nie bootoje

Witam

Mam pewien problem. Mam 2 kompy. Na jednym mam windows xp prof. /dysk 40gb/ i wsztstko pieknie chodzi. Dostałem 2 komputer., juź prehistoryk P2400,8gb dysk, sformatowałem tą 8 ustawiłem w biosei boot z cd i chcialem normalnie winde zainstalowac XP ofkoz. ale nici wyskakuje bła BOOT FAILURE....INSERT SYSTEM DISK

wkładam sytem diska i ERRROKR I/O
no to myslalem moze ze cos z hdd, ale przepiąłem go na slava do mojego kompa i widzi go normalnie. Nastepnie ustawiłem go jako master i zainstalowałem na moim kompie xpeka, i normalnie chodiz...ale jak go przepre do 2 kompa to znowu BOOT FAILURE...i to samo.

Pomóźcie bo nie wiem co zrobic. Chce aby byl widoczny i sie uruchomił na tym 2 kompie

Dzięki wielkie

Andreas

Odpowiedzi: 4

w CMOS bylo zle ustawione dałem Auto i jest git :–) dzięki, o tym bym nie pomyslal :–) 8)
afolek
Dodano
02.06.2004 23:44:25
afolek, a wykrywa Ci w BIOSie ten dysk ten stary komp? , czy masz ustawione na automatyczne wyszukiwanie podczas startu?
Uźyja autodetekcji dysku i zostaw jako "user" w "Standard CMOS Septup"
Posprawdzaj tez zworki czy czasem nie masz 2 włozonych / master i cable select czy jakoś tak/, zostaw tylko jedną na master – i sprawdź.
Seeker
Dodano
02.06.2004 23:27:36
Hmmm... Moźe ten prehistoryk ma problemy z bootoaniem płyt CD :?:

Co do instalacji Windowsa XP na jednej konfiguracji i przepięciu dysków... To jest to chybiony pomysł, bo Windows XP jest bardzo wraźliwy na tego typu sprawy i się po prostu wysypuje (gdy wprowadzimy dosyć duźe modyfikacje odnośnie sprzętu). Ostatnia deska ratunku to naprawa systemu...

Co do samego problemu z widzeniem napędów i dysków, to problem moźe stanowić uszkodzony kontroler na dysku twardym lub uszkodzona/nieodpowiednia taśma transmisyjna.
Pawek
Dodano
02.06.2004 16:41:00
Witam Kolego.
Przede wszystkim sprawdź czy dobrze
podłączony jest Cd–Rom w tym drugim kompie,
poniewaź to z niego musisz załadować system.
marcel25
Dodano
02.06.2004 14:32:07
afolek
Dodano:
02.06.2004 11:15:24
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1