Nie mogę odpalic Visty na laptopie

Posiadam laptopa ASUS F3SC-AS266E, niestety z Vistą Bus. Zostawiłem go włączonego, wyszedłem z domu i kolega zaczął przegląd strony www, mówi, że żadne zawirusowane - np takie jak wp.pl - po chwili wyskoczył jakiś (?! - oczywiście nie wie jaki) bład i system padł. Teraz próbuje laptopa uruchomić i pojawia mi się czasrny ekran z następującymi informacjami: "Odzyskiwanie po błędzie systemu Windows Uruchmanienie systemu windows nie powiodło się. Przyczyną może być niedawna zmiana sprzętu lub oprogramowania (na marginesie dodam, że nic nie instalowałem, ani nie zmieniałem oprogramowania co by to spowodowało) Jeśli pliki systemu Winows zostały uszkodzone lub niepoprawnie skonfigurowane, narzędzie do naprawy systemu podczas uruchomienia może pomóc w zdiagnozowaniu i rozwiązaniu problemu. Jeśli podczas uruchamiania wystąpiła przerwa w zasilaniu, wybierz opcję Uruchom system Windows normalnie (nie wystąpiła, był podłączany do zasilania) (podem dwie opcja do wyboru) Uruchom narzędzie do naprawy systemu podaczas uruchomienia nie działa Uruchom system Windows normalnie" -------------------------- Wybieram pierwszą opcję i nic się nie dzieje, ekran mignie i pojawia się na nowo ten sam. Jeśli wybiorę druga opcję komputer włącza się na nowo. -------------------------- Jesli nacisnę F10 podczas rozruchu laptopa pojawia się inny ekran: "Edytuj opcję rozruchu systemu Windows: Microsoft Windows Vista Ścieżka: \Widnows\system32\winload.exe Partycja: 2 Dysk twardy: 3184f443 [ /NOEXCUTE=OPTIN (tutaj miejsce aby coś wpisać) ] _________________________ Może należało by coś tam wpisać? Do koputera dołączone było parę płytek, ale nic z Windows Vista Bussiness, jest np Recovert DVD Asustek Computer Inc., gdzie z boku jest napisane : The software included on this Recovery DVD was preinstalled on your hard drive at the factory and may only be used for backup and recovery of your ASUS coputer sysstem. Performance of the software is the sole responsibility of ASUSTek Computer Inc." więc może na tej płycie coś cennego dla tej sytuacji jest.... Jeśli podczas uruchomienie nacisnę Delete, a potem F8 (zaawansowane opcje wyboru), to mam takie jakby menu: Napraw komputer Tryb awaryjny Tryb awaryjny z obsługą sieci Tryb awaryjny z wierszem poleceń Włącz rejestrowanie rozruchu Włącz wideo o niskiej rozdzielczości Ostatnia znana dobra konfiguracja (zaawansowane) Tryb przywracania usług katalogowych Tryb debugowania Włącz automatyczne ponowne uruchomienie komputera po błędzie Włącz wymuszanie podpisów Próbuje te opcje ale komp włącza się wtedy ponownie i pojawia się ekranik z podwójnym wyborem, opisanym wyżej. Probowałem odpalać bez zasilacza albo bez baterii - nic nie daje. Wypaliłem Vista_Recovery_Disc.iso na płytke, włożyłem ale nie widzę różnicy....

Odpowiedzi: 0

Colder
Dodano:
16.11.2007 20:56:07
Komentarzy:
0
Strona 0 / 0