NIE BOTUJE MI SIE SYSTEM Z CD!
Wczoraj, zainstalowałem sobie progs do LOGONÓW o nazwie LogMod, i zniszczył mi system. Uruchamiał się, widać było tylko kursor i czarne tło. W trybie awaryjnym było to samo jednak z napisami Tryb Awaryjny. Ostatnia dobra konfiguracja – te polecenie to wogóle chyba jakaś kpina jest – nie bedę jej komentował działo się to samo. W konsoli odzyskiwania gdy starałem się naprawić pisało źe brak odmowy. (jednak sie zarejetrowałem jako admin) no i wkońcu to co najbardziej przykre MÓJ XP SIĘ NI EBOTUJE Z CD nawet jak zmienie sekwencję w biosie. Jak mam to naprawić? (tzn naprawiłem formatem naszczęście wszystkie bardzo cenne dla mnie dane były na innej partycji) jednak nie o to mi chodziło, duzo eksperymentuje i dobrze byłoby umieć coś naprawić a nie robić format (tym bardziej źe pisze programy i napawde mozna się zabić gdy w jednej sekundzie traci sie 6 miesięcy ciągłej pracy i męczenia oczu na darmo) proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 3
I tu akurat Driver sie milisz bedzie ich jedna dokladnie jak w 98,dokladnie tak
Gościu (ten co mial problem)
1.Odpalasz kąpa:)z dyskietki windows 98
2.Ustawiasz na uruchom z obsluga cd–rom
3.Wkladasz cdrom z xpkiem
4.Wchodzisz w nim do katalogu i386
5.wydajesz komende winnt lub winnt.exe to to samo bo zaladuje sie ten sam plik
Wskazujesz skad ma kopiowac i instalowac xpka czyli twój cd rom (nie musisz nic zmieniac ustawi sie to automatycznie)
I po robocie
A jeśli chodzi o niebutujacy CD ROM to wystarczy dograc do niego sektor butowalny czyli plik ntboot.bin (ma 2 kilo).Wszystkie winsowsy na jadrze nt butuja dzieki temu samemu sektorowi butowalnemu czyli równie dobrze moze to byc sektor butowalny z windows 2000 i tez nic sie nie stanie.Oczywiscie zakladam ze plyta jaka cie nie butuje nie ma zamknietej sesji bo inaczej nie dograsz to niej sektora butowalnego czyli tego dwu kilowego pliczka.
Gościu (ten co mial problem)
1.Odpalasz kąpa:)z dyskietki windows 98
2.Ustawiasz na uruchom z obsluga cd–rom
3.Wkladasz cdrom z xpkiem
4.Wchodzisz w nim do katalogu i386
5.wydajesz komende winnt lub winnt.exe to to samo bo zaladuje sie ten sam plik
Wskazujesz skad ma kopiowac i instalowac xpka czyli twój cd rom (nie musisz nic zmieniac ustawi sie to automatycznie)
I po robocie
A jeśli chodzi o niebutujacy CD ROM to wystarczy dograc do niego sektor butowalny czyli plik ntboot.bin (ma 2 kilo).Wszystkie winsowsy na jadrze nt butuja dzieki temu samemu sektorowi butowalnemu czyli równie dobrze moze to byc sektor butowalny z windows 2000 i tez nic sie nie stanie.Oczywiscie zakladam ze plyta jaka cie nie butuje nie ma zamknietej sesji bo inaczej nie dograsz to niej sektora butowalnego czyli tego dwu kilowego pliczka.
Co do plytki to poprostu masz koles pecha, zalatwiales plytke nie z tego straganu co trzeba :) Wydaje mi sie, ze mozesz zrobic dyskietki startowe, ale bedzie ich kilka nie to co w win98. Najlepszym rozwiazaniem bylo by zrobienie sobie odpowiedniej plytki. Co do tego programu nie wypowiem sie, bo szczerze mowiac nic o nim nie wiem.
Po pierwsze uźywaj ghosta lub programów do robienia kopi zapasowych plików ( skopiuj najlepiej cały kat. windows, documents and settings i dane). Wtedy tylko postawić system i walnąć image partycji lub kpie. :)