NEOSTRADA – pomoc dla zielonego w temacie
Witam. od razu sorysław za zaloźenie nowego tematu, ale pogrzebałem na forum i nie dokonca wyczailem. Sprawa polega na podzieleniu lacza na 4 userow. Modem to thompson speedtouch (ten maly). Na poczatku mowiono mi ze tylko serwer na linuchu. tylko i wylacznie. A tu nagle sie okazuje, ze mozna kupic routera. mniejszy, cichy, latwiejszy w konfig. i uzytkow., mniejszy pobor pradu. Ale jaki router, z wbudowanym modemem, czy mozna wykorzystac ten moj (na USB). jak wyglada podlaczenie? jakie przewody? Karty sieciowe? czy jest wazne jaki system (Win Xp, 98, 98SE) jets na komp. userow (kazdy ma inny)? Jaki model polecacie? Jak dzielony jets transfer (calosc przepustowosci dzielona na aktywnych userow, czy sztywny podzial 512/4 w kazdym momencie)? Pomocy bo niedluga bede musial podjac decyzje, czy dziele, czy oddaje neostrade. pozdrawiam.
Odpowiedzi: 6
przy zamowieniu neostardy mowisz ze nie chcesz modemu bo np masz 2 kompy na chacie i jeden jest taty do firmy a drugi twoj albo nic nie mowisz.
Spliter ma wbudowany filtr ( by szumow nie bylo ktore powoduje neostrada) wyglada on takhttp://www.rpl.com.pl/poradnikfirmowy/spliter.php
W tp przy zakupie modemu daja rozgaleznik na gniazdko i dwa filtry(jakbys mial dwa telefony na jedenj lini podlaczone).ale spilter sprawdza sie bez problemu.
Max download 640kbps (czyli 64kilobajty/sec)
Max upload 160kbps (czyli 16kb/sec)
Wracajac do routera.Trudno je dostac bo duzo wiary kupuje ja u siebie czekalem 2 tygodnie i ziomek nie zalatwil wiec zamowilem przez net z tej firmy
www.rpl.com.pl " target="_blank" title="
www.rpl.com.pl ">
www.rpl.com.pl pogadaj najlepiej z panem Maćkiem gg:1454596 on jest z tej firmy wiec ci wszytsko powie.
a tu masz jakie routery oferuja.Firma solidna: zamowilem w piatek w poniedzialek bylo routerek u mnie.Dodatkowow dolaczaja opis konfiguracji neostardy pod dany router.
Tu masz jakie routey jescze polecjaja.Wszystkie sa sparwdzone i dzialaja na bank z neo+. Zrestza pogadasz z Mackiem :D to ci powie.http://www.rpl.com.pl/poradnikfirmowy/neostrada.php
Pozdro
Spliter ma wbudowany filtr ( by szumow nie bylo ktore powoduje neostrada) wyglada on takhttp://www.rpl.com.pl/poradnikfirmowy/spliter.php
W tp przy zakupie modemu daja rozgaleznik na gniazdko i dwa filtry(jakbys mial dwa telefony na jedenj lini podlaczone).ale spilter sprawdza sie bez problemu.
Max download 640kbps (czyli 64kilobajty/sec)
Max upload 160kbps (czyli 16kb/sec)
Wracajac do routera.Trudno je dostac bo duzo wiary kupuje ja u siebie czekalem 2 tygodnie i ziomek nie zalatwil wiec zamowilem przez net z tej firmy
www.rpl.com.pl " target="_blank" title="
www.rpl.com.pl ">
www.rpl.com.pl pogadaj najlepiej z panem Maćkiem gg:1454596 on jest z tej firmy wiec ci wszytsko powie.
a tu masz jakie routery oferuja.Firma solidna: zamowilem w piatek w poniedzialek bylo routerek u mnie.Dodatkowow dolaczaja opis konfiguracji neostardy pod dany router.
Tu masz jakie routey jescze polecjaja.Wszystkie sa sparwdzone i dzialaja na bank z neo+. Zrestza pogadasz z Mackiem :D to ci powie.http://www.rpl.com.pl/poradnikfirmowy/neostrada.php
Pozdro
a jak juz mam caly zestaw na chacie, to tak po prostu oddac i powiedziec ze mam juz inny modem dsl (i nie bede musial bulic 200 z modem) ?
spltter potrzebny jest do podlaczenia telefonu, tak? czyli ma wdubowany filtr?
jakie masz transfery – max i min?
spltter potrzebny jest do podlaczenia telefonu, tak? czyli ma wdubowany filtr?
jakie masz transfery – max i min?
Ja mam neo na Routerze D–linka dsl–504 cena 475zl.
Transfer nie jest dzielony rowno ale przy tym laczu na 6 osob wszystko ladnie cyka.
Funkcje:
– Firewall
– Port routing
– Nat
– DHCP (chociaz troche lipne)
– i jescz ekilka innych ale to juz sam musiz zobaczyc
Spliter do routera trzeba dokupic cena 30 zl.
Ma 4 gniazda RJ45 czyli takie jak sa uzywane w sieciach lokalnych.Jesli chcesz na 4 osoby to nie ma problmu lecz jesli na wiecej to musisz kupic hub lub switcha z gniazdem uplink bo na routerze nie ma a takie urzadzenia musza byc laczone albo przez uplinka albo przez skroswoany kabel ale kabel ten nie moze byc zbyt dlugi (chyba do 6 m).
Router konfigurujesz przez siec lokalna.
MOdel jest spradzony i niezawodny :D.
Porady do nesotrady.
– w TP jak bedziesz zamawial to zaznacz ze nie chcesz zestawu instalacyjnego!! oni ci powiedza ze nie mozna dzielic poza lokal i ze sa kary ale mozeszz sobie to olac. :D
– Teraz to czego ine mowia w TP–>gdy juz bedziesz mal podlaczona NEO+ to trzeba sie zarejesrrowac do NEostaredy na rejestracja.neostrada.pl
tam pobrac ID i pin i potem powinno byc si.Na 3 etapie (gdy wybierasz sobie maial) wyskauje czesto blad krytyczny wiec albo dzwoic do nich albo wybrac mail jak sugeruja.Jak juz dzwonic na 0800102102 kolo 7 rano bo tak to zajete wszytsko.
Transfer nie jest dzielony rowno ale przy tym laczu na 6 osob wszystko ladnie cyka.
Funkcje:
– Firewall
– Port routing
– Nat
– DHCP (chociaz troche lipne)
– i jescz ekilka innych ale to juz sam musiz zobaczyc
Spliter do routera trzeba dokupic cena 30 zl.
Ma 4 gniazda RJ45 czyli takie jak sa uzywane w sieciach lokalnych.Jesli chcesz na 4 osoby to nie ma problmu lecz jesli na wiecej to musisz kupic hub lub switcha z gniazdem uplink bo na routerze nie ma a takie urzadzenia musza byc laczone albo przez uplinka albo przez skroswoany kabel ale kabel ten nie moze byc zbyt dlugi (chyba do 6 m).
Router konfigurujesz przez siec lokalna.
MOdel jest spradzony i niezawodny :D.
Porady do nesotrady.
– w TP jak bedziesz zamawial to zaznacz ze nie chcesz zestawu instalacyjnego!! oni ci powiedza ze nie mozna dzielic poza lokal i ze sa kary ale mozeszz sobie to olac. :D
– Teraz to czego ine mowia w TP–>gdy juz bedziesz mal podlaczona NEO+ to trzeba sie zarejesrrowac do NEostaredy na rejestracja.neostrada.pl
tam pobrac ID i pin i potem powinno byc si.Na 3 etapie (gdy wybierasz sobie maial) wyskauje czesto blad krytyczny wiec albo dzwoic do nich albo wybrac mail jak sugeruja.Jak juz dzwonic na 0800102102 kolo 7 rano bo tak to zajete wszytsko.
Na domowych routerach nie ma mozliwosci ustawiania przepustowosci, wiec te 512 nie jest dostepne po rowno. Model ? Chyba pisano tu o modelach z modemem ADSL – wpisz w Szukaj "router". No i co do filtru, to wydaje mi sie, ze powinien byc w zestawie, chyba ze jest mozliwosc dokupienia takiego filtra odrebnie. Przelec sklepy internetowe, albo nawet w googlach wpisz co Cie interesuje. Powinienes dostac sporo wynikow.
a jak wyglada podziel przepustowosci na routerze (512/4 zawsze, czy 512/aktywni userzy)? jaki model (do 500 zl)? jak wyglada wowczas sprawa telefonu – musi byc caly czas sprawny(terza jest podlaczony prze filtr, czy cos takiego jest w routerach)?
Jesli router, to raczej z wbudowanym juz modemem ADSL a modem oddajesz w Tepsie. Stawiac serwer ? Tez mozna, bo softwarowo masz mozliwosc ewentualnego ustawiania transferu do uzytkownikow, poniewaz standardowo ten bierze wiecej kto wiecej ssie programami p2p. Jesli znasz Linuksa, to oczywiscie mozna, a i na windowsie tez serwerek postawic da rade. No i hub lub switch za serwerem – do uzytkownikow.
W kazdym z tych przypadkow kazdy kolega chcacy miec dostep musi miec oczywiscie sieciowke i kabel (skretke) do polaczenia czy to z serwerem (hubem, switchem), czy z routerem. No i system dowolny u odbiorcow.
W kazdym z tych przypadkow kazdy kolega chcacy miec dostep musi miec oczywiscie sieciowke i kabel (skretke) do polaczenia czy to z serwerem (hubem, switchem), czy z routerem. No i system dowolny u odbiorcow.
Strona 1 / 1