Nie moge odczytac zaszyfrowanych danych po reinstalce window
Nie moge odczytac zaszyfrowanych danych po reinstalce windowa Xp mialem ja kiedys windowsa i zaszyfrowalem sobie dane w wyniku wirusa moj wystem padl ale dane(szyfrowane) byly na innym dysku teraz dostaje komunikat brak dostepu jak moge odczytac te dane??? :(
Odpowiedzi: 11
blowman:No dobrze to dlaczego nie mogłem wejsc do tego katalogu na koncie Administrator nowo co zainstalowanego sys?
Teź chciałbym wiedzieć co ho66it odpowie i czekan na tę odpowiedź jak kania na deszcz, bo mnie to łamanie szyfrów bardzo zainteresowało – chyba się za hakiera ostanę skoro to takie proste.
Zaś co do Twego , blowman , pytania – jaka własność czy inne uprawnienia co się zarówno jako hasło po forum, jak i pomocy systemu "szlajają"
No dobrze to dlaczego nie mogłem wejsc do tego katalogu na koncie Administrator nowo co zainstalowanego sys?
ho66it:Nie. Był zaszyfrowany ale jeśli niczego ni zmieniałeś to domyślnym agentem odzyskiwania danych jest administrator.
Pracując z Win PE działasz na koncie SYSTEM i dlatego omijasz praktycznie wszystkie zabezpieczenia na dysku.
Czyzby?
Nie. Był zaszyfrowany ale jeśli niczego ni zmieniałeś to domyślnym agentem odzyskiwania danych jest administrator.
Pracując z Win PE działasz na koncie SYSTEM i dlatego omijasz praktycznie wszystkie zabezpieczenia na dysku.
Witam. Chciałem się podzielić moim zdziwieniem gdy udało mi sie odczytać dane które moim zdniem były jakoś zaszyfrowane. W kaźdym razie było to tak ze ustawiłem jeden katalog jako prywatny i miałem tylko do niego dostep z mojego profilu. Nastepnie po defragmentacji(Norton SpeedDisc) miałem kompletną utrate partycji systemowej(dziwne, jjak defrag. mogla mi spieprzyc partycje?, zadne odzyskiwanie MBS nie dzialalo)(prywatny katalog mialem na innej partycji NTFS) i zinstalowalem ponownie sys. O dziwo przy probie wejscia do prywatnego katalogu wyskaiwal mi niemily komunikat o braku praw dostepu(na Adminie tez, oczywiscie zadnych sygnatur nie importowalem w sumie nie wiem jak :P ) No i juz chcialem usunac ten katalog i uruchmilem sobie system Super WinPE(Calutki XP z pelnym zestawem przeroznych programow na jednym CD, gdzies na Torrencie znalazlem), klikam nastepnie na tym katalogu a tu bez problemu moge nagle do niego wejsc :D Zresetowałem tylko prawa dostepu i obylo sie bez usuwania. Co wy na to? Czy on po prostu nie byl zaszyfrowany? ale dlaczego nie mogelm za Chiny do niego wejsc z pod zwyklego xp'ka ?
kolego, jesli masz kopie tego systemu z ktorego szyfrowales dane, to przywroc go z obrazu i
...chyba powinienes miec dostep do danych.
...chyba powinienes miec dostep do danych.
ruskm:szyfrowalem standardowymi nazedziami xp.
na jakiej podstawie jest generowany taki klucz moze jakims "fachmanem" uda mi sie ustawic w systemie taki sam klucz?
Nie da rady. Jak nie ma klucza to nie ma danych.
szyfrowalem standardowymi nazedziami xp.
na jakiej podstawie jest generowany taki klucz moze jakims "fachmanem" uda mi sie ustawic w systemie taki sam klucz?
Jak szyfrowałeś dane to chyba zrobiłes kopie klucza np.: na dyskietce, innej partycji. Jak masz obraz systemu np.: ghost to przywróć go, ale i tak jak nie masz klucza, którym szyfrowałeś to nie ma szans na odzyskanie danych.
A skad wziac kopie tego klucza mam kopie zapasowa window–a ale z przed czasu szyfrowania danych to starczy a jezeli mam ta kopie ale uzytkownik ktory szyfrowal zostal utworzony po stworzeniu tej kopiii
Moźesz, tylko musisz miec kopie klucza, którym szyfrowałeś dane. Jak nie ma to się poźegnaj z nimi bo odszyfrowanie jest IMHO nie moźliwe.
Tak BTW to chyba nie ma nic wspólnego z Bezpieczeństwo, a raczej z XP, chyba źe sie mylę :P
Tak BTW to chyba nie ma nic wspólnego z Bezpieczeństwo, a raczej z XP, chyba źe sie mylę :P
Strona 1 / 1