Nie bootuje dysku hdd

witam! mam taki problem: dysk twardy podłączony na sata 2, cd rom podłączony na zwykłe ide. Pomimo ustawienia w biosie żeby pierwsze bootował system z dysku hdd, po starcie kompa pojawia się lista urządzeń (dysk jest wykryty), ale pojawia się tylko znak zachęty i tak sobie mruga... tak jakby w ogóle nie sprawdzał czy na tym dysku coś jest. Jak ustawię najpierw cd rom, a później dysk to probuje zbootować płytkę włożoną do napędu a później dysk i znowu nic się nie dzieje... Podłączyłem dysk do innego kompa - bez problemu zainstalowałem windowsa XP i po włożeniu tak jak wcześniej dalej to samo. Jak próbuję zainstalować windowsa xp i po uruchomieniu z płyty pojawia się info: "trwa sprawdzanie konfiguracji sprzętowej komputera" i po kilku sekundach napis znika... i nic... przy próbie instalacji visty instalator się uruchamia, kopiuje pliki i wszystko jest ok do czasu aż nastąpi ponowne uruchomienie - wtedy już to co zostało skopiowane na dysk się nie uruchamia (a pliki są na dysku bo zmniejsza się ilość wolnego miejsca). Czy problemem może być stary bios? jeśli tak to czy mogę go jakoś zaktualizować nie mając napędu FDD w kompie? Moja płyta główna to: Asrock conroe 945G-DVI, z 512mb ram ddr2. przypuszczam że nie jest to problem ze sterownikami do sata gdyż instalka xp praktycznie w ogóle się nie uruchamia, a i z vistą są problemy... proszę o pomoc i pozdrawiam...

Odpowiedzi: 3

zainstalowałem Ubuntu :) a potem windowsa i poszło bez problemu :) taki z tego wniosek: jak chcesz windę daj linuxa :P
mogadisz
Dodano
07.11.2007 19:02:19
A napisałby kolega co przyniosło tak nieoczekiwany, acz pozytywny skutek, ponieważ istota działanie tego forum polega na tym, aby wymieniać się informacją coby inni mogli tu zajrzeć, poszperać i znaleźć odpowiedź samodzielnie, odciążając przy tym tych, którzy porad udzielają, a jest ich znacznie mniej niż z pytających.
Endrju
Dodano
07.11.2007 11:27:24
problem rozwiązany... proszę o usunięcie...
mogadisz
Dodano
06.11.2007 21:43:01
mogadisz
Dodano:
06.11.2007 13:36:37
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1