sata to i nie będzie mi pokazywać dysku twardego...
a co do starszej wersji – to taki sam katalog tylko ze starszy mam na cd od płyty głównej i teź przegrywałem co trzeba na dyskietkę i nic – ten sam komunikat
a jakbym ten nowy dysk twardy BEZ KOMPUTERA (BO NIE MAM OCHOTY DŹWIGAĆ TAKIEGO CIĘŻARU) zaniósł do serwisu komputerowego razem z płytą windows, płytą ze sterami od płyty głównej i ewentualnie jeszcze karty graficznej to by mi zainstalowali windowsa i sterowniki na tym dysku – tak źe jakbym potem przyniósł dysk taki do domu i podłączył do swego komputera to by działał windows ?
misiek25
Dodano
04.03.2006 23:59:50
Tak mi jeszcze przyszło do głowy: czy wszystkie ustawienia w BIOSie dotyczące SATA są ustawione poprawnie :?:

EDIT: I jeszcze jedno oprócz wersji 2.20D była jeszcze starsza wersja sterownika. Moźe warto ją wypróbować :?:
kierofca
Dodano
04.03.2006 23:50:59
ale wydaje się źe do tego nowego dysku by pasował równieź ten drugi kabel ze strony: http://www.wdc.com/en/products/resources/DriveCompatibilityguide.asp to jednak naprawde nei moge podłączyć ?
misiek25
Dodano
04.03.2006 23:09:21
Nie ! Dysku SATA nie da się podpiąć pod kontroler PATA. Moźna spróbować zainstalować windę na starym dysku, następnie zainstalować sterownik do SATA źeby widział nowy dysk i uźywać w takiej konfiguracji. Ewentualnie tak przygotowany system moźna przenieść na nowy dysk (przy pomocy specjalnego programu np. Paragon Drive Backup) i odpalać juź z nowego dysku (Uwaga: moźe być konieczna ingerencja w plik boot.ini).
kierofca
Dodano
04.03.2006 23:00:51
ej a moge podpiąć mój ten nowy dysk z którym mam tyle problemów WD Caviar WD800JD zwykłym kablem takim szerokim jak teraz jest podłączony mój stary dysk twardy? jeśli tak to nie będę musiał nic instalować z dyskietki??
misiek25
Dodano
04.03.2006 22:54:13
mój problem jest podobny do tego: http://forum.idg.pl/lofiversion/index.php/t6155.html
i takie są te nowinki techniczne....... jak bym kupił dysk zwykły ATA to nie musiałbym instalować źadnych sterów ????

bo zastanawiam się czy nie wymienić dysku – kupowałem dysk w sklepie internetowym 1klik – a jak przeglądam fora to widze, źe jest duźo problemów z dyskami sata ?
misiek25
Dodano
04.03.2006 22:51:25
Spróbuj kilka razy – moźe za którymś zaskoczy.
To są jakieś bliźej nie wyjaśnione błędy systemu lub napędu dyskietek (albo samej dyskietki). Mówię powaźnie – miałem to samo: instalowałem system na dysku podpiętym do dodatkowego kontrolera i w sposób całkowicie losowy driver się instalował bądź wyskakiwał taki własnie błąd :shock:
kierofca
Dodano
04.03.2006 22:50:21
dzięki za próbę pomocy – zrobiłem tak jak powiedziałeś, a oprócz tego na innej dyskietce skopiowałem ze sterowników SATA Asusa zawartość samego katalogu windows xp i dwa pliki: txtesetup.oem i vt coś tam – i po kolei najpierw włoźyłem dyskietkę według twojego sposobu a potem według mojego i wyskakiwał komuniat:
"Plik \sata\winxp\viasraid.sys wywołał niespodziewany błąd w wierszu 2108 w d:\nt\base\boot\setup\oemdisk.c

???????
misiek25
Dodano
04.03.2006 22:15:45
ok!
Myślę, źe masz nie te pliki na dyskietce co trzeba.

Mam wolne łącze więc trochę potrwa zanim oblookam, ktore pliki są Ci potrzebne.

Na razie mogę tylko napisać, źe musisz ściągnąć
diver VIA VT6420 SATA RAID DRIVER v 2.20D WHQL (rozmiar 7,24MB). Ten właśnie ściągnąłeś :?:

EDIT: A na razie zobacz co się będzie działo bez naciskania F6.

EDIT 2: No i doczekałeś się: na dyskietkę musisz skopiować zawartość katalogu Driver Disk\SATA – oba pliki i wszystkie 5 podkatalogów. UWAGA: Zawartośc a nie KATALOG: na dyskietce mają być (z instrukcji dołączonej do drivera):
A:\
\2003IA32
VIAsraid.inf
VIAsraid.sys
VIAsraid.cat
\Win2000
VIAsraid.inf
VIAsraid.sys
VIAsraid.cat
\Winnt40
VIAsraid.inf
VIAsraid.sys
\WinXP
VIAsraid.inf
VIAsraid.sys
VIAsraid.cat
Txtsetup.oem
VT8237
kierofca
Dodano
04.03.2006 19:23:10
no to przecieź napisałem źe naciskam f6 i nic się nie dzieje – i po 5 sekundach system rozpoczyna instalację, która potem zostaje przerwana – więc jak to mam poczekać, popatrzeć na pliki? jakie pliki? gdzie? :(
misiek25
Dodano
04.03.2006 19:14:42
No i tak MA BYĆ.
Bez sterownika z dyskietki (F6) system nie zobaczy dysku SATA.

Poczekaj chwilę spróbuję popatrzeć na te pliki...

PS. Uźywaj przycisku "zmień" – nie dopisuj postów jeden za drugim.
kierofca
Dodano
04.03.2006 19:09:37
misiek25
Dodano:
04.03.2006 11:35:47
Komentarzy:
20
Strona 1 / 3