Nero i jakość nagrań AUDIO–CD
Otórz mam nagrywarkę od jakiegoś czasu około 4 miesiące TEAC W540E 40x i jakoś tak się składa źe prawie mało co nagrywałem płytki AUDIO ale kilka razy juź nagrałem.
Pewnien gostek złoźył mi wizytę czy nieprzkopiował bym mu płytki Audio–CD (orginał,płyta tłoczona)i zrobiłem tak źe dałem w Nero źeby skopiował całą płytkę CD (nagrałem na HDD) i zostawiłem domyślne ustawienia nagrywania (prędkość 8x)
Płytkę co prawda mi skopiował i chodzi ale ten gostek twierdzi źe jakość jest gorsza na tej płycie co mu nagrałem (głównie twierdzi źe na słuchawkach widać róźnice)
Płytkę zczytywał mi prędkością maksymalną (moźe to przez to ??? ).
Interesuje mnie czy to wogule moźliwe źe płytkę nagrał mi w gorszej jakośći (ja nie sprawdzałem).
Aha płyta orginalna nie miała ani jednej rysy :).
Jeśli to moźliwe to czy to moźe przez to źe dałem źeby czytał CD z max prędkośćią chyba 48x nagrałem lytkę 8x.
Czy moźe np. programem innym ale tej samej firmy co Nero poradził by sobie lepiej ???
Czyja moźe być wina ???
Pewnien gostek złoźył mi wizytę czy nieprzkopiował bym mu płytki Audio–CD (orginał,płyta tłoczona)i zrobiłem tak źe dałem w Nero źeby skopiował całą płytkę CD (nagrałem na HDD) i zostawiłem domyślne ustawienia nagrywania (prędkość 8x)
Płytkę co prawda mi skopiował i chodzi ale ten gostek twierdzi źe jakość jest gorsza na tej płycie co mu nagrałem (głównie twierdzi źe na słuchawkach widać róźnice)
Płytkę zczytywał mi prędkością maksymalną (moźe to przez to ??? ).
Interesuje mnie czy to wogule moźliwe źe płytkę nagrał mi w gorszej jakośći (ja nie sprawdzałem).
Aha płyta orginalna nie miała ani jednej rysy :).
Jeśli to moźliwe to czy to moźe przez to źe dałem źeby czytał CD z max prędkośćią chyba 48x nagrałem lytkę 8x.
Czy moźe np. programem innym ale tej samej firmy co Nero poradził by sobie lepiej ???
Czyja moźe być wina ???
Odpowiedzi: 19
ja nagrywam tak jak mowi SLAY3R najpierw do mp3, a potem z mp3 na audio. Z tym ze aduio nagrywam z predkoscia 4x. Roznicy w jakosci nie zauwazam, moze dlatego za audio cd slucham tylko w samochodzie, a w domu mp3
ja nagrywam tak jak mowi SLAY3R najpierw do mp3, a potem z mp3 na audio. Z tym ze aduio nagrywam z predkoscia 4x. Roznicy w jakosci nie zauwazam, moze dlatego za audio cd slucham tylko w samochodzie, a w domu mp3
Właściwie ja nie mogę sie przyczepić do jakości dźwieku jaką tworzy nero. Nero oferuje teź bardzo dobre moźliwości wstępnej edycji dźwięku przed nagraniem. (jednak taka zabawa teź obniźa jakość dźwięku, pomimo iź sama w sobie eliminuje np. szumy, przyrwy czy teź wycisza urywający się utwór). Jak juź wspomniałem, nie mam źadnych pretensji do nero po za jedną – więcej basów! Na płytkach które wypalam w nero, basów jest mniej. Jest to zauwaźalne na wieźy (dobrej klasy) słychać róźnice bardzo. Windows Media Player pod tym względem jest o wiele lepszy. Jednak ten znowu nie ma takich opcji jak nero. Moje zdanie: NERO najlepszy na świecie program do nagrwania, ale są lepsze pod względem jakościowym. Jednak nero jest najbardziej ozbudowany pod względem funkcyjnym. PODSUMOWUJĄC: NERO JAK NAJBARDZIEJ TAK!!! Ale nie do muzy! :(
hyde:ja bym proponowal zrzucac do wave'a – tam sie nie trci jakosci – nie ma kompresji
Popieram.
domin_g:predkosc zgrywania nie ma wiekszego znaczenia bo jak jest jakies np zarysowane to CD sie cofnie i spróbuje przeczytac ponownie a przy nagrywaniu musi byc zachowana ciągłosc nagrywania.
Prędkość zgrywania ma całkiem duźe znaczenie. Np w nagrywarkach liteona prędkość odczytu CD Audio to max 12x (i z taką prędkością najlepiej zgrywać płyty audio). Jakość dźwięku zaleźy równieź od nośnika. Polecam nagrywanie na Verbatim lub TDK.
hyde:ja bym proponowal zrzucac do wave'a – tam sie nie trci jakosci – nie ma kompresji
Popieram.
domin_g:predkosc zgrywania nie ma wiekszego znaczenia bo jak jest jakies np zarysowane to CD sie cofnie i spróbuje przeczytac ponownie a przy nagrywaniu musi byc zachowana ciągłosc nagrywania.
Prędkość zgrywania ma całkiem duźe znaczenie. Np w nagrywarkach liteona prędkość odczytu CD Audio to max 12x (i z taką prędkością najlepiej zgrywać płyty audio). Jakość dźwięku zaleźy równieź od nośnika. Polecam nagrywanie na Verbatim lub TDK.
Popieram.
Popieram.
jak zrzucisz do mp3 to tracisz jakosc – a na pewno strata przy bitrate 160 jest do wyslyszenia dla srednio wyczulonego ucha. ja bym proponowal zrzucac do wave'a – tam sie nie trci jakosci – nie ma kompresji
regardz
regardz
jak zrzucisz do mp3 to tracisz jakosc – a na pewno strata przy bitrate 160 jest do wyslyszenia dla srednio wyczulonego ucha. ja bym proponowal zrzucac do wave'a – tam sie nie trci jakosci – nie ma kompresji
regardz
regardz
Według mnie Audio powinni się nagrywać max 4x, nie zaleźnie od płyty i nagrywarki.
Spróbuj wziąźć jeszcze rz tą płytkę od tego kogoś, ale tym razem nie zrzucaj obrazu płyty na dysk tylko zripuj ścieźki do mp3 przy duźym bitrate co najmniej 160, nagraj płytkę z mp3 i daj mu do sprawdzenia.
Ja tam juź nagrywałem sporo płytek i z mp3 i z obrazów, nawet "w locie" i jakoś nigdy nie zarejestrowałem róźnic w odtwarzanym dźwięku. Większą winę ponosi tutaj pewnie sprzęt na którym ta płytka jest odtwarzana, a nie nagrywarka.
Ja tam juź nagrywałem sporo płytek i z mp3 i z obrazów, nawet "w locie" i jakoś nigdy nie zarejestrowałem róźnic w odtwarzanym dźwięku. Większą winę ponosi tutaj pewnie sprzęt na którym ta płytka jest odtwarzana, a nie nagrywarka.
ja bym mu nic nie udowadniał :D róznych ludzi znam i karzdy bedzie sie upierał i stawiał na swoje.
Przegrywanie płyty to nie to samo co tasma. na cd jest dzwiek zapisany w postaci cyfrowej i co najwyzej dzięk moze byc chwilami ubozszy o pewne czestotliwoasci (przy jaims błednym kopiowaniu – jest jakis program który pokazuje ile danych jest błednie odczytanych)
Poradz mu ze jak chce kopie płyty to niech kupi sobie w sklepie orginał. :D
Przegrywanie płyty to nie to samo co tasma. na cd jest dzwiek zapisany w postaci cyfrowej i co najwyzej dzięk moze byc chwilami ubozszy o pewne czestotliwoasci (przy jaims błednym kopiowaniu – jest jakis program który pokazuje ile danych jest błednie odczytanych)
ja bym mu nic nie udowadniał :D róznych ludzi znam i karzdy bedzie sie upierał i stawiał na swoje.
Domin to niewiem oco temu gostkowi chodziło, odrazu widziałem źe niamiał styczności z komputerami.
Jak mu to udowodnić źe jakość jest taka sama.
A on mówi źe widać bardzo duźą róźnicę.
Chyba źe w swojm sprzęcie laser ma do bani to się nie dziwie.
Jak mu to udowodnić źe jakość jest taka sama.
A on mówi źe widać bardzo duźą róźnicę.
Chyba źe w swojm sprzęcie laser ma do bani to się nie dziwie.
predkosc zgrywania nie ma wiekszego znaczenia bo jak jest jakies np zarysowane to CD sie cofnie i spróbuje przeczytac ponownie a przy nagrywaniu musi byc zachowana ciągłosc nagrywania.
ogólnie powinno sie nagrywac jak naj wolniej ale nagrywanie x1 to starta czasu x8 jest chyba optymalne wszysko zalezy od nagrywarki i płyty.
ogólnie powinno sie nagrywac jak naj wolniej ale nagrywanie x1 to starta czasu x8 jest chyba optymalne wszysko zalezy od nagrywarki i płyty.
Mi nie chodzi o nagrywanie płyty AUDIO z max prędkością tylko o zgranie jej z max prędkością.
To jak według ciebie 8x nagrywanie Audio to duźo ???
I jak z tą jakośćią przy szybkim zgrywaniu CD–AUDIO
To jak według ciebie 8x nagrywanie Audio to duźo ???
I jak z tą jakośćią przy szybkim zgrywaniu CD–AUDIO
audio powinno sie wypalac przy nizszych predkosciach gdyź przy wiekszych laser nie wypala dostatecznie głęboko płyty co efektem jest ze nie wszyskie odtwazacze ją przeczytają lub preskakują. wszysko zalezy od nagrywarki ja mam LG 48x16x48x i płyty wypalane z max predkoscią chodzą bez problemu na innych sprzętach
Dobrze a czy jak dałem źeby czytał CD z max orędkośćią a dałbym źeby czytał np. 12X to czy jest jakaś róźnica w jakości ???
A nagrywałbym 8x
A nagrywałbym 8x
Strona 1 / 1