[ Nero 6.1.1.17 ] – Potrzbuje pilnej pomocy
Mam gigantyczny problem, mianowicie wymianielem tydzien temu rownolegle dysk + kupilem nagryware. Problem polega na tym ze gdy w Nero zaczne przegrywac plyte (w locie) to plyta sie przegrywa bardzo wolno ( 30 min ). Ale jak sie okazalo przgyrwam shreka ( tym razem nie w locie ) i 4 % zapisu i restart komputera. Pozniej jak sie wlaczy to pisze " System odzyskal sprawnosc po powaznym bledzie". Mam nagywarke lite–ona. Ludzie pomozcie bo robielm juz 2 formaty z nadzieja ze to wybryk Windowsa !
Odpowiedzi: 20
McScr@by:
Na stronie masz opisane jak flesh`ować kliknij na How to use AMI Flash Utility?
Niestety mi ten link nie dziala, ale problem rozwiazany . Znalazlem ladna instrukcje http://www.ecsusa.com/downloads/flashAward.html i wedlug niej postepowalem. Po instalacji biosa problem nie ustapil wiec poszedlem do sasiada i wlorzylem do nie nagrywarke ! Dziala ! HMM ! wiec droga dedukcji (on mial wczesniej tez jedna nagryware i odczepil to stara) wpadlem na pomysl zeby olac CD–ROM i niech bedzie sam CD–RW. I tymi kablami co byl podlaczony CD–ROM podlaczylem CD–RW i wszystko dzialalo ok ! (LOL!!!!). A pozniej jeszcze doczepilem CD–ROM i przegrywanie w locie trwa z 32x 10 min (czyli dobrze).
Dzieki wszystkim za pomoc. Tu zadzialalo dzieki kombinowaniu ale nadal nie wiem co jest przyczyna :P
Very thx ! all!
Wiesz Lucky Twoja Mobo nie przeźyła by pewnie instalacji takiej liczby biosów na raz :wink: :mrgreen: .
Wybierz najnowszy BIOS do Twojej MOBO ( po dacie i nr. ).
Wybierz najnowszy BIOS do Twojej MOBO ( po dacie i nr. ).
mam dosc istotne pytanie. jak zainstalwoac tego biosa. mam ksiazke a w niej pisze (ksiazke do k7vza) zeby ze strony skopiowac na dyskietke flasha utility i jakis plik .rom i zabootowac. Lecz gdy dochodzi do bootowania "Usun lub zmien naped. Aby zrestarowac nacisnij klawisz ... "(cos w tym stylu). i mcsraby moze ty sie orientujesz. Tam jest wiele poprawek http://www.ecs.com.tw/ECSWeb/Downloads/ProductsDetail_Download.aspx?DetailID=74&DetailName=BIOS&DetailDesc=K7VZA(3.7)&MenuID=35&LanID=0 czy mam je wszystkie instalowac czy w jakies kolejnosci ?? helpas ludzie !
:arrow: http://www.ecs.com.tw/ECSWeb/Downloads/Category_Download.aspx?Categoryid=1&MenuID=35&LanID=0
hmm! no czekam na sasiada. Az przyniesie zasilacz (ma athlona 2500+ wiec musi miec lepszy od mojego). Ale mam jesszcze jedno pytanie. Mam 100 stronna ksiazke o MainBordzie ale za zadne skarby nie mgoe znalesc adresu ECS :P Zna ktos moze ?
Zanim zaczniesz pieniądze na zasilacz szykowac – pewnie i tak przyjdzie na to pora – to jeszcze się za nowszym BIOS–em do płyty rozejrzyj.
otoz moge dac istotna podpowiedz, otóź wlorzylem spowrotem nagrywarke i wlorzylem do niej CD i to co na nim bylo (20mb) zgralem na dysk. Ale wyskoczyl Niebsieki ekran i napisane "zeby nie uszkodzi sprzetu MS windows zrestaruje kompa, trwa zrzucanie pamieci ..." cos w tym stylu. NA chlopski rozum to zasilacz, bo za drugim razem jak to zrobilem to jakby zabraklo prądu w komputerze.
jedyne co moge powiedziec na temat zasilacza to, to ze z styłu ma napisane 230V . Nie orientuje sie w zasialczach. Ale moze nero 5.xxx bedzie brakujacym ogniwem ? sprubuje znalesc i zainstalowac, zobacze jak bedzie szło
Tak, ew. jakie ForceASPI.
Choć przyznam się, źe sam jakoś tych "wynalazków" nigdy uźywać nie musiałem. co prawda nie wyszedłem poza Nero 5.x, ale to akurat znaczenia mieć nie powinno.
Więcej – mam ówniez włączone nagrywanie systemowe i teź bez problemów – zarowno z nagrywarkami CD, jak i DVD – teź LiteOn–y.
Coś mi się przestaje podobać "Twoje" IDE – moźe jednak najzwyczajniej wsiwecie coś z tasmą nie jest tak .
Inną kwestią zostaje ten nieszczęśny ECS jako taki oraz ew. takie małe cus w obudowie zasilaczem zwane.
Jeźeli to jest g....... z dolnej półki to zarówno samo z siebie, jak i w zestawieniu z płytą moze rózne problemy powodować .
Postaraj się znaleźć nowszy – moze być nieoficjalny – BIOS do swojej płyty i dopiero po jego wgraniu przystąp do dalszych działań – w tym i sprawdzenai co bedzie z innym zasilaczem – poźycz od kolegi do testów jakiś lepszy, o ile jest tak jak podejrzewam z jego "marką" i mocą.
Choć przyznam się, źe sam jakoś tych "wynalazków" nigdy uźywać nie musiałem. co prawda nie wyszedłem poza Nero 5.x, ale to akurat znaczenia mieć nie powinno.
Więcej – mam ówniez włączone nagrywanie systemowe i teź bez problemów – zarowno z nagrywarkami CD, jak i DVD – teź LiteOn–y.
Coś mi się przestaje podobać "Twoje" IDE – moźe jednak najzwyczajniej wsiwecie coś z tasmą nie jest tak .
Inną kwestią zostaje ten nieszczęśny ECS jako taki oraz ew. takie małe cus w obudowie zasilaczem zwane.
Jeźeli to jest g....... z dolnej półki to zarówno samo z siebie, jak i w zestawieniu z płytą moze rózne problemy powodować .
Postaraj się znaleźć nowszy – moze być nieoficjalny – BIOS do swojej płyty i dopiero po jego wgraniu przystąp do dalszych działań – w tym i sprawdzenai co bedzie z innym zasilaczem – poźycz od kolegi do testów jakiś lepszy, o ile jest tak jak podejrzewam z jego "marką" i mocą.
ja wam powiem tak, wczorajszy dzien mnie nie bylo poniewaź, zrobielm w Nero symulajce kopiowania plyty (zeby ich juz wiecej nie tracic) i jak bylo 50 % to nastapil restart (bez zadnych errorów). Komputer "chce" sioe wlaczyc i nagle wyskakuje NIebkeskie Ekran i odrazu znika(doczytalem sie tylko ze cos jest uszkodzone). Tryb awaryjny nie dziala a Ostatnia dobra konfigruacja tez. Wiec byl kolejny format tylko ze tym razem wyjołem nagrywarke. Bo juz mysłałem źe dostane "kurwicy". A co do Nero, to raczej nie o to chodzi bo w CloneCD bylo identycznie ;/ Nagrywalem na plytkach TDK (o ile wiem to dobra firma).
P.S. Rebe, co do tych ASPI to na tej stronie cdrinfo.pl cos widzialem tylko wlasnie te nowe biosy. Czy chodzi o program Adaptec ASPI v4.71.2 ?
P.S. Rebe, co do tych ASPI to na tej stronie cdrinfo.pl cos widzialem tylko wlasnie te nowe biosy. Czy chodzi o program Adaptec ASPI v4.71.2 ?
jednak w dalszym ciagu na jednym kanale ata naraz pracuje jedno urzadzenie wiec jak sie wlaczy dwa a tak sie dzieje w przypadku kopiowania w locie to moze to powodowac bledy i tak sie czesto dzieje tez tak mialem wiec nie zaszkodzi podlaczyc urzadzenia tak jak sugeruje producent :)
ps jednak w przypadku Lucky'ego bedzie to najprawdopodobniej blad nero o ktorym juz bylo na tym forum
ps jednak w przypadku Lucky'ego bedzie to najprawdopodobniej blad nero o ktorym juz bylo na tym forum
jednak w dalszym ciagu na jednym kanale ata naraz pracuje jedno urzadzenie wiec jak sie wlaczy dwa a tak sie dzieje w przypadku kopiowania w locie to moze to powodowac bledy i tak sie czesto dzieje tez tak mialem wiec nie zaszkodzi podlaczyc urzadzenia tak jak sugeruje producent :)
Bohul:ze 2 lata temu kupilem teac 516eb bylo w instrukcji pozniej mialem lg 8520 tez bylo zeby na mastera a obecnie mam liteona 832s i tez jest zeby na mastera
ps chociaz musze dodac ze u mnie wszystko smiga obojetnie jak podlacze z tym ze przy kopiowaniu w locie lepiei i szybciej jest jak urzadzenia sa na osobnych kanalach
Gdybyś zechciał zabawić się w archiwistę – to akurat z archiwum tego forum nie ma nic wspólnego – i zdobył gdzieś instrukcje do CD, a szczególnie nagrywarek jeszcze od czasów x1 czy x2 i zechciał porównać ich treść – pomińmy opis samego modelu – to pewnie byś zobaczył, źe praktycznie nie uległa ona zmianom od lat.
W tym czasie trochę się porobiło z trybami pracy, szybkością tak dysków, jak i napędów optycznych i paroma innymi drobiazgami, jak choćby ilość pamięci w komputerach , a instrukcje jakie były takie zostały. – Swego czasu na jamie mastaha, a łaściwie na forum tego portalu toczyło się kilka dyskusji sprawie podłączeń ATAPI poświęconych – podaję to tylko jako wskazówkę nie zmuszając nikogo do przedzierania się przez ichnie archiwum.
Oni teź są leniwi :wink:
ze 2 lata temu kupilem teac 516eb bylo w instrukcji pozniej mialem lg 8520 tez bylo zeby na mastera a obecnie mam liteona 832s i tez jest zeby na mastera
ps chociaz musze dodac ze u mnie wszystko smiga obojetnie jak podlacze z tym ze przy kopiowaniu w locie lepiei i szybciej jest jak urzadzenia sa na osobnych kanalach
Bohul:......generalna zasada dla nagrywarek jest ich podpinanie jako master na drugim kanale a zwykle cd na 1 kanale na slave.......
Jednak będę upierdliwy.
Wskaź proszę źródła , z których czerpiesz takie informacje.
wgraj nowy bios do nagrywarki oczywiscie ten ostatni najnowszy z tego co wiem liteon umieszcza je na swoich stronach i nie ma obaw o utrate gwarancji (najlepiej jakby nagrywarka na ten czas byla podpieta na osobnym kanale i sama... no i oczywiscie nie moze zabraknac pradu:)). pozatym polecam lekture www.cdrinfo.pl , oraz wgranie wszelkich servicepakow odpowiednich do systemu. generalna zasada dla nagrywarek jest ich podpinanie jako master na drugim kanale a zwykle cd na 1 kanale na slave
ps sprawdzilbym tez jakosc podpiecia jak i samych tasm
ps2 wyprobuj tez inny soft bo moze to wina nero alkohol albo clonecd
ps sprawdzilbym tez jakosc podpiecia jak i samych tasm
ps2 wyprobuj tez inny soft bo moze to wina nero alkohol albo clonecd
Cała sztuczka polega na tym źe CD (w tym nagrywarki) pracują max w trybie UDMA 33. Natomiast twardziele róźnie, ale najczęściej Udma 100 lub 133. Podpinając CD z twardzielem na jednej taśmie będą obydwa urządzenia pracowały w wolniejszym trybie czyli 33. Nie po to mamy dysk na 133 źeby pracował na 33, czyli kilka razy wolniej.
O ile dobrze pamiętan ostatnio kiedy zgrywałem w locie z CD–ROM na nagrywarkę obie były na jednej taśmie i pracowały rewelacyjnie, łącznie z systemem!
Pyton_000:Tak?? To spróbuj kopiować cokolwiek w locie przy ustawieniu gusio. Przy CD–ROM i RW 52x zajmie ci to ok 7min.
A moźe, zamiast "bronić Częstochowy", trzeba najzwyczajniej w świecie brać pod uwagę takie drobiazgi jak wydajność podsystemu dyskowego, wraz z rodzajem trybu pracy – jakoś dość cięźko jest – przynajmniej na dziś – podłaczyć ATAPI do S–ATA, a przy jednym dysku z takim interface–m raczej do kontrolera IDE się og nie podpina?
Do tego warto chyba równiez trochę uwagi poświęcić własnym umiejętnościom uźytkownika co do konfiguracji sprzętu, dbałości o porźadek z softem itp.
Od lat wielu uźywam ATAPI spiętych na IDE2 zaś dysków na IDE1 i 3 oraz 4 lub – w zaleźności od mozliwości płyty na kontrolerze PCI – tak się ksłada, źe przy takim kontrolerze ATA–100 wyraźnie w manualu podano, źe nie moźna od niego podłączać ATAPI, bo moźe to psowodować ich uszkodzenie – takiego ograniczenia nie bło przy karcie ATA–66 np.
Taka konfiguracja – ATAPI razem na IDE2 jest dla mnie najwydajniejsza.
Opisuję ot wszystko , by wykazać, źe podawanie jednoznaczynch recept nie musi być dobrym sposobem wyraźania opinii.
Tak?? To spróbuj kopiować cokolwiek w locie przy ustawieniu gusio. Przy CD–ROM i RW 52x zajmie ci to ok 7min.