nie moge udsotepnic w XP polaczenia wyskukuje blad...
mam 2 sieciowki, do 1 podlaczony jest kabel z netem od providera z drugiej wychodzi kabel do huba, komputery sie widza, ale jak daje udstepnianie polaczenia w winXP wuskakuje blad: podczas uruchamiania uudosteoniania wyniknal blad, nic wiecej nie pisze, nie wiem co zrobic ;(
od providera mam dynamiczne IP, DHCP
od providera mam dynamiczne IP, DHCP
Odpowiedzi: 12
No wlasnie chodzi o zapore i udostepnianie. ICS to udostepnianie.zuro:Zapora i ICS – nie mam nic takiego, mam "Zapora połączenia internetowego/udostepnianie polaczenia internetowego" ale nie uruchomione jak uruchamiam to wyskakuje blad: "1068 Uruchominie uslugi zaleznosci lub grupy nie powiodlo sie. "
Skoro nie mozesz zalaczyc tej uslugi, to musisz sprawdzic jakie uslugi od ktorych zalezna jest zapora powinny byc uruchomione i ustawic na wlaczone.
Niepotrzebny Ci jest zaden dodatkowy program.
tzn jak mam skonfigurowac winrouta i klienta zeby mi to chodzilo, bo jestem w tym zielony :(
odpalilem Winrouta i teraz tak:
na 1 sieciowce(od providera) nic nie zmieniam
na 2 sieciowce ustawiam IP 192.168.1.3 maske 255.255.255.0 i na zakladce interfaces tak mi pisze ale jak dam zakladke Routing Table to mam tak: 192.168.1.0 i nie moge tego zmienic, nie moge tez zmienic adresu IP mojej karty na 192.168.1.0 co mam zrobic zeby to chodzilo ??
na 1 sieciowce(od providera) nic nie zmieniam
na 2 sieciowce ustawiam IP 192.168.1.3 maske 255.255.255.0 i na zakladce interfaces tak mi pisze ale jak dam zakladke Routing Table to mam tak: 192.168.1.0 i nie moge tego zmienic, nie moge tez zmienic adresu IP mojej karty na 192.168.1.0 co mam zrobic zeby to chodzilo ??
moze jak bys zainstalowal kerio winroot i wlaczyl bys naty w jednej sieciowce bylo by wszystko ok
Zapora i ICS – nie mam nic takiego, mam "Zapora połączenia internetowego/udostepnianie polaczenia internetowego" ale nie uruchomione jak uruchamiam to wyskakuje blad: "1068 Uruchominie uslugi zaleznosci lub grupy nie powiodlo sie. "
Szkoda ze nie przepisales dokladnego komunikatu, albo nie popatrzyles chocby do podgladu zdarzen (Panel sterowania –> Narzedzia administracyjne) w poszukiwaniu opisu bledu.
Sprobuj w Uruchom –> cmd+Enter
pozniej:
netsh winsock reset catalog
i na koniec exit.
Sprawdz rowniez w uslugach – z Uruchom –> services.msc czy jest uruchomiona usluga Zapora i ICS.
Sprobuj w Uruchom –> cmd+Enter
pozniej:
netsh winsock reset catalog
i na koniec exit.
Sprawdz rowniez w uslugach – z Uruchom –> services.msc czy jest uruchomiona usluga Zapora i ICS.
dalej nie chodzi, prosze o pomoc ! :)
tak, jasne ze na sieciowce od neta ;) ok sproboje tak
Oczywiscie udostepnianie zalaczasz na sieciowce z sygnalem od neta ? Jesli tak, usun cala siec a po restarcie komputer zainstaluje wsio od nowa. Sprobuj wtedy zalaczyc.
172.16.x.x
Jakie ? 192.168.0.xxx ?zuro:od providera mam dynamiczne IP, DHCP
moźliwe by bylo zeby provider zablokowal mi mozliwosc udostepnienia polaczenia ?? jest to technicznie mozliwe ?