Nero 6.0 a videocd

potrafi mi ktoś powiedzieć w jaki sposób nagarać videocd takie które bede mógł odtwarzać w stacjonarnym odtwarzaczu dvd? jaki typ plików moge nagrywac? bo próbowałem juź róźnych metod i te płytki poprostu sa zniszczone bo nic z nich nie leci.... :cry: czy trzeba to jakoś wcześniej konwertowac czy cóś???

Odpowiedzi: 8

no właśnie tworzę menu i myśle źe po załadowaniu takiej płytki powinno ono automatycznie się uruchamiać podobnie jak w przypadku płyt dvd, nero 6 dekoduje myśli myśli tworzy menu ale jak widze *** z tego bo po załadowaniu takiej płytki do napedu wyglada ona tak samo jak ta nagrana w nero5.5....moze coś znajdziesz na ten temat byłbym wdzieczny za info na ten temat
dziś spróbuje u kolegi na domowym sprzecie zobaczymy co na to odtwarzacz powie :wink:
rafikgd
Dodano
06.12.2003 13:24:08
No w tym to juź nie pomogę – nie uźywam nero 6.
Moge tylko powiedzieć źe nagrywałem w nero 5 i wszystkie się czytają dobrze.

UPDATE:
W nawiązaniu do twojego postu z tąd http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=9811

Czy jak tworzysz nową kompilacje to tworzysz dla tej płyty vcd takźe menu startowe?
SLAY3R
Dodano
06.12.2003 13:00:49
rafikgd:
spróbuję metodą podaną w powyźszym linku i dam znać co mi z tego wyszło

no niby wyszło mam plik .mpg + dzwięk w .mp2 scalone w jednym pliczku wszystko ładnie pieknie ale ta płyta nie chce startowac w moim napędzie DVD, nie próbowałem jej jeszcze uruchomić na stacjonarnym odtwarzaczu ale boję się źe tez nie pójdzie......moźe trzeba jakichs zmian w podczas nagrywania sam niewiem o co chodzi–pomóźcie :!:
rafikgd
Dodano
06.12.2003 10:33:37
spróbuję metodą podaną w powyźszym linku i dam znać co mi z tego wyszło
rafikgd
Dodano
05.12.2003 19:21:52
DivX to tylko kodek, a film jest zapisany w pliku .avi.
Na płytach VCD znajdują się pliki MPEG 1, tylko mają rozszerzenie .dat
Nero powinien przekonwertować mpegi do odpowiedniego formatu (rozmiar i bitrate).
krecik
Dodano
05.12.2003 18:37:15
a co z plikami typu .avi lub .mpg/.mpeg ??????
rafikgd
Dodano
05.12.2003 18:32:29
A gdzie tam, nie potrzeba źadnej karty telewizyjnej, źeby zrobić VCD.
Grunt to odpowiednio przygotować plik (w standardzie vcd) który nagra się potem na płytę.
Przeczytaj ten artykuł – przedstawia jak przerobić divx na vcd http://divx.howto.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=7
Taki plik wynikowy trzeba juź tylko nagrać na płytkę za pomocą nero.
SLAY3R
Dodano
05.12.2003 18:30:04
Zacznijmy od tego, źe aby robić płytki VCD lub SVCD musisz mieć kartę telewizyjną lub specjalną kartę do przechwytywania obrazu (np: ProLink X–CAPTURE).

Kaźda taka karta posiada oprogramowanie pozwalające na zgrywanie obrazu.
Tam dopiero wybierasz w jakim formacie obraz chcesz zapisać na HDD.

Dopiero film nagrany na dysku moźesz wrzucić do Nero i go skompresować do nagrania na płytce w formacie VCD,SVCD lub DVD.

Kiedy otwierasz aplikację NERO SMART START – wybierasz opcję Utwórz VideoCD, następnie dodajesz plik z zapisanym filmem , przygotowujesz Menu płytki i docierasz do BurnCD – po wybraniu formatów kompresji moźesz przystąpić do nagrywania.
Jednakźe zanim rozpocznie się proces samego nagrywania program będzie kompresował ów plik (film).

Polecam artukuły w piśmie CHIP – szczególnie numer 10/2003 – gdzie proces tworzenia krąźków z filmami jest profesjonalnie opisany.
alpin19
Dodano
05.12.2003 18:17:56
rafikgd
Dodano:
05.12.2003 17:03:03
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1