Nie moge wylaczyc mostka i kompy sie nie widza

Hej!
Mam problem, bo nie moge wylaczyc mostka, tylko pokazuje sie komunikat, ze wystapil blad podczasz konfigurowania mostka.
Jeszcze jeden problem, poniewaz moj komputer nie widzi sie z laptopem, ale laptop ciagnie z kompa neta bez problemu.
Nie wiem co sie dzieje. Prosze o pomoc

Odpowiedzi: 5

W Menu start jest chyba cos co sie nazywa "Wyszukaj..." ? Tam wlasnie wybierasz wyszukanie komputera i wpisujesz jego numer IP badz nazwe.

Ping wg studianet.pl
Co to jest ping?
Ping jest funkcją pozwalającą stwierdzić, czy istnieje lub nie połączenie pomiędzy dwoma komputerami. Pozwala równieź określać, z jaką szybkością wędrują pakiety danych pomiędzy komputerami i czy któreś z tych pakietów nie giną po drodze.

W jaki sposób działa ping?
Program pingujący wymaga nazwy komputera w sieci (nazwy hosta) lub numeru IP. Wykorzystuje specjalny "język" internetowy zwany Internet Control Message Protocol (ICMP), za pomocą którego wysyła pakiet (czasami określa się to mianem echa). Kiedy zdalny komputer otrzyma ten pakiet, odpowiada kompterowi, który go wysłał (odpowiada echem). Ping i jego wartość mogą informować o dwóch kwestiach: o tym, czy w ogóle istnieje połączenie ze zdalnym komputerem oraz ile czasu zajmuje to połączenie (skomunikowanie się ze zdalnym hostem). Jeśli program pingujący nie otrzyma odpowiedzi w określonym czasie, poinformuje, źe zdalny komputer (host) jest niedostępny. Oznacza to, źe gdzieś pomiędzy dwoma komputerami nastąpiła przerwa w transmisji, źe zdalny komputer jest wyłączony lub źe w ogóle nie istnieje. Oczywiście moźe tak się zdarzyć, źe komputer zarówno istnieje, jak i nie występują ww. przerwy. A pingu nie ma. Przyczyną tego jest najczęściej duźy (musi być naprawdę DUŻY) ruch w sieci lub teź przeciąźenie komputera, który miał być sprawdzony. Mija ustalony czas i program pingujący interpretuje to jako brak odpowiedzi.

Rowniez w Menu start –> Uruchom, wpisujesz najpierw "cmd"+Enter i w okienku ktore wyskoczy "pingujesz" drugi komputer za pomoca komendy "ping nazwa_komputera" lub "ping numer_ip".
EL NINO
Dodano
24.03.2005 12:58:34
Nie mam juz mostka, bo udalo mi sie wylaczyc.
Netbiosy wlaczone. A jak moge znalezc kompa po IP?
I co ten "ping"?
Sorki, ale pierwszy raz cos takiego robie
hitman75
Dodano
24.03.2005 12:38:00
hitman75:
Komputery sie widza
Gdyby tak bylo, nie zaczynalbys tego tematu. Przyjmijmy ze maja z soba polaczenie :wink: .
hitman75:
gdy wchodze w moje miejsca sieciowe––>wyswietl komputery grupy roboczej to widze tylko swoj komputer, a laptopa nie.
Na stacjonarnym masz bankowo XP (mostek), a na laptopie ? Te wszystkie NetBiosy pozalaczane ? "Znajdz komputer" po IP lub nazwie dziala ? Ping po nazwie lub IP dziala ?
EL NINO
Dodano
24.03.2005 00:11:53
Jeslibym nie czytal to nie zaczynalbym tematu:)
Nie wiem co jeszcze moge podac. Komputery sie widza ,tzn. mozna tak wywnioskowac z tego, ze laptop ciagnie neta z kompa bez problemow i tak samo z drukarka, ale gdy wchodze w moje miejsca sieciowe––>wyswietl komputery grupy roboczej to widze tylko swoj komputer, a laptopa nie.
Komp z laptopem sa w tej samej grupie roboczej i podlaczone bezposrednio do siebie, bez zadnego routera itp.

Mostek juz wylaczylem w menadzerze urzadzen
hitman75
Dodano
23.03.2005 23:37:33
hitman75:
Mam problem, bo nie moge wylaczyc mostka, tylko pokazuje sie komunikat, ze wystapil blad podczasz konfigurowania mostka.
Jakiego mostka ? Po co Ci mostek sieciowy ? Usun cala siec i zainstaluj na nowo.
hitman75:
Nie wiem co sie dzieje.
Przy tylu danych ile podales, ja rowniez nie wiem co sie dzieje. Przyklejone tematy czytales ?
EL NINO
Dodano
23.03.2005 23:31:56
hitman75
Dodano:
23.03.2005 21:09:53
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1