[ Nero 6.1.1.17 ] – Potrzbuje pilnej pomocy

Mam gigantyczny problem, mianowicie wymianielem tydzien temu rownolegle dysk + kupilem nagryware. Problem polega na tym ze gdy w Nero zaczne przegrywac plyte (w locie) to plyta sie przegrywa bardzo wolno ( 30 min ). Ale jak sie okazalo przgyrwam shreka ( tym razem nie w locie ) i 4 % zapisu i restart komputera. Pozniej jak sie wlaczy to pisze " System odzyskal sprawnosc po powaznym bledzie". Mam nagywarke lite–ona. Ludzie pomozcie bo robielm juz 2 formaty z nadzieja ze to wybryk Windowsa !

Odpowiedzi: 20

McScr@by:

Na stronie masz opisane jak flesh`ować kliknij na How to use AMI Flash Utility?

Niestety mi ten link nie dziala, ale problem rozwiazany . Znalazlem ladna instrukcje http://www.ecsusa.com/downloads/flashAward.html i wedlug niej postepowalem. Po instalacji biosa problem nie ustapil wiec poszedlem do sasiada i wlorzylem do nie nagrywarke ! Dziala ! HMM ! wiec droga dedukcji (on mial wczesniej tez jedna nagryware i odczepil to stara) wpadlem na pomysl zeby olac CD–ROM i niech bedzie sam CD–RW. I tymi kablami co byl podlaczony CD–ROM podlaczylem CD–RW i wszystko dzialalo ok ! (LOL!!!!). A pozniej jeszcze doczepilem CD–ROM i przegrywanie w locie trwa z 32x 10 min (czyli dobrze).
Dzieki wszystkim za pomoc. Tu zadzialalo dzieki kombinowaniu ale nadal nie wiem co jest przyczyna :P
Very thx ! all!
Lucky
Dodano
03.08.2004 17:34:13
Wiesz Lucky Twoja Mobo nie przeźyła by pewnie instalacji takiej liczby biosów na raz :wink: :mrgreen: .
Wybierz najnowszy BIOS do Twojej MOBO ( po dacie i nr. ).
Na stronie masz opisane jak flesh`ować kliknij na How to use AMI Flash Utility?
McScr@by
Dodano
03.08.2004 15:49:59
mam dosc istotne pytanie. jak zainstalwoac tego biosa. mam ksiazke a w niej pisze (ksiazke do k7vza) zeby ze strony skopiowac na dyskietke flasha utility i jakis plik .rom i zabootowac. Lecz gdy dochodzi do bootowania "Usun lub zmien naped. Aby zrestarowac nacisnij klawisz ... "(cos w tym stylu). i mcsraby moze ty sie orientujesz. Tam jest wiele poprawek http://www.ecs.com.tw/ECSWeb/Downloads/ProductsDetail_Download.aspx?DetailID=74&DetailName=BIOS&DetailDesc=K7VZA(3.7)&MenuID=35&LanID=0 czy mam je wszystkie instalowac czy w jakies kolejnosci ?? helpas ludzie !
Lucky
Dodano
02.08.2004 19:49:44
:arrow: http://www.ecs.com.tw/ECSWeb/Downloads/Category_Download.aspx?Categoryid=1&MenuID=35&LanID=0
McScr@by
Dodano
02.08.2004 18:52:48
hmm! no czekam na sasiada. Az przyniesie zasilacz (ma athlona 2500+ wiec musi miec lepszy od mojego). Ale mam jesszcze jedno pytanie. Mam 100 stronna ksiazke o MainBordzie ale za zadne skarby nie mgoe znalesc adresu ECS :P Zna ktos moze ?
Lucky
Dodano
02.08.2004 17:28:17
Zanim zaczniesz pieniądze na zasilacz szykowac – pewnie i tak przyjdzie na to pora – to jeszcze się za nowszym BIOS–em do płyty rozejrzyj.
Rebe
Dodano
02.08.2004 15:14:42
otoz moge dac istotna podpowiedz, otóź wlorzylem spowrotem nagrywarke i wlorzylem do niej CD i to co na nim bylo (20mb) zgralem na dysk. Ale wyskoczyl Niebsieki ekran i napisane "zeby nie uszkodzi sprzetu MS windows zrestaruje kompa, trwa zrzucanie pamieci ..." cos w tym stylu. NA chlopski rozum to zasilacz, bo za drugim razem jak to zrobilem to jakby zabraklo prądu w komputerze.
Lucky
Dodano
02.08.2004 15:09:26
jedyne co moge powiedziec na temat zasilacza to, to ze z styłu ma napisane 230V . Nie orientuje sie w zasialczach. Ale moze nero 5.xxx bedzie brakujacym ogniwem ? sprubuje znalesc i zainstalowac, zobacze jak bedzie szło
Lucky
Dodano
02.08.2004 13:52:55
Tak, ew. jakie ForceASPI.
Choć przyznam się, źe sam jakoś tych "wynalazków" nigdy uźywać nie musiałem. co prawda nie wyszedłem poza Nero 5.x, ale to akurat znaczenia mieć nie powinno.
Więcej – mam ówniez włączone nagrywanie systemowe i teź bez problemów – zarowno z nagrywarkami CD, jak i DVD – teź LiteOn–y.
Coś mi się przestaje podobać "Twoje" IDE – moźe jednak najzwyczajniej wsiwecie coś z tasmą nie jest tak .
Inną kwestią zostaje ten nieszczęśny ECS jako taki oraz ew. takie małe cus w obudowie zasilaczem zwane.
Jeźeli to jest g....... z dolnej półki to zarówno samo z siebie, jak i w zestawieniu z płytą moze rózne problemy powodować .
Postaraj się znaleźć nowszy – moze być nieoficjalny – BIOS do swojej płyty i dopiero po jego wgraniu przystąp do dalszych działań – w tym i sprawdzenai co bedzie z innym zasilaczem – poźycz od kolegi do testów jakiś lepszy, o ile jest tak jak podejrzewam z jego "marką" i mocą.
Rebe
Dodano
02.08.2004 13:34:46
ja wam powiem tak, wczorajszy dzien mnie nie bylo poniewaź, zrobielm w Nero symulajce kopiowania plyty (zeby ich juz wiecej nie tracic) i jak bylo 50 % to nastapil restart (bez zadnych errorów). Komputer "chce" sioe wlaczyc i nagle wyskakuje NIebkeskie Ekran i odrazu znika(doczytalem sie tylko ze cos jest uszkodzone). Tryb awaryjny nie dziala a Ostatnia dobra konfigruacja tez. Wiec byl kolejny format tylko ze tym razem wyjołem nagrywarke. Bo juz mysłałem źe dostane "kurwicy". A co do Nero, to raczej nie o to chodzi bo w CloneCD bylo identycznie ;/ Nagrywalem na plytkach TDK (o ile wiem to dobra firma).

P.S. Rebe, co do tych ASPI to na tej stronie cdrinfo.pl cos widzialem tylko wlasnie te nowe biosy. Czy chodzi o program Adaptec ASPI v4.71.2 ?
Lucky
Dodano
02.08.2004 13:14:14
jednak w dalszym ciagu na jednym kanale ata naraz pracuje jedno urzadzenie wiec jak sie wlaczy dwa a tak sie dzieje w przypadku kopiowania w locie to moze to powodowac bledy i tak sie czesto dzieje tez tak mialem wiec nie zaszkodzi podlaczyc urzadzenia tak jak sugeruje producent :)
ps jednak w przypadku Lucky'ego bedzie to najprawdopodobniej blad nero o ktorym juz bylo na tym forum
Bohul
Dodano
01.08.2004 23:23:10
jednak w dalszym ciagu na jednym kanale ata naraz pracuje jedno urzadzenie wiec jak sie wlaczy dwa a tak sie dzieje w przypadku kopiowania w locie to moze to powodowac bledy i tak sie czesto dzieje tez tak mialem wiec nie zaszkodzi podlaczyc urzadzenia tak jak sugeruje producent :)
ps jednak w przypadku Lucky'ego bedzie to najprawdopodobniej blad nero o ktorym juz bylo na tym forum
Bohul
Dodano
01.08.2004 23:23:10
Bohul:
ze 2 lata temu kupilem teac 516eb bylo w instrukcji pozniej mialem lg 8520 tez bylo zeby na mastera a obecnie mam liteona 832s i tez jest zeby na mastera
ps chociaz musze dodac ze u mnie wszystko smiga obojetnie jak podlacze z tym ze przy kopiowaniu w locie lepiei i szybciej jest jak urzadzenia sa na osobnych kanalach

Gdybyś zechciał zabawić się w archiwistę – to akurat z archiwum tego forum nie ma nic wspólnego – i zdobył gdzieś instrukcje do CD, a szczególnie nagrywarek jeszcze od czasów x1 czy x2 i zechciał porównać ich treść – pomińmy opis samego modelu – to pewnie byś zobaczył, źe praktycznie nie uległa ona zmianom od lat.
W tym czasie trochę się porobiło z trybami pracy, szybkością tak dysków, jak i napędów optycznych i paroma innymi drobiazgami, jak choćby ilość pamięci w komputerach , a instrukcje jakie były takie zostały. – Swego czasu na jamie mastaha, a łaściwie na forum tego portalu toczyło się kilka dyskusji sprawie podłączeń ATAPI poświęconych – podaję to tylko jako wskazówkę nie zmuszając nikogo do przedzierania się przez ichnie archiwum.
Oni teź są leniwi :wink:
Rebe
Dodano
01.08.2004 22:59:05
ze 2 lata temu kupilem teac 516eb bylo w instrukcji pozniej mialem lg 8520 tez bylo zeby na mastera a obecnie mam liteona 832s i tez jest zeby na mastera
ps chociaz musze dodac ze u mnie wszystko smiga obojetnie jak podlacze z tym ze przy kopiowaniu w locie lepiei i szybciej jest jak urzadzenia sa na osobnych kanalach
Bohul
Dodano
01.08.2004 22:44:59
Bohul:
......generalna zasada dla nagrywarek jest ich podpinanie jako master na drugim kanale a zwykle cd na 1 kanale na slave.......

Jednak będę upierdliwy.
Wskaź proszę źródła , z których czerpiesz takie informacje.
Rebe
Dodano
01.08.2004 22:21:58
wgraj nowy bios do nagrywarki oczywiscie ten ostatni najnowszy z tego co wiem liteon umieszcza je na swoich stronach i nie ma obaw o utrate gwarancji (najlepiej jakby nagrywarka na ten czas byla podpieta na osobnym kanale i sama... no i oczywiscie nie moze zabraknac pradu:)). pozatym polecam lekture www.cdrinfo.pl , oraz wgranie wszelkich servicepakow odpowiednich do systemu. generalna zasada dla nagrywarek jest ich podpinanie jako master na drugim kanale a zwykle cd na 1 kanale na slave
ps sprawdzilbym tez jakosc podpiecia jak i samych tasm
ps2 wyprobuj tez inny soft bo moze to wina nero alkohol albo clonecd
Bohul
Dodano
01.08.2004 22:18:32
Cała sztuczka polega na tym źe CD (w tym nagrywarki) pracują max w trybie UDMA 33. Natomiast twardziele róźnie, ale najczęściej Udma 100 lub 133. Podpinając CD z twardzielem na jednej taśmie będą obydwa urządzenia pracowały w wolniejszym trybie czyli 33. Nie po to mamy dysk na 133 źeby pracował na 33, czyli kilka razy wolniej.
Adamo8
Dodano
01.08.2004 21:54:53
O ile dobrze pamiętan ostatnio kiedy zgrywałem w locie z CD–ROM na nagrywarkę obie były na jednej taśmie i pracowały rewelacyjnie, łącznie z systemem!
Agentlos
Dodano
01.08.2004 20:38:12
Pyton_000:
Tak?? To spróbuj kopiować cokolwiek w locie przy ustawieniu gusio. Przy CD–ROM i RW 52x zajmie ci to ok 7min.

A moźe, zamiast "bronić Częstochowy", trzeba najzwyczajniej w świecie brać pod uwagę takie drobiazgi jak wydajność podsystemu dyskowego, wraz z rodzajem trybu pracy – jakoś dość cięźko jest – przynajmniej na dziś – podłaczyć ATAPI do S–ATA, a przy jednym dysku z takim interface–m raczej do kontrolera IDE się og nie podpina?
Do tego warto chyba równiez trochę uwagi poświęcić własnym umiejętnościom uźytkownika co do konfiguracji sprzętu, dbałości o porźadek z softem itp.
Od lat wielu uźywam ATAPI spiętych na IDE2 zaś dysków na IDE1 i 3 oraz 4 lub – w zaleźności od mozliwości płyty na kontrolerze PCI – tak się ksłada, źe przy takim kontrolerze ATA–100 wyraźnie w manualu podano, źe nie moźna od niego podłączać ATAPI, bo moźe to psowodować ich uszkodzenie – takiego ograniczenia nie bło przy karcie ATA–66 np.
Taka konfiguracja – ATAPI razem na IDE2 jest dla mnie najwydajniejsza.

Opisuję ot wszystko , by wykazać, źe podawanie jednoznaczynch recept nie musi być dobrym sposobem wyraźania opinii.
Rebe
Dodano
01.08.2004 19:47:54
Tak?? To spróbuj kopiować cokolwiek w locie przy ustawieniu gusio. Przy CD–ROM i RW 52x zajmie ci to ok 7min.
Pyton_000
Dodano
01.08.2004 19:40:05
Lucky
Dodano:
31.07.2004 18:49:55
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2