NIE BOTUJE MI SIE SYSTEM Z CD!
Wczoraj, zainstalowałem sobie progs do LOGONÓW o nazwie LogMod, i zniszczył mi system. Uruchamiał się, widać było tylko kursor i czarne tło. W trybie awaryjnym było to samo jednak z napisami Tryb Awaryjny. Ostatnia dobra konfiguracja – te polecenie to wogóle chyba jakaś kpina jest – nie bedę jej komentował działo się to samo. W konsoli odzyskiwania gdy starałem się naprawić pisało źe brak odmowy. (jednak sie zarejetrowałem jako admin) no i wkońcu to co najbardziej przykre MÓJ XP SIĘ NI EBOTUJE Z CD nawet jak zmienie sekwencję w biosie. Jak mam to naprawić? (tzn naprawiłem formatem naszczęście wszystkie bardzo cenne dla mnie dane były na innej partycji) jednak nie o to mi chodziło, duzo eksperymentuje i dobrze byłoby umieć coś naprawić a nie robić format (tym bardziej źe pisze programy i napawde mozna się zabić gdy w jednej sekundzie traci sie 6 miesięcy ciągłej pracy i męczenia oczu na darmo) proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 20
SLAY3R:No ja tutaj będę się kłucił. Mam nagrywarkę LiteON na master – płytka bootuje. Na tym samym kanale ide jest DVD Pioneer na slave i teź bootuje.
DVD moźe i tak, ale cd–rom nie.
To drugie, czyli bootouje mi płytkę z instalką winxp, win98, a takźe płytkę bootujacą zrobioną z dyskietki startowej win98.
To drugie, czyli bootouje mi płytkę z instalką winxp, win98, a takźe płytkę bootujacą zrobioną z dyskietki startowej win98.
zgoda bootuje Ci kaźdą płytkę jak masz uruchomiony system, czy bootuje Ci płytkę z Windowsem jak uruchamiasz kompa aby rozpocząć instalację systemu?.
pzdr.
pzdr.
krecik:Chodziło mu o to, źe jeśli cdrom i nagrywarka są podłączone do jednego kabla to płyta bootowalna ruszy tylko w nagrywarce.
sogo:to jest prawda, jeśli masz nagrywarke ustawioną jako master a cd jako slave to płytka wystartuje tylko z nagrywarki.
pzdr.
No ja tutaj będę się kłucił. Mam nagrywarkę LiteON na master – płytka bootuje. Na tym samym kanale ide jest DVD Pioneer na slave i teź bootuje. Tutaj problem stanowi raczej sam napęd. Bo np. w drugim kompie mam CD Rom Pioneer(sam na master i tam teź bootuje, ale za nim zacznie się odpalać rzeba zaczekać parę sekund.
krecik:Chodziło mu o to, źe jeśli cdrom i nagrywarka są podłączone do jednego kabla to płyta bootowalna ruszy tylko w nagrywarce.
sogo:to jest prawda, jeśli masz nagrywarke ustawioną jako master a cd jako slave to płytka wystartuje tylko z nagrywarki.
pzdr.
No ja tutaj będę się kłucił. Mam nagrywarkę LiteON na master – płytka bootuje. Na tym samym kanale ide jest DVD Pioneer na slave i teź bootuje. Tutaj problem stanowi raczej sam napęd. Bo np. w drugim kompie mam CD Rom Pioneer(sam na master i tam teź bootuje, ale za nim zacznie się odpalać rzeba zaczekać parę sekund.
to jest prawda, jeśli masz nagrywarke ustawioną jako master a cd jako slave to płytka wystartuje tylko z nagrywarki.
pzdr.
pzdr.
zbor:I co zabutuje nawet gdy plyta w nagrywarce nie ma sektora butowalnego ?
Chodziło mu o to, źe jeśli cdrom i nagrywarka są podłączone do jednego kabla to płyta bootowalna ruszy tylko w nagrywarce.
Lezio111:kpie. :)
Najtrafniejesz podsumowanie twojej wypowiedzi.
zbor:I co zabutuje nawet gdy plyta w nagrywarce nie ma sektora butowalnego ?
Trza se sciągnac dyskietki startowe do WinXP sztuk 3
i z nich wystarować płytk–a do cCD–ka i po problemie..
nie pamietam teraz linka do dyskietek startowych Xp ale jak poszukasz bez problema znajdziesz ..
Pozdrowionka..
P.S.Ten wpis dotyczy przypadku braku nagrywarki ( lub niemoźnośći – nieumiejętnoci zrobienia sobie bodowalnje płytki)
I co zabutuje nawet gdy plyta w nagrywarce nie ma sektora butowalnego ?
Ja mam jeszcze inny pomysł co do niebootowalnej płyty WInXP. Dotyczy to tylko sytuacji gdy posiadasz nagrywarkę i jest ona podłączona jako urządzenie Master na jednym kablu z CD–ROMem. W takiej sytuacji system wykrywa nagrywarkę jako CD i w niej szuka płyty bootowalnej a CD–ROM zupełnie olewa. Ja miałem taką sytuację.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Mozna to naprawic dogrywajac w nero sektor bootowalny ma on 2 kb pod warunkem ze sesja nie zostala zamknieta ale najlepiej jest przelopiowac to co masz na nie butujacym cdromie.Utworzyc w nero nowa sesje dodac do niej sektor bootowalny i orzeciagnac zawartosc katalogu z cd do nero oczywiscie wszystko za jednym zamachem
problem to chyba nie bootowalna plyta xpka... skombinuj sobie od jakiegos ziomala XP najlepiej z SP1 bootowalny z cd. i bedzie po problemie :–)BioComp:MÓJ XP SIĘ NI EBOTUJE Z CD nawet jak zmienie sekwencję w biosie. Jak mam to naprawić?
A kto powiedział ,źe z niego korzystam ?!
1. nie irytuj się za bardzo i nie unoś...
2. wrzuciłem linka nie tylko dla Ciebie, być moźe inni będą jednak chcieli skorzystać z tego gówna jak powiadasz...
3. instalki moźna dokonać zarówno sposobem podanym przez Ciebie jak i moim, jak ktoś ma problem wybór naleźy do niego...
4. dziwie się trochę takim opiniom wygłaszanym na temat Windowsa, tak Ci nie odpowiada to po co z niego korzystasz...
2. wrzuciłem linka nie tylko dla Ciebie, być moźe inni będą jednak chcieli skorzystać z tego gówna jak powiadasz...
3. instalki moźna dokonać zarówno sposobem podanym przez Ciebie jak i moim, jak ktoś ma problem wybór naleźy do niego...
4. dziwie się trochę takim opiniom wygłaszanym na temat Windowsa, tak Ci nie odpowiada to po co z niego korzystasz...
Ale te dyskietki są potrzebne jak zeszłoroczny śnieg wiec Nie MA RACJI :)
Xpka mozna zainstalowac ze zwyklej dyskietki od win98 tak jak pisalem bez dego chlamu dawanego przez Micro$oft. !!
Mie podsuwaj mi linków do (od) Microshita bo jak se będe chciał sobie poczytać propadande to wejde sobie na strony nadzego warcholskiego rządu.
Microsoft juz prawie 19 lat bawi sie w pisanie tzw systemów operacyjnych a jeszcze nie udało im sie zrobić takiego jakiby się nie zawieszał a co jeden to niby bardziej stabilny ,tere fere.Windows 98 według zapewnień Gatesa miał być niezawieszalny:)
Robią te systemiki ale do stabilności Linuxa dizo im brakuje.
Xpka mozna zainstalowac ze zwyklej dyskietki od win98 tak jak pisalem bez dego chlamu dawanego przez Micro$oft. !!
Mie podsuwaj mi linków do (od) Microshita bo jak se będe chciał sobie poczytać propadande to wejde sobie na strony nadzego warcholskiego rządu.
Microsoft juz prawie 19 lat bawi sie w pisanie tzw systemów operacyjnych a jeszcze nie udało im sie zrobić takiego jakiby się nie zawieszał a co jeden to niby bardziej stabilny ,tere fere.Windows 98 według zapewnień Gatesa miał być niezawieszalny:)
Robią te systemiki ale do stabilności Linuxa dizo im brakuje.
I tu akurat Driver sie milisz bedzie ich jedna dokladnie jak w 98,dokladnie tak
i tu akurat DRiVeR ma rację, dla potwierdzenia proponuje luknąć tu http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=pl&FamilyID=E8FE6868–6E4F–471C–B455–BD5AFEE126D8 akurat dla XP Home ale jest teź i dla Pro, i jest ich dokładnie sześć... 8)
czy jest ktoś, kto mógłby mi przesłać ten plik
e–mailem, nigdzie go nie mogę u siebie znaleźć.
pawelcienkiera@interia.pl
Z góry dziękuję
e–mailem, nigdzie go nie mogę u siebie znaleźć.
pawelcienkiera@interia.pl
Z góry dziękuję