Neostrada na 2 kompy
Niedługo funduje sobie stałe łącze. Mam dwa kompy w 2 oddalonych pokojach(ok10m). Mam jescze 3–ci komp (P200 MMx,24Ram). Czy ten 3 ci komp moźe posłuźyć jako serwer? Moźe lepiej jest kupić router? Chodzi o Neostrade+ 512Kb/s
Odpowiedzi: 6
http://www.freesco.pl/
Z tego co wiem to juz sie uporali:–)wymienili swoje pikne routery:–)i dlatego tez przechodz ena to:–) a wie ktos skad mozna sciaganc gotowego linuxa dyskietkowego(pefno freesco) zeby ladnie chodzilo pod neo???i z ladnym opisem to trzeba skonfigurowac??
SLAY3R pięknie to wyłoźył, a teraz o samej neostradzie, muszę cię przestrzec źe będziesz się denerwował, neostrada się często psuje (kolega to odczuwa i oddał by to w cholerę za SDI), pozatym na dwa kompy 512 kb/s? po co ci tyle? SDI wystarczy na początek, a jak tepsy się uporają z neostradą to spokojnie się przelączysz
pozdrawiam
Paszczak
pozdrawiam
Paszczak
XeviL:
Spełni wymagania aplikacji dostępowej??
Spełni to jest prosty programik, zawsze mozesz w tym trzecim kompie zastosować specjalną 1–dyskietkową wersję linuxa secjalnie stworzoną z myślą o uruchomieniu routera i współpracującą z neo+.
XeviL:Obsłóźy cały transfer?
Jak najbardziej.
XeviL:Czyli musze kupić 4 karty sieciowe??
To zaleźy jak chcesz te kompy połączyć.
Jeźeli za pomocą skrętki to będziesz potrzebował jeszcze switcha (wzglednie huba), wtedy router ma dwie karty i po jednej na kompy które będą koźystały z netu.
Jeźeli bez switcha i na skrętce to 5 kart: 3 w routerze i po jednej w pozostałych kompach.
Na koncentryku: 4 karty 2 w routerze i po jednej w pozostałych kompach.
XeviL:Ten 3ci komp musi być cały czas włączony?
To zaleźy juź od ciebie, skoro router ma udostępniać połączenie tylko dla kompów w twoim domu to moźesz wyłączać kiedy zechcesz (np. na noc jak nikt nie korzysta juź z natu). Mój router chodzi 24h gdyź udostępniam łącze dla 2 sąsiadów.
Spełni wymagania aplikacji dostępowej?? ()joke() Obsłu8źy cały transfer? Czyli musze kupić 4 karty sieciowe?? Ten 3ci komp musi być cały czas włączony?
Ten 3–ci komputer na router opcjonalnie na serwer spokojnie wystarczy. Ja mam sdi podłączone do kompa 486 DX2 66MHz, 8MB RAM, bez dysku twardego :), a i on do neostrady spokojnie się nada.
Strona 1 / 1