nie moge udsotepnic w XP polaczenia wyskukuje blad...
mam 2 sieciowki, do 1 podlaczony jest kabel z netem od providera z drugiej wychodzi kabel do huba, komputery sie widza, ale jak daje udstepnianie polaczenia w winXP wuskakuje blad: podczas uruchamiania uudosteoniania wyniknal blad, nic wiecej nie pisze, nie wiem co zrobic ;(
od providera mam dynamiczne IP, DHCP
od providera mam dynamiczne IP, DHCP
Odpowiedzi: 20
Wyzej piszesz, ze czytales przyklejony temat. Czytales dokladnie ? Przeciez napisalem w jaki sposob to zrobic:xxadas:Jesli jest jakis sposob bardzo chcialbym go poznac poniewaz
"W przypadku gdyby nasza karta sieciowa łącząca nas ze światem miała IP 192.168.0.xxx to załączenie ICS nie pomoźe. W tym przypadku kolidować z sobą będą adresy pierwszej i drugiej karty w komputerze udostępniającym. Jednak i na to jest pewien sposób.
Po załączeniu ICS na pierwszej karcie (tej z ustawieniami 192.168.0.xxx) w rejestrze w kluczu:
Dla W2k/XP
HKLMSystemCurrentControlSetServicesSharedAccessParameters
Dla W98
HKLMSystemCurrentControlSetServicesICSharingSettingsGeneral
We wpisie BackupIPAddress
wpisujemy nowy adres IP serwera (np. 10.0.0.1). Dodatkowo, ten sam adres ręcznie wpisujemy w ustawieniach drugiej sieciowki do sieci lokalnej (zastępując ten 192.168.0.1). Na drugim komputerze (i ewentualnie kolejnych) ustawiamy stałe adresy z zakresu wybranej podsieci (np. 10.0.0.2 do 253), wpisujemy adres serwera jako bramę domyślną, a takźe wpisujemy adresy serwera/ów DNS.
Ustawienia te utrzymują się do momentu wylaczenia/wlaczenia ICS i niestety musimy powyźszą operację powtarzać. "
Czego tutaj nie rozumiesz ?
Dodam jeszcze, ze w sieci funkcjonuje adresowania po mac'ach, kazdy klient ma indywidualne ip. Czy funckja routingu cos tutaj wnosi?
Uźwaj przycisku źeby coś dopisać.
SLAY3R
Uźwaj przycisku źeby coś dopisać.
SLAY3R
Nie zaloze sie poniewaz nie jestem tego 100% pewien. Jesli jest jakis sposob bardzo chcialbym go poznac poniewaz ja rowniez nie moge udostepnic swojego polaczenia wlan (192.168.0.21) dla sieci lan (10.xxx..x.xx). Jesli mozesz uchyl mi rabka tajemnicy :wink:
Zalozysz sie ?xxadas:Windows nie pusci ics'a z innym ip niz 192.xxx.x.x.
Czegoś tu nie rozumiem. Nie mozna ustawic na karcie udostepniajacej polaczenie adresu ip 192.168.0.1 poniewaź to ip jest przydzielone do usulugodawcy. Blad ktory otrzymujesz wynika wlasnie z tego faktu. Windows nie pusci ics'a z innym ip niz 192.xxx.x.x. Skoro otrzymujesz od uslugodawcy ip 176.xxx.x.x takie musi zostac bo inaczej nie bedziesz mial polaczenia z netem. EL NINO to co piszesz w temacie przyklejonym nic nie da. Jeśli nawet uda Ci się zmienic ip na 10.xxx.x.x to nie bedziesz mial polaczenie z netem. Wydaje mi sie ze jest to celowe dzialanie administratorow, aby utrdnic ics
NetBios jest obecny w usludze "Pomoc TCP/IP NetBIOS" – sprawdz czy zalaczona.zuro:routing i dostep zdalny nie moge uruchomic bo jest zalezny od NetBIOS Group ktorego na liscie wgole nie ma ;(
Widze ze dojsc konca sam nie mozesz. Nie zlapales jakiegos wirusa ? A moze wez sie w ogole za naprawe systemu z plyty ? Moze to przyniesie jakis efekt ? Wystartuj kompa z plyty i na jednym z poczatkowych ekranow kliknij naprawe (literka "R"). Jesli to nie pomoze, za drugim razem przejdz przez ten sam ekran klikajac instalacje i dopiero na nastepnym naprawe.
aaaaaaaaaaaaaaaa nie zauwazyles ze usluga zapory i udostepniania jest wylaczona ? I nawet tego kreatora mozna se w buty wsadzic ? Tak sobie piszesz zeby popisac ?GX260:aaaaaaaaaaaaaaaaaa i na kompie do ktorego wchodzi net Wylacz zapore systemowa w xp'ku
GX260:Widze,ze nadal nie wpadliscie jak to zrobic.
Skoro juz zabierasz sie za reczne konfigurowanie podsieci(zamiast skorzystac z kreatora w XP), to dopuki nie ustawisz recznie adresu bramy to internetu miec nie bedziesz
Ja nie korzystam z kreatora, chce recznie ustawic, ale wogole wyskakuje mi blad i nie moge wogole udostepnic polaczenia
zuro, GX260 uźywajcie przycisku źeby coś dopisać. Forum to nie chat.
aaaaaaaaaaaaaaaaaa i na kompie do ktorego wchodzi net Wylacz zapore systemowa w xp'ku
Widze,ze nadal nie wpadliscie jak to zrobic.
Skoro juz zabierasz sie za reczne konfigurowanie podsieci(zamiast skorzystac z kreatora w XP), to dopuki nie ustawisz recznie adresu bramy to internetu miec nie bedziesz
widze ze wszyscy maja dosc juz mojego marudzenia :) a mzoe faktycznie prosciej zrobic to przez winrouta tylko nei wiem jak to zrobic, bo w tym xp to cos u mnie nie bardzo hula ;(
routing i dostep zdalny nie moge uruchomic bo jest zalezny od NetBIOS Group ktorego na liscie wgole nie ma ;(
moze na Skypie mi ktos pomoze :(
niczym sie nei bawielm ;)
jo Stiv, swiete slowa :)
Ok wiem o co juz chodzi, ale znowu np zaleznoe to jest od Menedzer polaczeni uslugi dostep zdalny, proboje to uruchomic i blad: blad5 odmowa dostpu i dalej nie wiem co robic ;(
Sprawdz od czego zalezny jest routing i zalacz potrzebne uslugi.
Czym sie bawiles ze powylaczales uslugi ?
Czym sie bawiles ze powylaczales uslugi ?
jest "Routing i dostęp zdalny" ale nie moge tego uruchomic
Czyli np. otworzyc ta usluge, zerknac do Zaleznosci, sprawdzic od czego jest zalezna i wlaczyc potrzebne uslugi. Wyzej nie napisalem przeciez nic innego.zuro:czyli np ?
czyli np ?