Nero 6.0 a videocd
potrafi mi ktoś powiedzieć w jaki sposób nagarać videocd takie które bede mógł odtwarzać w stacjonarnym odtwarzaczu dvd? jaki typ plików moge nagrywac? bo próbowałem juź róźnych metod i te płytki poprostu sa zniszczone bo nic z nich nie leci.... :cry: czy trzeba to jakoś wcześniej konwertowac czy cóś???
Odpowiedzi: 8
no właśnie tworzę menu i myśle źe po załadowaniu takiej płytki powinno ono automatycznie się uruchamiać podobnie jak w przypadku płyt dvd, nero 6 dekoduje myśli myśli tworzy menu ale jak widze *** z tego bo po załadowaniu takiej płytki do napedu wyglada ona tak samo jak ta nagrana w nero5.5....moze coś znajdziesz na ten temat byłbym wdzieczny za info na ten temat
dziś spróbuje u kolegi na domowym sprzecie zobaczymy co na to odtwarzacz powie :wink:
dziś spróbuje u kolegi na domowym sprzecie zobaczymy co na to odtwarzacz powie :wink:
No w tym to juź nie pomogę – nie uźywam nero 6.
Moge tylko powiedzieć źe nagrywałem w nero 5 i wszystkie się czytają dobrze.
UPDATE:
W nawiązaniu do twojego postu z tąd http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=9811
Czy jak tworzysz nową kompilacje to tworzysz dla tej płyty vcd takźe menu startowe?
Moge tylko powiedzieć źe nagrywałem w nero 5 i wszystkie się czytają dobrze.
UPDATE:
W nawiązaniu do twojego postu z tąd http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=9811
Czy jak tworzysz nową kompilacje to tworzysz dla tej płyty vcd takźe menu startowe?
rafikgd:spróbuję metodą podaną w powyźszym linku i dam znać co mi z tego wyszło
no niby wyszło mam plik .mpg + dzwięk w .mp2 scalone w jednym pliczku wszystko ładnie pieknie ale ta płyta nie chce startowac w moim napędzie DVD, nie próbowałem jej jeszcze uruchomić na stacjonarnym odtwarzaczu ale boję się źe tez nie pójdzie......moźe trzeba jakichs zmian w podczas nagrywania sam niewiem o co chodzi–pomóźcie :!:
spróbuję metodą podaną w powyźszym linku i dam znać co mi z tego wyszło
DivX to tylko kodek, a film jest zapisany w pliku .avi.
Na płytach VCD znajdują się pliki MPEG 1, tylko mają rozszerzenie .dat
Nero powinien przekonwertować mpegi do odpowiedniego formatu (rozmiar i bitrate).
Na płytach VCD znajdują się pliki MPEG 1, tylko mają rozszerzenie .dat
Nero powinien przekonwertować mpegi do odpowiedniego formatu (rozmiar i bitrate).
a co z plikami typu .avi lub .mpg/.mpeg ??????
A gdzie tam, nie potrzeba źadnej karty telewizyjnej, źeby zrobić VCD.
Grunt to odpowiednio przygotować plik (w standardzie vcd) który nagra się potem na płytę.
Przeczytaj ten artykuł – przedstawia jak przerobić divx na vcd http://divx.howto.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=7
Taki plik wynikowy trzeba juź tylko nagrać na płytkę za pomocą nero.
Grunt to odpowiednio przygotować plik (w standardzie vcd) który nagra się potem na płytę.
Przeczytaj ten artykuł – przedstawia jak przerobić divx na vcd http://divx.howto.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=7
Taki plik wynikowy trzeba juź tylko nagrać na płytkę za pomocą nero.
Zacznijmy od tego, źe aby robić płytki VCD lub SVCD musisz mieć kartę telewizyjną lub specjalną kartę do przechwytywania obrazu (np: ProLink X–CAPTURE).
Kaźda taka karta posiada oprogramowanie pozwalające na zgrywanie obrazu.
Tam dopiero wybierasz w jakim formacie obraz chcesz zapisać na HDD.
Dopiero film nagrany na dysku moźesz wrzucić do Nero i go skompresować do nagrania na płytce w formacie VCD,SVCD lub DVD.
Kiedy otwierasz aplikację NERO SMART START – wybierasz opcję Utwórz VideoCD, następnie dodajesz plik z zapisanym filmem , przygotowujesz Menu płytki i docierasz do BurnCD – po wybraniu formatów kompresji moźesz przystąpić do nagrywania.
Jednakźe zanim rozpocznie się proces samego nagrywania program będzie kompresował ów plik (film).
Polecam artukuły w piśmie CHIP – szczególnie numer 10/2003 – gdzie proces tworzenia krąźków z filmami jest profesjonalnie opisany.
Kaźda taka karta posiada oprogramowanie pozwalające na zgrywanie obrazu.
Tam dopiero wybierasz w jakim formacie obraz chcesz zapisać na HDD.
Dopiero film nagrany na dysku moźesz wrzucić do Nero i go skompresować do nagrania na płytce w formacie VCD,SVCD lub DVD.
Kiedy otwierasz aplikację NERO SMART START – wybierasz opcję Utwórz VideoCD, następnie dodajesz plik z zapisanym filmem , przygotowujesz Menu płytki i docierasz do BurnCD – po wybraniu formatów kompresji moźesz przystąpić do nagrywania.
Jednakźe zanim rozpocznie się proces samego nagrywania program będzie kompresował ów plik (film).
Polecam artukuły w piśmie CHIP – szczególnie numer 10/2003 – gdzie proces tworzenia krąźków z filmami jest profesjonalnie opisany.
Strona 1 / 1