Nie działa net z kartą sieciową

Witam serdecznie

Mam taki problem źe nie mogę odpalić neta. Opiszę o co chodzi :
Mam neta DSL 2 MB/s na sieć z sąsiadami na LAN–ie.teraz siedze tutaj na nowym kompie (XP), działa bez problemu a karta sieciowa połączona razem z płytą główną a natomiast obok jest stary komp (win98), kupiłem i dostałem przedchwilą karte sieciową i włoźyłem do kompa i potem po restarcie wgrała softy z płyty instalki win98. Widzę w menedźerze urządzeń karte sieciową działającą sprawnie oraz po kliknięciu na sieć: mam tam Klient sieci microsoft networks, 3Com Fast Etherlink XL 10/100Mb TX Ethernet NIC (3C905B–TX), Protokół TCP/IP. Potem dalej klikam na Właściwości: internet. Tam w zakładce "Połaczenia" klikam na USTAWIENIA, tam zaznaczam na dole czyli na LAN i co ? nic nie ma neta. Nie wiem co jeszcze mam ustawić....

Prosze o pomoc

Odpowiedzi: 20

Jeśli nie są oba kompy podłączone równocześnie to mogą mieć taki sam IP.
Poprostu kaźdy z kompów w sieci musi mieć inny IP.

DHCP słuźy do automatycznego ustawiania parametrów sieci (czyli IP, bramki itd.). Jeśli ustawiasz ręcznie niepotrzebne Ci DHCP.

Muszisz zrobić tak by była odpowiedź na pingi do 192.168.1.1. Jak juź to osiągniesz to postaramy się o internet.
I sprawdzaj teź ping do innego kompa w sieci, bo moźe serwer akurat blokuje, i dlatego nie masz odpowiedzi :) W kaźdym razie upewnij się, źe sieć napewno działa.
aachi
Dodano
14.12.2005 01:20:30
Zauwaźyłem źe jak instaluje sterownik 3Com z płyty instalki win98 to jest DHCP a jak zmieniam IP na taki co mam tutaj w kompie to DHCP znika więc coś nie tak.Jakiś koleś wyźej napisał źe IP w obydwóch kompach ma być inny :roll: Co teraz ?
Elita
Dodano
13.12.2005 23:49:54
Jaki DHCP skoro recznie wpisujesz ?
EL NINO
Dodano
13.12.2005 23:28:39
Wyjąłem starą karte GENIUS i włoźyłem nową 3Com i wkońcu wyświetla nazwa sieciówki 3Com (screen). Samemu ustawiłem IP, maska podsieci, bramka i coś jeszcze ale jeszcze brakuje DHCP ale gdzie mam wpisać skoro w PROTOKÓŁ nie ma...

Proszę o pomoc.
Elita
Dodano
13.12.2005 22:46:59
[quote="Elita]Badanie 192.168.1.1 z uźyciem 32 bajtów danych:
Upłynął limit czasu źądania

Po pingu powinno Ci wyjść: "Odebrał z 192.168.1.1 bajtow=... i cośtam jeszcze". Czyli nie masz połączenia z serwerem. Prawdopodobnie wogóle sieć Ci nie działa. Moźe źle podpięty kabel, lub niedziałająca sieciówka. Ale dziwne, źe jednak ustawienia z DHCP jakoś odebrał.
aachi
Dodano
11.12.2005 18:34:10
aachi:
Nadal nie powiedziałeś, czy napewno działa Ci sieć na kompie z win98. Uruchom "ping 192.168.x.x", źeby sprawdzić czy masz połączenie do innych kompów w sieci. Gdzie 192.168.x.x to ma być adres domyślnej bramy. Uruchom "ping 212.77.100.101", by się przekonać czy napewno nie masz połączenia z netem.

Zrobiłem wszystko tak jak kazałeś i wyszło tak:

Badanie 192.168.1.1 z uźyciem 32 bajtów danych:

Badanie 212.77.100.101 z uźyciem 32 bajtów danych:

aachi:
A jeśli masz wszystkie cyfry takie same w XP i win98, a obydwa są włączone równocześnie, to masz problem, bo kompy nie mogą mieć takich samych adresów IP. Musisz w którymś zmienić.

Chyba nie musza mieć takie same IP. Sygnał z kabla czerpię z serwera mojego sąsiada co ma główny serwer ktrzy przydziela neta na kilkanaście sąsiadów.Końcówke podłączony mam tutaj w nowym a jeśli wyjmię kabel i podłącze do starego obok to teź ma taki sam IP co tutaj w nowym kompie.

aachi:
Pozatym nie bądź taki paranoik. Podając dane jak IP kompa, albo adres serwera DNS, napewno nie przyczynisz się do zmniejszenia bezpieczeństwa swojego kompa. Więc nie x–uj niczego (no chyba źe zewnętrzny IP), tylko na przyszłość normalnie podawaj liczby.

Juz edytowałem mojego wyźszego posta, zamiast iksów postawiłem wkońcu cyfry.

aachi:
Elita:
...Zastanawiam sie czy widząc w screenie win98 pokazuje info o karcie jako NDIS 4.0 driver a powinno być GENIUS podobno...

W winipcfg kliknij na "NDIS 4.0 driver", u mnie jest to rozwijalna lista, więc moźe teź masz jeszcze inne sterowniki.

Serio mam tylko jednego :? Chyba coś nie tak bo powinno być troche lista...

Wnerwia mnie wszystko co nie daje mi odpalić neta. Nie wiem co jest grane.Napewno sterowniki mam wgrane i nic nie pokazuje błędy jakieś.
Ciekawe czy u sąsiada co ma serwer ma zaprogramowane źeby tutejszy net chodził tylko dla XP a dla win98 nie ? Ma skromny sprzęt. Nawet serwer jest w środku starego monitora i leźy na podłodze :lol:
Elita
Dodano
11.12.2005 02:53:46
Elita:
...W zamazanych cyfrach są cyfry takie same co w win98...

Nadal nie powiedziałeś, czy napewno działa Ci sieć na kompie z win98. Uruchom "ping 192.168.x.x", źeby sprawdzić czy masz połączenie do innych kompów w sieci. Gdzie 192.168.x.x to ma być adres domyślnej bramy. Uruchom "ping 212.77.100.101", by się przekonać czy napewno nie masz połączenia z netem.

A jeśli masz wszystkie cyfry takie same w XP i win98, a obydwa są włączone równocześnie, to masz problem, bo kompy nie mogą mieć takich samych adresów IP. Musisz w którymś zmienić.

Pozatym nie bądź taki paranoik. Podając dane jak IP kompa, albo adres serwera DNS, napewno nie przyczynisz się do zmniejszenia bezpieczeństwa swojego kompa. Więc nie x–uj niczego (no chyba źe zewnętrzny IP), tylko na przyszłość normalnie podawaj liczby.

Elita:
...Zastanawiam sie czy widząc w screenie win98 pokazuje info o karcie jako NDIS 4.0 driver a powinno być GENIUS podobno...

W winipcfg kliknij na "NDIS 4.0 driver", u mnie jest to rozwijalna lista, więc moźe teź masz jeszcze inne sterowniki.
aachi
Dodano
11.12.2005 01:52:29
W takim razie przepisuję...

Win98 :
Nazwa hosta: Mikosz.pld
Serwery DNS: 194.204.152.34
Typ węzła: Transmisja
Id zakresu NetBIOS: puste, szaro
Routing IP włączony: odznaczone puste szaro
Serwer WINS Proxy: odznaczone puste szaro
Rozpoznawanie NetBIOS wykorzystuje system DNS: odznaczone puste szaro
Ethernet Informacje o karcie: NDIS 4.0 driver
Adres karty: 00–C0–DF–0A–AC–73
Adres IP: 192.168.1.17
Maska podsieci: 255.255.255.0
Domyślna brama: 192.168.1.1
Serwer DHCP: 192.168.1.1
Podstawowy serwer WINS: puste szaro
Pomocniczny serwer WINS: puste szaro

WinXP:
Nazwa hosta: mikosz
Sufiks podstawowej domeny DNS:
Typ węzła: nieznany
Routing IP włączony: nie
Serwer WINS Proxy włączony: nie
Lista przeszukiwania sufiksów DNS: pld
Sufiks DNS konkretnego połączenia: pld
Opis: Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC
Adres fizyczny: 00–11–09–96–42–F0
DHCP włączone: TAK
Autokonfiguracja włączona: TAK
Adres IP: 192.168.1.17
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.1.1
Serwer DHCP: 192.168.1.1
Serwery DNS: 194.204.152.34
194.204.159.1
Elita
Dodano
10.12.2005 22:29:09
Elita, nie wpadaj na takie pomysly. Przeciez guzik z tego wiadomo. Do tego obrazki blednie dzialaja ostatnimi czasy na forum.
Ustawienia z W98 podaj wszystkie, ustawienia z XP tyczace polaczenia z netem pokaz tak jak pisalem wyzej.
EL NINO
Dodano
10.12.2005 22:04:00
Wpadłem na pomysł, nie chciało mi sie przepisać więc w Photoshopie gumką zamazałem... O to screny...

W zamazanych cyfrach są cyfry takie same co w win98.

Włoźyłem spowrotem starą sieciówke do starego kompa z windą 98. Prawdopodobnie jest dobra a drugi kupiony 3Com odłoźyłem narazie.
Model sieciówki: GENIUS LAN GF100TXRIII Series Fast Ethernet Adapter.

Zastanawiam sie czy widząc w screenie win98 pokazuje info o karcie jako NDIS 4.0 driver a powinno być GENIUS podobno...

Prosze o pomoc
Elita
Dodano
10.12.2005 21:46:18
Nie musisz wrzucac tutaj obrazkow. Wynik "winipcfg" przepisz do posta (IP jest nieistotne dla hakera, bo wewnetrzne), wynik "ipconfig /all" rowniez. Z adresu laczacego Cie z netem, "wyiksuj" jesli tak chcesz, ostatnie dwa czlony.
Np. 80.53.xxx.xxx
EL NINO
Dodano
10.12.2005 21:31:46
EL NINO:
Pokaz tutaj jakie maja ustawienia – IP, maski, bramy, DNSy

Sorki ale nie wiem czy moźna wstawić takie dane, bo haker bedzie coś kombinował czerpiąc z cyfrów to co jest na screenach. W prywatnych wiadomosciach nie moźna dodać załącznika bo nie ma a nawet nie macie maila w profilu wiec co mam zrobić ?
Elita
Dodano
10.12.2005 20:35:57
Żółty:
winipcfg ;)
Wlasnie. Sorry Elita – palcowka :P .

P.S. Dobrze ze źółte czuwa :mrgreen: .
EL NINO
Dodano
10.12.2005 20:06:22
Elita:
EL NINO:
W W98 z Uruchom –> "winpcfg".

Po wpisaniu tego pokazuje komunikat :
" Nie moźna odnaleźć pliku "winpcfg" (lub jego części).Sprawdź, sprawdź czy ścieźka i nazwa pliku są poprawne oraz czy wszystkie wymagane biblioteki są dostępne"

winipcfg ;)
Żółty
Dodano
10.12.2005 19:38:46
EL NINO:
W W98 z Uruchom –> "winpcfg".

Po wpisaniu tego pokazuje komunikat :
" Nie moźna odnaleźć pliku "winpcfg" (lub jego części).Sprawdź, sprawdź czy ścieźka i nazwa pliku są poprawne oraz czy wszystkie wymagane biblioteki są dostępne"

co mam zrobić ?

Moze mi odpisać ktoś inny znający jeśli nie ma tutaj El nino
Elita
Dodano
10.12.2005 19:22:25
Elita:
EL NINO:
Komp z W98 do czego fizycznie podlaczony ?

oświeć mnie :oops:
Masz wpiety do sieciowki kabel. Drugi koniec wpiety do czego ?
Elita:
EL NINO:
Porownywales z ustawieniami na XP ?

Tak porównywałem i nie pomogło. Ustawienia w XP jest bogatsze niź tam w win98.
W XP z Uruchom –> "cmd" i pozniej "ipconfig /all". W W98 z Uruchom –> "winpcfg".
Pokaz tutaj jakie maja ustawienia – IP, maski, bramy, DNSy.

P.S. Sciaagnij ze strony 3COM sterowniki do tej sieciowki.
EL NINO
Dodano
08.12.2005 21:54:27
Nie wiem czy to istotne: MAC Adress karty nowej jest taki sam jak tej starej? Serwer dostępowy ma wogóle liste MAC Adressów?
spiderko
Dodano
08.12.2005 09:39:34
Jeśli uda Ci się pingnąć adres 212.77.100.101 (czyli wp.pl) to podłączenie do internetu masz i problem leźy gdzieś indziej. Moźe brak DNS–ów. Inaczej to...

1) Pingnij jakiś komputer z sieci (najlepiej ten udostępniający net), przekonasz się czy poprawnie jest podłączony. Lub w inny sposób sprawdź czy sieć lokalna jest osiągalna z twojego kompa z win98 (widać go w otoczeniu sieciowym itp).

2) Jeśli masz DHCP to we właściwościach otoczenia sieciowego –> protokół TCP/IP –> Adres IP, zaznaczasz "Automatycznie uzyskaj adres IP". Jeśli nie masz automata to musisz wpisać ręcznie i adres i maskę podsieci.

Poniewaź nie jestem pewny jak dhcp u Ciebie działa, to moźliwe, źe punkt 3 musisz zrobić zarówno jeśli masz automata jak i nie masz (ale normalnie dhcp powinien wypełnić te pola).
3) W zakładce Brama, musisz podać IP komputera udostępniającego net. W zakładce konfiguracja DNS musisz podać adres jakiegoś dns–a np. 194.204.159.1.
aachi
Dodano
08.12.2005 03:12:05
EL NINO:
Komp z W98 do czego fizycznie podlaczony ?

oświeć mnie :oops:
EL NINO:
Ustawienia podaje automat – poprawne ?

nic tam nie grzebałem, mam automatycznie ustawione bez grzebania.Poprostu nie trzeba grzebać.
Dodam źe mam jeszcze starą karte sieciową GENIUS i na tym korzystałem z neta. Mam teź do niego sterowniki na dyskietce. Formatowałem kilkanaście razy i za kaźdym razem męczyłem sie z instalką sterów. Średnio 2 godziny trwało mi męczenie aby zadziałał net. Poprostu to co pamiętam to tylko takie robiłem to co wymieniłem na pierwszym poście ale nie pamiętam jakim cudem inaczej kombinowałem. Nie wpisałem maski czy bramka podsieci itd. Komp przeleźał 4 miechy tam (wiesz gdzie :lol: w komendzie). Po odebraniu formatowałem kompa i przystąpiłem do instalki do karty sieciowej i nic. Myślałem źe karta sieciowa teź padła tak jak stacja dyskietek. Kupiłem w allegro takiego 3Com i no teraz mecze :x

EL NINO:
Porownywales z ustawieniami na XP ?

Tak porównywałem i nie pomogło. Ustawienia w XP jest bogatsze niź tam w win98.

Kurna nie wiem co zrobić, załamka totalna. Zalezy mi na aktualizacji bo ma IE5 a ma byc IE6 + poprawki.Dam bratowej aby pobuszowała....
Elita
Dodano
07.12.2005 23:45:40
Komp z W98 do czego fizycznie podlaczony ? Ustawienia podaje automat – poprawne ? Porownywales z ustawieniami na XP ?
EL NINO
Dodano
07.12.2005 20:31:26
Elita
Dodano:
07.12.2005 14:27:58
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2