Neostrada i problem ze zdalnym zarządzaniem routerem
Witam
Mam dość nietypowy problem (dla mnie).
Otóź gdy próbuję wejść przez net (Neostrada) zdalnie na router JAHT (kablówka)lub zdalny pulpit (na kompie w sieci LAN podłaczonym do routera JAHT) to nie mogę się połaczyć.
Wpisuje IP:numer portu zgodnie z ustawieniami w routerze i kicha, w zdalnym pulpicie wpisuje IP i kicha.
Natomiast wystarczy, źe zamiast Neostrady skorzystam z GPRSu i wszystko działa jak naleźy tzn. łącze się z routerem oraz z kompem przez zdalny pulpit.
Próbowałem u 3 róznych dostawców netu tzn. kablówka, radiówka i GPRS i wszedzie działa, natomiast via Neostrada NIE i nie wiem dlaczego, nie wiem w czym problem.
Jak na moją wiedzę wina jest po stronie TPSA. Problem występuje przy połączeniu z neostradą bezpośrednio via modem USB Sagem oraz przez router USR9105. Na infolinii TPSa nic nie wiedzą i zwalają winę na zła konfigujrację routera JAHT. Tylko jak moźe być źle skonfigurowany skoro gdy łącze się np. przez GPRS to wszystko śmiga, problem mam tylko na neostradzie.
Co ciekawe gdy dla testu łączyłem się ze zdalnym pulpitem w drugą stronę czyli z kompa podłączonego do routera JAHT w kablówce na kompa z Neostradą to połączenie odbyło się bez przeszkód.
Mam dość nietypowy problem (dla mnie).
Otóź gdy próbuję wejść przez net (Neostrada) zdalnie na router JAHT (kablówka)lub zdalny pulpit (na kompie w sieci LAN podłaczonym do routera JAHT) to nie mogę się połaczyć.
Wpisuje IP:numer portu zgodnie z ustawieniami w routerze i kicha, w zdalnym pulpicie wpisuje IP i kicha.
Natomiast wystarczy, źe zamiast Neostrady skorzystam z GPRSu i wszystko działa jak naleźy tzn. łącze się z routerem oraz z kompem przez zdalny pulpit.
Próbowałem u 3 róznych dostawców netu tzn. kablówka, radiówka i GPRS i wszedzie działa, natomiast via Neostrada NIE i nie wiem dlaczego, nie wiem w czym problem.
Jak na moją wiedzę wina jest po stronie TPSA. Problem występuje przy połączeniu z neostradą bezpośrednio via modem USB Sagem oraz przez router USR9105. Na infolinii TPSa nic nie wiedzą i zwalają winę na zła konfigujrację routera JAHT. Tylko jak moźe być źle skonfigurowany skoro gdy łącze się np. przez GPRS to wszystko śmiga, problem mam tylko na neostradzie.
Co ciekawe gdy dla testu łączyłem się ze zdalnym pulpitem w drugą stronę czyli z kompa podłączonego do routera JAHT w kablówce na kompa z Neostradą to połączenie odbyło się bez przeszkód.
Odpowiedzi: 2
buracky:nie wiem czy nie za późno ale moźe Ci się przyda...Problem moźe być w zmiennym IP, bądz to podajesz do łączenia się z pulpitem stare IP, bądź Router przyjmuje tylko IP, które zapisałeś w jego konfiguracji...
IP jest OK, na zmienne IP jest no–ip, dyndns itp. Router nie ma źadnych blokad.
Problem jest z IP z puli 83 w Neostradzie. Jak się okazało prawdopodnie ICP blokuje przychodzące pakiety z puli IP 83 i dlatego nie mogę połączyć się z routerem ani ze zdalnym pulpitem.
Co do routera pomogło skorzystanie z serwera proxy, wówczas w sieci widoczny jestem z innego IP i działa, jednak zdalny pulpit to juź połączenie bezpośrednie i ustawienia serwera proxy w przeglądarce nie pomogą.
Teraz pozostaje "namówić" ICP do odblokowania pakietów przychodzących z numerów IP z puli 83.x.x.x i będzie OK, chyba, źe pakiety blokuje ktoś inny niź ICP to będzie większy problem.
nie wiem czy nie za późno ale moźe Ci się przyda...Problem moźe być w zmiennym IP, bądz to podajesz do łączenia się z pulpitem stare IP, bądź Router przyjmuje tylko IP, które zapisałeś w jego konfiguracji. Firma w którą reprezentuje, na codzień uźywa pulpitu zdlanego, bądź innych narzędzi do zdalnej administracji. Wielu naszych klientów ma NEO+jakieś routerki i wszystko jest OK.
Strona 1 / 1