NetBIOS nie chce się włączyć

Robiłem sobie eksperymenty z róźnymi programami udostępniającymi internet, na dodatek nieudane. W efekcie tych eksperymentów zepsułem sobie udostępnianie plików w mojej skromnej sieci.

Przeprowadziłem dochodzenie i pogrzebałem w sieci i wynika z niego, źe coś poknociło się z ustawieniem i działaniem NetBIOSu. W odpowiednich zakładkach mam oczywiście zahaczone "Włącz system NetBIOS przez TCP/IP", ale ipconfig /all wyświetla "NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony".

Domniemuję, źe to jest przyczyna braku łączności, choć nie mogę być tego pewien – być moźe problem tkwi gdzieś głębiej.

Moja sieć do 3 komputery – 2 wyposaźone w XP Pro (adresy lokalne 192.168.0.1 i 192.168.0.2) i jeden serwer linuxowy (192.168.0.200).

Mogę wykonać komendę net view \\192.168.0.200 i zobaczyć zasoby, ale net view \\nazwa nie działa.

Czy istnieje metoda na przywrócenie funkcjonalności mojemu systemowi?

Odpowiedzi: 1

Odkryłem, jak sobie z tym poradzić. Sprawcą zamieszania jest u mnie Udostępnianie połączenia internetoweg – ono wyłącza mi ten NetBIOS, nie zmieniając jednak niczego w stosownej zakładce WINS. Pomaga na to wyłączenie protokołu TCP/IP i zaleźnych, a następnie ponowne go włączenie, z włączeniem NetBIOSu. Trzeba pokombinować, moźe się z raz przebootować, ale się udaje. To na przyszłość, dla tych, którzy będą mieli podobny problem.
tosiabunio
Dodano
04.03.2005 11:22:36
tosiabunio
Dodano:
02.03.2005 19:56:06
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1