[ Nero 6.1.1.17 ] – Potrzbuje pilnej pomocy

Mam gigantyczny problem, mianowicie wymianielem tydzien temu rownolegle dysk + kupilem nagryware. Problem polega na tym ze gdy w Nero zaczne przegrywac plyte (w locie) to plyta sie przegrywa bardzo wolno ( 30 min ). Ale jak sie okazalo przgyrwam shreka ( tym razem nie w locie ) i 4 % zapisu i restart komputera. Pozniej jak sie wlaczy to pisze " System odzyskal sprawnosc po powaznym bledzie". Mam nagywarke lite–ona. Ludzie pomozcie bo robielm juz 2 formaty z nadzieja ze to wybryk Windowsa !

Odpowiedzi: 12

Tak?? To spróbuj kopiować cokolwiek w locie przy ustawieniu gusio. Przy CD–ROM i RW 52x zajmie ci to ok 7min.
Pyton_000
Dodano
01.08.2004 19:40:05
Zgadzam się z wersją taśmową gusioo. To co napisał Pyton_000 jest raczej nieprawidłowe bo strasznie zwania system np. u mnie w takim ułoźeniu urządzeń system uruchamiał sie 3 minuty zamiast 35 sekund! Po zmnianie wszytko wróciło do normy a komp zaczął z powrotem zyć pełnią Ramu.
Agentlos
Dodano
01.08.2004 19:27:57
Kanał 1:
HDD1 i HDD2
Kanał 2
Nagrywarka i CD ROM
Anonymous
Dodano
01.08.2004 18:31:51
Moźe to i głupie co napisze ale:

Jest zasada o podłączaniu nagrywarek, cd romów i HDD pod taśmy.
A więc tak:

1 Kanał
HDD1 + CD ROM

2 Kanał
CD–RW + HDD2

Gdzie HDD2 to system
a HDD1 to dysk z którego nagrywasz dane przez CD–RW
Jeśli masz tylko 1 HDD to podłączaj go razem z CD–ROM
Nagrywarka wtedy powinna zostać sama.

W takim ułoźeniu płytki kopiowane w locie będą się szybciej robiły, a i dane nagrywane z HDD1 będą szybciej dostarczane.

Spróbuj podłączyć tak jak na shemacie.
Jeśli to nie pomoźe to zobacz logi w Narzędzia Administracyjne –> Podgląd zdarzeń –> System ew. Aplikacje.
Pyton_000
Dodano
01.08.2004 18:29:11
Zacznij od ASPI – wgrywania firmware'u nie polecam – nie tylko w skrajnym przypadku utracisz gwarancję, ale i moźłiwość komunikacji w ogóle.
Generalnie – poza nielicznymi wyjątkami nowe "BIOS"–y dodają nowe płyty do bazy rozpoznawanych nościków i niewiele iwęcej.
Rebe
Dodano
01.08.2004 15:16:38
rebe, znalazlem tam takie cos jak nowe biosy do nagrywarek ale pisza ze nie ponosza szkod jesli nam sie cos rozwali. Jak duze jest ryzko i na czym polega ? Aha i jeszcze jedno, jak bym mial instalowac te BIOSy to w kolejnosci ? [ click here ]

P.S Co proponujesz zrobisz w tej chwili. Sterowniki od MoBo sa stare ( pod 98, mam ESC k7vza ).[/url]
Lucky
Dodano
01.08.2004 13:23:48
Seeker nie wstał, to ja go zastapie:
1. sterowniki do MoBo ( Mother Board ) – do płyty głównej odstarcane zwykle na płycie CD wraz z tą płytą, a zawierające oprogramowanie do obsługi chipsetu na tej płycie głównej się znajdującego.
Bez dogrania tych driverów znaczna część operacji związanych z prawidłową opsługa urządzeń moźe być co najmniej utrudniona, a często niemoźliwa.
2.DMA ( UDMA ) – tryb pracy urządzeń – dyski, stacje CD/DVD – przewyźszający wydajnością starszy tryb PIO.
Sprawdzenie w menagerze urzadzeń – kontrolery IDE/ATAPI – podstawowy/pomocniczy kanał IDE jak jest opisany "bieźacy tryb transferu" – jeźeli UDMA to nic nie orbić , jezlei PIO to naleźy w tym panelu ten kontroler odinstalować – ppm na nim i zrestartować komputer – system przywróci kontroler z maksymalnym transferem – UDMA.
3.ASPI – "sterowniki" dedykowane nagrywarkom umoźliwiające praiwlową pracę – czasem zachodzik onieczność ich doinstalowania/ przeinstalowania – więcej na www.cdrinfo.pl w słowniku pod tym hasłem – tam równieź do ew. pobrania w dziale pliki.
Rebe
Dodano
01.08.2004 12:16:45
Seeker:

BTW
1. DMA sprawdziłbym + stery do MOBO – nie piszesz czy wgrane
2. ASPI
3.Odinstalowałbym i zainstalował ponownie NERO

hmm! posługujecie sie dosc skoplikowanym jęzkiem. otoz sterownikow nie mam (ta nagrywaka ma 3 miechy i jest z dobrego źródła, lecz sprzedawca nie mial pewnosci co do sterownikow.
Aha i jescze jedno, z tego co wiem (sasiad ma lite–on nagryware) sterowniki chyba nie sa potrzebne. A co do wypowiedzi seekera. O co chodzi z tym DMA , ASPI ? No i jeszcze moge dodac ze jak nie chce robic przegrywania w locie i jak z nagrywary ma isc obraz to dochodzi tez do 4 – 7 % i predkosc spada do 0.00 chociaz nie ma zadnego errora. A logi gdzie sie znajduja bo troche tych folderow od nero jest ?

Z góry dzięki za pomoc, oraz za to ze chociaz zzajrzeliscie do tpoica .
Lucky
Dodano
01.08.2004 11:53:03
Mam po prostu złe doswiadczenie z nagrywarkami LiteOn i z teo powodu tak uwaźam. Osoby które znam i które posiadją owe nagrywarki teź nie są z nich zadowolone. Oczywiście nie są najgorsze (chociarz zdarzaja sie w nich błędy takie jak to ze nie mogą dograć nic na CD–RW które zawiera dane z innej nagrywarki – tak było u dwóch miich znajomych). Moźe to tylko kwestja szczęścia? I tak LiteOn jest lepsza od LG poniewaź LG znajduje błędne sektory tam gdzie ich nie ma! Oczyywiście to jest moje zdanie i nie sądze źe tak jest u kaźdego, ale to juz inna kwestia odbiegajaca od tematu zadanego w poście.
Agentlos
Dodano
31.07.2004 23:59:45
A do tego co Seeker napisął dorzuciłbym zajrzenie od logów i zobaczenie jaki to błąd , co pozwoli, a w kaźdym razie jest na to szansa, na to by nie kręcić się w kółko szukając przxyczyn na chybił trafił.
Rebe
Dodano
31.07.2004 23:09:49
Agentlos:
Z tego co wiem z własnego doświadczenia nagrywarki LiteOn nie są najwyźszej jakosci,

A to pierwsze słyszę /widzę/ większość opinii które czytałem na róźnych forach , o nagrywarkach LiteON mówi co innego.
Raczej z popularnych wypalarek to na LG i Samsungach psy wieszają.
Ale doświadczenia kazdy ma swoje.

BTW
1. DMA sprawdziłbym + stery do MOBO – nie piszesz czy wgrane
2. ASPI
3.Odinstalowałbym i zainstalował ponownie NERO
Seeker
Dodano
31.07.2004 23:05:33
Z tego co wiem z własnego doświadczenia nagrywarki LiteOn nie są najwyźszej jakosci, a do poprawienia wielu niedorubek słuźą nowe biosy które mogą pomóc w nagrywaniu płyt i eliminować jakieś ewentualne błędy. Tyle powiem co myśle, a Tobie pozostaje czekać na inne sugestje :D e
Agentlos
Dodano
31.07.2004 19:41:29
Lucky
Dodano:
31.07.2004 18:49:55
Komentarzy:
12
Strona 2 / 2