nic nie rusza
witam
nie za bardzo wiem gdzie umiescic moj problem, wiec moze byc nie na temat.
wiec wyglada to tak :
komputer byl wlaczony, stal na biurku i uderzylem w niego lokciem przypadkiem, komp sie wylączył. gdy wlaczylem go ,obie diody sie swiecily caly czas, bez zadnych sygnalow dzwiekowych, potem czerwona gasnie i nic, ekran od wlaczenia jest czarny , dioda na monitorze miga. posprawdzalem czy nic sie nie odlaczylo w kompie i nic. potem wlaczalem komputer i w koncu sie zaladowal ale tylko raz teraz jest juz martwy non stop.
moze ktos z was wie co z tym zrobic, prosze o pomoc.
pozdrawiam barteek
nie za bardzo wiem gdzie umiescic moj problem, wiec moze byc nie na temat.
wiec wyglada to tak :
komputer byl wlaczony, stal na biurku i uderzylem w niego lokciem przypadkiem, komp sie wylączył. gdy wlaczylem go ,obie diody sie swiecily caly czas, bez zadnych sygnalow dzwiekowych, potem czerwona gasnie i nic, ekran od wlaczenia jest czarny , dioda na monitorze miga. posprawdzalem czy nic sie nie odlaczylo w kompie i nic. potem wlaczalem komputer i w koncu sie zaladowal ale tylko raz teraz jest juz martwy non stop.
moze ktos z was wie co z tym zrobic, prosze o pomoc.
pozdrawiam barteek
Odpowiedzi: 8
a nie mowilem ;) tak wogole to sam nie wiem w czym jest problem ale wazne ze recepta dziala ;)
paste mialem, odkrecilem procka, posmarowalem pasta i .... o dziwo zadziałal :D
wielkie dzieki
pozdrawiam
wielkie dzieki
pozdrawiam
pokombinuj ale ostroznie ze zdjeciem coolera, nic sie nie stanie jak wyjmiesz procka. popytaj sie o paste, i wogole zobacz w jakim stanie jest obecnie twoja pasta. a sluchaj, zobacz czy kabelek od coolera nie wypadl, bo on specjalnie mocno zamocowany nie jest. nie dam ci niestety linka, jak sie czysci procesor, bo nie posiadam takowego, ale moze ktos inny poda. przeczyszczenie alkoholem i nalozenie nowej pasty moze pomoze, bo wg. mnie ewidentnie jest winny procesor. czy on zyje czy tez jest juz zwalony ... jesli to nie pomoze, to moze ktos wpadnie na lepszy pomysl. btw. za niecale 200 zl moglbys kupic semrpona 2200+
tylko moj rumak, nie jest podkrecany, jest ustawiony na 1000mhz... :(
wiesz, chodzi ci pewnie kabel od zasilacza? mialem identyczny problem. Stwierdzilem ze byla to wina procka i zdjalem delikatnie coolera, i dolorzylem troche pasty bo byla juz twarda i dzialal spokojnie, 2 min i sie wylaczyl. temp = 100C. zrobilem rzecz odwrotna do podkrecania i odkrecilem procka z 2000mhz na 1500mhz i jest 50 C i wszystko ok (gdyby nie liczyc dosc sporawego spadku wydajnosci)
jak włacze, to zadnych sygnałow dziekowych, napoczatku pala sie dwie diody a potem czerwona gasnie i swieci soie tylko zielona i tak cały czas , nie da sie wyłączyc kompa przyciskiem , trzeaba wyjac kabel :lol: wszystkie kart powtykałem , hmm biosu nie sprawdzałem , ktos mi tylko polecił zeby baterie wyjac, ale to tez ne nie dało.
no mowisz ze nie bylo sygnalu dzwiekowego ... hmm a zobacz czy karta graficzna jest porzadnie wlorzona w Mobo, moze cooler od procka wyszedl z pinow(jak tak to niezle mu przylorzyles :D ), moze kostka biosu wypadala ;o przewaznie to 3–pinowe 'cos'. W jakim stanie jest teraz komputer? wogole sie nie wlacza ? czy sie wlacza i za moment turn off? odpowiedz a cos wymyslimy
to niedobrze widze moja sytuacje, :( bo procesor to akurat athlon 1600xp, geforce 2 ,seagate barracuda 40gb,płyta gł. ecs k7s5a.
a w jaki sposób sprawdzic czy nie jest ukroszony ?
bedzie to widac gołym okiem?
a w jaki sposób sprawdzic czy nie jest ukroszony ?
bedzie to widac gołym okiem?
Strona 1 / 1