Nie chce się włączać!!!!!

Mój problem polega na tym, źe system nie chce mi wystartować.
Musze czasen nawet 5 razy wciskać przycisk RESET, źeby odpalił się WinXP.
Formatowałem dysk C, bo myślałem, źe to wina systemu. Ale nadal to samo.
Dodam, źe dzieje się tak tylko gdy komp stoi dłuźszy czas nieuźywany np. rano, po nocy nie chce zaskoczyć.

Odpowiedzi: 14

Dzięki BENO za tego linka. Powoli dochodzę do przyczyny błędów.
Thomas
Dodano
14.09.2003 21:35:54
Dzięki BENO za tego linka. Powoli dochodzę do przyczyny błędów.
Thomas
Dodano
14.09.2003 21:35:54
http://forumxp.mojewww.com/viewtopic.php?t=2687
BENO
Dodano
14.09.2003 01:25:16
Kurde, chyba za wcześnie siępochwaliłem, źe jest OK.
Problem jest nadal. Ale teraz wiem, bo przeczytałem w podglądzie zdarzeń, źe przyczyną jest:

"AMLI: System BIOS ACPI dokonuje próby odczytu z niedozwolonego adresu portu We/Wy (0x71), który znajduje się w chronionym zakresie adresów 0x70 – 0x71. To moźe prowadzić do niestabilności systemu."

Wie ktoś jak sobie z tym poradzić?
Thomas
Dodano
14.09.2003 00:45:39
Przeciez sugerowalem co prawda ze to moze zasilacz, bo wygladalo to na ewidentne problemy z brakiem mocy, ale niewiele sie pomylilem. Temperatura urzadzen czy to zimnych przy starcie czy juz po jakims okresie czasu nie ma znaczenia, bo przy samym starcie wszystko musi nagle dostac odpowiednia "dawke" mocy aby ruszylo – musi dostac "kopa".
EL NINO
Dodano
13.09.2003 16:03:04
Bardzo dziwne rozwiązanie problemu, ale jak mówisz, źe działa, to ekstra, przecieź oto chodziło.
Pawek
Dodano
13.09.2003 10:31:14
Dzięki za wszystkie odpoiwedzi.
Chyba juź poradziłem sobie z tym :)
Wystarczyło docisnąć kabelek łączący przycisk POWER z płytą główną.
Thomas
Dodano
13.09.2003 00:08:18
Hmmmm Ciekawe!
Ja zrobiłbym tak :
1 Bios na deflaut
2 Zmiana kości ram
3 Sprawdzenie ( zmiana ) twardziela
MarcinX
Dodano
11.09.2003 17:45:47
MarcinX:
Nie startuje tylko windows ?
Chodzi mi o to czy wchodzi do biosa i potem koniec czy nawet bios nie startuje?
BIOS wchodzi bez problemu, problem zaczyna się gdy bootuje się system.

Co mogę więcej napisać?
Moźe to źe za kaźdym kolejnym wciśnięciem RESET bootowanie postępuje coraz dalej.
Ale dopiero za 4 czasem za 5 razem ładuje się do końca.

Konfiguracja kompa:
Athlon 1.4 MHz
256 MB Ram Dimm
G–Vorce 64 MB
HDD 40 GB Segate

A tak na marginesie, dzisiaj mam mały jubileusz (300 postów), macie u mnie piwo (oczywiście bezalkoholowe) :wink:
Thomas
Dodano
11.09.2003 14:31:37
Moim zdanie Thomas wyraźnie napisał, jaki ma problem, a ja nie wybiegam po za to. Poza tym Thomas uźywał równieź RESETA, więć wyrobienie przycisku POWER równieź nie wchodzi w grę.

Choć nie ukrywam, źe moźnaby o tym napisać więcej
Pawek
Dodano
11.09.2003 01:49:33
Po co się niepotrzebnie rozpisywać El Nino moźe mieć racje moźe nie.
Dlatego pytałem Thomasa czy to tylko windows nie zaskakuje czy nawet nie wchodzi do biosa.
To moźe być wina systemu ( chociaź wątpie ),coś z twardzielem,zasilaczem, albo np. wyrobiony klawisz zasilania.
Dlatego Thomas musi podać więcej konkretów.
MarcinX
Dodano
11.09.2003 01:43:39
EL NINO:
Thomas, a zasilacz nie jest na wykonczeniu ?. Odepnij no jakies napedy zeby nie musial podawac tyle mocy i sprawdz.

To nie ma sensu. Thomas wyraźnie napisał, źe dzieje się to po długiej nieaktywności kompa, czyli gdy startuje jest on umówmy się chłodny, a jak wiadomo, im mniejsza temperatura tym mniejszy pobór przez urzadzenia mocy, więc gdyby to sie działo po długiej pracy, gdy komp jest nagrzany, to jeszcze rozumiem. A skoro komp działa w takiej sytuacji, to... Z kolei nie podejrzewam, źeby kompowi było za zimno, choć to jest bardziej prawdopodobne.
Pawek
Dodano
11.09.2003 01:31:08
Thomas, a zasilacz nie jest na wykonczeniu ? Odepnij no jakies napedy zeby nie musial podawac tyle mocy i sprawdz. Moze bedziesz mogl od kogos pozyczyc jakis sprawdzony zeby sprawdzic ? Podociskaj kable do dyskow i plyty.
EL NINO
Dodano
11.09.2003 00:37:55
Nie startuje tylko windows ?
Chodzi mi o to czy wchodzi do biosa i potem koniec czy nawet bios nie startuje?
MarcinX
Dodano
11.09.2003 00:30:17
Thomas
Dodano:
10.09.2003 23:14:54
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1