NIE ŁADUJE WINDOWSA PO FORMATOWANIU I INSTALACJI
Odpowiedzi: 13
-
Nie do końca, [quote=thogrin]w momencie kiedy zainstalujesz system na kompie numer 2 i wlozysz dysk do kompa numer 1, nie bedzie dzialal z tego powodu ze masz na kompie numer 1 inna konfiguracje sprzetowa, czytaj: plyte glowna i procesor. [/quote] akurat CPU tu nie ma większego znaczenia - w przeciwieństwie do BIOSa i kontrolera pamięci masowych na płycie. [quote=thogrin]umiesc dysk w kompie na ktorym jest juz zainstalowany sysem i sformatuj go. nie instalujac windy przeloz dysk do kompa z ktorym miales problem.[/quote] I tu dochodzimy do tego, o czym pisałem - formatowanie pod innym kompem - owszem - ale pod warunkiem że konfiguracja "geometrii" dysku nie odbiega w biosie komputera 2 od tej którą przyjmie bios komputera 1. Jesli różnica jest zbyt wielka - to niestety BIOS nie znajdzie MBR i dalej to sobie można dośpiewać. W istocie sprowadza się to do różnic w wieku sprzętu oraz często w typie zastosowanego oprogramowania BIOS. [quote=thogrin] .... zainstaluj system NIE FORMATUJAC DYSKU - czyli LEAVE CORRENT FILE SYSTEM. (oczywiscie w zaleznosci od rozmiaru dysku sformatuj go w odpowiednim systemie plikow.[/quote] Masło maślane - ale domyślam się, że chodzi o to by wybrać format systemu plików na pierwszym kompie. Jeśli tak - to jeszcze zapomniałeś dopisać, że partycja powinna być podstawowa i aktywna na tamtym dysku. Tak czy inaczej - nadal będzie to jedynie gdybanie - ponieważ aaaaxel nie był tak miły i nie postanowił się z nami podzielić informacjami PODSTAWOWYMI. A na koniec - perełka: [quote=thogrin] Ale zakladam ze masz dysk ktory obsluguje NTFS.... [/quote] ... to są takie dyski które NTFS nie obsługują ?? PS. i na litość boską - zacznij używać lewego Alt - bo się ciebie czyta jakbyś dopiero co wrócił zza Uralu ....
-
[quote=aaxxeell]MAŁE SPROSTOWANIA: "XanTyp" co ma ortografia do tematu? 1 pisze bezwzrokowo [/quote] Tym bardziej dziwi mnie, że robisz przy tym dużo błędów. [quote=aaxxeell] 2mam dyslekcje [/quote] A dysmózgowia nie? To żadne tłumaczenie. Znam kilka osób, które mają dysleksję i nie robią takich błędów. [quote=aaxxeell] 3 jesteś I.M.B.E.C.Y.L.E.M-bo łatwo sie domyślić... [/quote] Śmiem przypuszczać, że nikt z tu obecnych nie zna tego skrótu. Może go nam rozwiniesz? :)
-
[quote=aaxxeell]zamist (...) [color=red][u]wysnóć[/u][/color] (...) sie (...) [color=red][u]żecz[/u][/color] :-" (...) sie (...) p[rzed (...) windowasa (...)w biosie [b][u][color=red]raidnon[/color][/u] (?!!!)[/b] oile sie nie myle (...)[/quote]Orłem z ortografii to Ty chyba nie jesteś #-o A jeśli masz problemy ze zrozumieniem treści postów innych użytkowników, to już Twój problem. Patrząc na aktywność [b]Veersa[/b], dziękuję bogom za jego wiedzę i za multum dobrej woli - pomimo pewnych początkowych nieporozumień... Wierz mi - nie mogłeś tutaj trafić na lepszego fachowca. [b]edit//[/b] Kończymy te deliberacje, panowie. [b]aaxxeell[/b] - dwa dni wakacji za obrażanie innego użytkownika forum. Regulamin się kłania. Dyslektyk czy nie - czytać umie.
-
[quote=aaxxeell]....a szczeże pisząc nie jestem zoorientowany nawet jaka to płyta główna ....[/quote] szczeRZe mówiąc - domyślam się czemu nie jesteś zoo - orientowany. @XanTyp : powiedz temu Panu , żeby darował sobie Everest ( i tak mu się system w starym kompie nie uruchamia), i przekaż mu żeby, jeśli się da ustawił w starym BIOSie parametry dysku tak, jak go widział BIOS nowszego komputera (jeśli się da oczywiście, bo jeśli się nie da - to czeka go powrót do podstaw - czyli do znalezienia przyczyny dla której w starym komputerze dysk nie dawał się sformatować).
-
[quote=Veers]powiedz temu Panu , żeby darował sobie Everest ( i tak mu się system w starym kompie nie uruchamia), i przekaż mu żeby, jeśli się da ustawił w starym BIOSie parametry dysku tak, jak go widział BIOS nowszego komputera (jeśli się da oczywiście, bo jeśli się nie da - to czeka go powrót do podstaw - czyli do znalezienia przyczyny dla której w starym komputerze dysk nie dawał się sformatować.[/quote]Przekazuję :mryellow:
[quote=thogrin].... to juz chyba lekka przesada nie uwazasz ?;>:) [/quote] Jakbym uważał to za lekką przesadę - to bym nie pisał tego co napisałem. [quote=thogrin]zreszta nie mowmy o tym teraz.[/quote] Jak nie teraz - to kiedy ? Kiedy nasze dzieci zaczną totalnie olewać język ojczysty ? Czyżby to, czego nie dokonały wojny i rozbiory miał załatwić internet do spółki z komputerem ? No wybacz - ale ja się na to NIE ZGADZAM. [quote=thogrin]...Co do NTFS'a - w szufladzie mam 40GB ktore go nie obsluguja.... [/quote] hmm - no to mnie zaintrygowałeś, bo jakby to powiedzieć: to jest tak jakbyś miał kasetę magnetofonową (o ile wiesz co to takiego ;) ) , i stwierdził nagle że nie obsługuje ona zapisu stereofonicznego, a jedynie zapis monofoniczny. Niezależnie od tego: IMHO to nie dyski nie obsługują NTFS - tylko coś jest nie tak z partycjami. - albo co gorsza - z fizycznym obszarem dysku w okolicy jego pierwszych sektorów.