nie czyta dysku
Witam! mam następujący problem:
jak podłanczam dysk (samsung 160gb)to w biosie komp go widzi a później w tej czarnej ramce gdzie wyświetla sprzęt juź nie. Dysk ten podpinałem nie pierwszy raz i nigdy nie było źadnych problemów. Zworki teź są dobrze ustawione. Próbowałem teź po kolei odłanczać wszystkie dodatkowe urządzenia (cd–rom itd.) ale nic nie pomaga. Robiłem teź autodetekcje w biosie i teź nic. Pomóźcie!!!
jak podłanczam dysk (samsung 160gb)to w biosie komp go widzi a później w tej czarnej ramce gdzie wyświetla sprzęt juź nie. Dysk ten podpinałem nie pierwszy raz i nigdy nie było źadnych problemów. Zworki teź są dobrze ustawione. Próbowałem teź po kolei odłanczać wszystkie dodatkowe urządzenia (cd–rom itd.) ale nic nie pomaga. Robiłem teź autodetekcje w biosie i teź nic. Pomóźcie!!!
Odpowiedzi: 5
Podłącz tak.
I kanał IDE dysk systemowy jako Master podepnij na ostatniej wtyczce taśmy.
II kanał IDE dysk dodatkowy jako Master na ostatniej wtyczce taśmy
CDROM podłącz jako Slave na środkowej wtyczce taśmy.
Zrób reset biosu na default i ustaw tylko co trzeba.
Dyski i napędy i tryby pracy ustaw na auto.
Wymień taśme sygnałową.
Jak dalej nic to ustaw ten dysk na II kanale IDE na zworce jako CS i podepnij na ostatniej wtyczce taśmy – zostaw go samego na taśmie.
I kanał IDE dysk systemowy jako Master podepnij na ostatniej wtyczce taśmy.
II kanał IDE dysk dodatkowy jako Master na ostatniej wtyczce taśmy
CDROM podłącz jako Slave na środkowej wtyczce taśmy.
Zrób reset biosu na default i ustaw tylko co trzeba.
Dyski i napędy i tryby pracy ustaw na auto.
Wymień taśme sygnałową.
Jak dalej nic to ustaw ten dysk na II kanale IDE na zworce jako CS i podepnij na ostatniej wtyczce taśmy – zostaw go samego na taśmie.
nie na pwewno nie jest to SATA a modelu dokładnie niew znam bo to dysk kolegi
Czy to moźe jest dysk SATA?
Napisz dokładnie model!
Napisz dokładnie model!
na innym kompie działa
witam!
proponuje sprawdzic go na innym kompie...
pozdr
proponuje sprawdzic go na innym kompie...
pozdr
Strona 1 / 1