nie gra muzyka :(
Mam taki problem:
Mam laptopa ze stanów firmy Gateway . Wszystko było ok-dzwiek był. Zrobiłem reinstal i zainstalowałem sterownik muzyczny realtek ac97 (taki powinien byc poniewaz dal mi go pan z supportu z usa podczas rozmowy na live czacie) i nic nie gra. w winampie normalnie equlizer chodzi ale nic nie slychac. Direct x jest dobry chyba nie wykrywa zadnych problemow.. co zrobic?
Mam laptopa ze stanów firmy Gateway . Wszystko było ok-dzwiek był. Zrobiłem reinstal i zainstalowałem sterownik muzyczny realtek ac97 (taki powinien byc poniewaz dal mi go pan z supportu z usa podczas rozmowy na live czacie) i nic nie gra. w winampie normalnie equlizer chodzi ale nic nie slychac. Direct x jest dobry chyba nie wykrywa zadnych problemow.. co zrobic?
Odpowiedzi: 1
a próbowałeś odinstalowac te stery ????
Strona 1 / 1
<p>A jesteś pewien że to ma być kodek Realteca.</p><p>Co mówi menadżer urządzeń jeśli chodzi o kartę muzyczną - czy wszystko gra.</p><p>Zobacz w ustawieniach karty może wyciszone/wyłączone dźwięki.<br /> </p>
dobra, juz wszystko chyba wiem na 99% to cos z hardwarem... niestety, drogo biorą za takie cos w serwisie ??(podejrzewam spaloną końcówkę)<br />
Jak wiesz , to...trudno, ale z ciekawości zapytam - co to za laptop - model?<br />
Gateway MX6436 ogólnie bardzo fajny.... tylko wlasnie ta karta sie spieprzyla nie wiem czemu....no napewno w taki sposób nie powinna,,, :(<br />
<p>Próbowałeś z tymi sterownikami? Kartę w BIOSie masz włączoną?</p><p> </p><p><a href="http://support.gateway.com/support/drivers/getFile.asp?id=20489&dscr=Audio%20Driver%20version:%206.14.10.575&uid=135974780" target="_blank" title="http://support.gateway.com/support/drivers/getFile.asp?id=20489&dscr=Audio%20Driver%20version:%206.14.10.575&uid=135974780">Gateway audio drivers</a> </p>
stery probowalem karta wlaczona w BIOSIE<br />
Trudno , zostaje Ci tylko coś na PCMCIA kupić , i będzie grało - pod warunkiem że da się do tego modelu podpiąć
wlasnie sprawdzilem na live cd ubuntu, sie zacina startowanie systemu ale dzwiek mozna uszlyszec.... juz nic nie rozumiem.... xp Prof jutro stawiam...<br />
Odświeżam jeszcze raz temat, bo nadal mam problem:<br>Może w skrócie: Gateway MX6436 Laptop działał bez zarzutu, potem reinstal i nie moge usłyszeć dźwięku z mojego komputera na Windowsie. <br>1. Wszystkie sterowniki są ze oficjalnej strony Gateway do mojego modelu. <br>2. Dostalem nowy sterownik do karty dźwiękowej prosto z supportu , instaluje się poprawnie, equlizery chodzą a dźwięku nie ma. <br>3. Regulacja głośności OK <br>4. Na Linuksie wszystko działa bez żadnych instalacji sterowników. <br>Podejrzewam że może coś wspólnego może mieć płyta główna ponieważ przesłany przez support sterownik nazywa się:"AC97Realtek5740 for Hazelton motherboards" Wyciągi z everesta:<br><br>Płyta główna: <br> Typ procesora Mobile AMD Sempron LV, 2000 MHz (10 x 200) 3300+ <br> Nazwa płyty głównej Brama <br> Mikroukład płyty głównej ATI Radeon Xpress 200M, AMD Hammer <br> Pamięć fizyczna 448 MB (PC2700 DDR SDRAM) <br> Typ BIOS'u Phoenix (01/24/06) <br> <br> Multimedia: <br> Karta dźwiękowa ATI SB400 - AC'97 Audio Controller <br> <br> <br> Właściwości urządzenia znajdującego się na płycie: <br> Opis Conexant CX20468 Audio Codec <br> Typ Sound <br> <br> <br> [ Mostek południowy (Southbridge): ATI SB400 ] <br> <br> Właściwości mostka południowego (Southbridge): <br> Mostek południowy (Southbridge) ATI SB400 <br> Numer wydania 00 <br> <br> Kontroler audio AC'97: <br> Typ kontrolera audio ATI SB400 <br> Nazwa kodera-dekodera Conexant Cx20468 <br> ID kodera-dekodera 43585430h <br> Wyjście S/PDIF Obsługiwane <br> <br> <br> <br> --------[ Dźwięk Windows ]---------------------------------------------------------------------------------------------- <br> <br> midi-out.0 0001 0066 Microsoft GS Wavetable SW Synth <br> mixer.0 0001 0068 Realtek AC97 Audio <br> wave-in.0 0001 0065 Realtek AC97 Audio <br> wave-out.0 0001 0064 Realtek AC97 Audio <br> <br> <br> <br> [ Realtek AC97 Audio ] <br> <br> Właściwości urządzenia DirectSound: <br> Opis urządzenia Realtek AC97 Audio <br> Moduł sterownika ALCXWDM.SYS <br> Liczba buforów podstawowych 1 <br> Min. / Maks. szybkość próbkowania buforów dodatkowych100 / 192000 Hz <br> Formaty dźwięku bufora podstawowego 8-bitowy(a), 16-bitowy(a), Mono, Stereo <br> Formaty dźwięku buforów dodatkowych 8-bitowy(a), 16-bitowy(a), Mono, Stereo <br> Całkowita / wolna liczba buforów dźwięku 33 / 32 <br> Całkowita / wolna liczba buforów dźwięku statycznego33 / 32 <br> Całkowita / wolna liczba buforów dźwięku strumieniowego33 / 32 <br> Całkowita / wolna liczba buforów dźwięku 3D 33 / 32 <br> Całkowita / wolna liczba buforów dźwięku statycznego 3D33 / 32 <br> Całkowita / wolna liczba buforów dźwięku strumieniowego 3D33 / 32 <br> <br> <br> [ Realtek AC97 Audio ] <br> <br> Właściwości urządzenia DirectMusic: <br> Opis urządzenia Realtek AC97 Audio <br> Typ syntezatora Programy <br> Klasa urządzenia Port wyjściowy <br> Typ urządzenia WDM Multimedia <br> Liczba kanałów audio 2 <br> Liczba kanałów MIDI 16000 <br> Liczba głosów 1000 <br> Ilość dostępnej pamięci Pamięć fizyczna <br> <br> Własności urządzenia DirectMusic: <br> Wbudowany zestaw instrumentów GM Nie <br> Wbudowany zestaw Roland GS Sound Nie <br> DirectSound Nieobsługiwane <br> Kolekcje próbek DLS L1 Obsługiwane <br> Kolekcje próbek DLS L2 Nieobsługiwane <br> Zewnętrzny port MIDI Nie <br> Rozmiar stałej pamięci DLS Nie <br> Współdzielenie portu Nieobsługiwane <br> Efekt chóru Nieobsługiwane <br> Efekt opóźnienia Nieobsługiwane <br> Efekt pogłosu <br><br><span class="postbody"> Może ktoś coś wyczyta.... no ja nie mam pojęcia o co chodzi?! <br> <br> Jakieś mądre rady?????</span><br>
<p>Zobacz, wypróbuj jeszcze sterowniki z tej strony. Jest ich masa , co wybrać sam nie wiem</p><p><a href="http://www.bonweb.com/thesaurus/sb400" target="_blank" title="http://www.bonweb.com/thesaurus/sb400">http://www.bonweb.com/thesaurus/sb400</a></p>