Net z WinXP na router a pozniej dalej w eter–Problem

Witam!!!

Szukalem pomocy na forum ale niestety nie znalazlem posta opisujacego moj problem. Jezeli cos takiego sie t znajduje a nie zauwazylem to z gory przepraszam.

Dostep do netu odbywa sie droga radiowa tzn. antena(dipol) znajduje sie na zewnatrz domu, polaczony jest kablem z karta WiFi PCI. Nastepnie z tego komputera udostepniam internet na router tzn. router podlaczony jest do karty LAN w tym kompie. Na laptopie mam dostep do neta przez WiFi z tego routera ale problem zaczyna sie gdy chce na tym notebooku hostowac gre online albo przylaczyc sie do istniejacej rozgrywki w necie (GameSpy,Battle.net...).Wiem ze laptop ma przydzielony IP automatycznie przez DHCP z routera a komputer ktory udostepnia neta ma swoj IP od ISP oraz IP na karcie LAN(z automatycznym przydzielaniem nie dziala).Slyszalem ze trzeba pootwierac porty na glownym kompie,ale jakie porty,jak to zrobic,gdzie???A moze to cos innego???Problem mam tez z otoczeniem sieciowym. Nie moge korzystac na laptopie z drukarki sieciowej a kompa w sieci domowej przy dodawaniu nowego miejsca sieciowego na laptopie w ogole nie widze. Moze to wina tych roznych IP?? Nie wiem,Pomocy!!!

Za pomoc z gory dziekuje.

Pozdrawiam!!!

P.S. Z ciekawostek–Wczoraj pisalem tego posta,umiescilem na forum i wczoraj jeszcze byl. Dzisiaj odpalam forum i go nie ma. Tak jakby go nie bylo. Jesli naruszylem regulamin to przepraszam.

Odpowiedzi: 4

Ok,przeczytalem instrukcje w pdf–ie dostepna na CDROM–ie,dla pewnosci sciagnalem sobie manuala ze strony producenta i nic tam o trybie Bridge nie znalazlem.Moze takiej opcji ten router nie posiada albo inaczej sie nazywa.Nie chce kominowac "na chybil/trafil" :D bo boje sie ze mi wszystko siadzie i zanim postawie to na nogi minie kupa czasu.Na serwis mojego ISP nie ma niestety na co liczyc :(
offmaster
Dodano
27.12.2005 13:22:24
Poczytaj manuala, powinno byc jak ustawić Bridge.
wojtt
Dodano
27.12.2005 11:46:58
Dzieki za szybka odpowiedz ale nie bardzo wiem co zrobic.Moj router to Linksys WRT54G US v.3.Wszedlem w konfiguracje routera ale mozliwosci ustawienia trybu BRIDGE nie widze.Znalazlem tylko w Advanced Routing zmiane trybu z Gateway na Router.Nic innego mi do glowy nie wchodzi.Jesli chodzi o sieci to jestem delikatnie mowiac zielony :oops: .No i co z tymi portami??Slyszalem ze musze stworzyc cos w rodzaju mostu (wlasnie BRIDGE??)do lacza z internetem tzn.pominiecie routera i kompa udostepniajacego neta(tak jakby laptop byl bezposrednio podlaczony pod net).
offmaster
Dodano
27.12.2005 00:59:58
Miedzy laptopem a kompem stacjonarnym postawiles router. Nie dziw sie wiec, ze nie masz otoczenia sieciowego. Przestaw router w tryb BRIDGE a moze sie pojawi :wink: .
EL NINO
Dodano
27.12.2005 00:38:42
offmaster
Dodano:
27.12.2005 00:06:50
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1