Naprawdę nietypowy problem z siecią

Witam to mój pierwszy post :oops: na tym forum, a pisze dlatego poniewaź nikt nie zna przyczyny mojego problemu, szukałem duźo na sieci ale nie znalazłem rozwiązania.
Sprawa wygląda tak:
Mam Xp, athlon 1.7GHz 256ram ddr, G–force4 440mx, no i najwaźniejsze– jestem w sieci wlan z dostępem do internetu 4Mb dzielone no jakieś hmmm moźe 200 osób.Ograniczenie na osobę to 22kb/s i tą wartość osiąga bez problemu przy ściąganiu z ftp lub szybkich serwerów.
Otóź co jakiś bliźej nieokreślony czas (ostatnio były to 2 dni a czasami kilkanaście dni) blokuje mi sie dostęp do internetu ale tylko do stronek,gg,uaktualnienia antywirusa itp. Nie działa nic lub działa bardzo wolno, w przeglądzie połączeń w Kerio wyświetla mi bardzo małą ilość połączeń na dany adres max 2 a jak działa dobrze to na 1 stronke mam nawet 10 połączeń. I co ciekawe– gram troche w call of duty na sieci i raczej zawsze mam dobre połączenie nawet wtedy jak mi blokuje połączenie i nie mam stronek. Administrator mojej sieci nie zna przyczyny, przeinstalowywałem windowsa, był bez sp, z sp1,a teraz mam z sp2.
Rozwiązaniem mojego problemu okazało sie zmienianie numeru wewnętrznego ip (mam juź chyba 7)po takiej zmianie wszystko chodzi zaj... znaczy bardzo dobrze ale tylko przez 2–3 dni potem wszystko zwalnia źeby po tygodniu(choć ostatnio działało w wogole 2 dni)nie działać wcale. Dzisiaj rano wymieniliśmy karte na msi pc54g2(moźliwe źe ktoś blokuje mi sieć na podstawie maca karty sieciowej? bo dlatego wymieniłem.No chyba źe to karta była uszkodzona :?: )
Wykluczam raczej wirusy i trojany(oprogramowanie: Ad–Aware SE Personal, antywirus to AVG 6.0 hmmm firewall systemowy wyłączony a mam kerio.
Zaczęło sie tak dziać od czasu gdy admin nałoźył ograniczenie do 100 połączeń TCP na jedną kartę, co miało zapobiec rozprzestrzenianiu sie wirusów i blokowaniu sieci(niektóre osoby z sieci nie mają zielonego pojęcia o wirusach i trojanach i blokowali wszystko ale teraz podobno juź tak nie jest. Myslałem źe to wina bitcometa którym troszkę ssałem ale przeszedłem na emule plus i jest to samo.
Czy moźliwe jest źe u gościa na serwerze lub u mnie na karcie nie "zamyka" połączeń, nie wiem, moźe gdzieś to zapisuje sobie, przez co te 100 połączeń szybko sie wyczerpuje.
Nie wiem jakie jeszcze informacje mam podać jakby co to odpowiem na wszystkie pytania, z góry WIELKIE DZIĘKI

Odpowiedzi: 9

Ok wszystko co zrobiłem nic nie dało,blokuje się znowu ale wczoraj zrobiłem coś takiego: zmieniłem ip na poprzednie, które oczywiście nie działało bo mamy w sieci przypisany numer ip do numeru mac karty sieciowej, następnie zmieniłem ip na jeszcze wcześniejsze które teź(oczywiście) nie działało, a następnie na ip które mam przypisane i... zadziałało :!: :!:
Jakieś pomysły?
Kiedyś jak sie bawiłem, w konsoli uruchomiłem takie cosik co przy róźnych domenach odliczało czas do zera. Co to było? Jaka komenda to uruchamia?
xplod
Dodano
05.01.2005 13:02:22
Witam.
Sytuacja sie powtarza ale chyba juź znam przyczyne, otóź w piątek wieczorem ściągłem patcha do sp2 który się nazywa WINXPSP2Patch.rar
Rano bedę dzwonić o ponowną zmiane ip ale mam pytanie:
Co modyfikuje ten patch? Bo xp–antyspy podmienia podobno plik tcpip.sys. Moźe jakaś wspólna niewiadoma? Ogólnie sytuacja po patchowaniu wygląda tak, źe wszystko działa ok gdy ilość połączeń wychodzących nie przekracza 10, czyli korzystanie z emule odpada, jednak przez noc w ciągu 5 godzin z ftp zassało ponad 300mb ale flash geta mam ustawionego tak źe sciąga on maksymalnie przez 4 wychodzące połączenia. Emule z obsługą kad łączy sie dopiero z serwerem kiedy wyłącze właśnie kad. Jednak kiedy połączy sie juź z serwerem to wszystko sie muli, ilość połączeń oczywiście wzrasta do kilkuset i łączy sie z jednym–dwoma źródłami na minute.
Dodam jeszcze źe przed patchowaniem mogłem naraz ściągać z ftp, mieć włączonego muła razem z kadem, uźywać tlena oraz przeglądać strony.
Chyba po prostu przestane patchować ten zakichany system. O rezygnacji z sp2 raczej nie ma mowy, przecieź kiedyś i tak będe go musiał zainstalować.
Jeszcze jedno otóź gdzieś ale znowu nie pamietam gdzie spotkałem sie ze stwierdzeniem szerokość pasma.Moźe to o to chodzi?
xplod
Dodano
26.12.2004 09:41:13
Wracam po krótkiej przerwie. Odinstalowałem ten protokół. Niestety w sobote znowu mi coś zablokowało neta czyli strony nie wchodziły albo wchodziły długo jak wyłączyłem w avant browserze pobieranie obrazów.A cod działał ok...
I teraz najciekawsze: zmieniliśmy z adminem moje ip na poprzednie które mi sie zablokowało i działa bezproblemowo!?!?!
Moim zdaniem mogę mieć coś z plikiem tcpip.sys poniewaź ten plik jest modyfikowany przez xp–antyspy i jak zmieniłem sobie w piątek lub sobote(nie pamietam dokładnie) z 20 (chodziło w miare dobrze) na 30 to po paru godzinach zablokowało sie...
Teraz na tym nowym ip(czyli w sumie starym jaki miałem) mam ustawione 10 połączeń tcp i narazie działa super.

Pytania:

1. To ograniczenie 10 połączeń w sp2 jest dla jednej aplikacji czy dla wszystkich razem? Bo nie za bardzo kumam...
2. Gdzieś czytałem źe aby zwiększyć liczbę połączeń trzeba zmodyfikować/podmienić jakieś jeszcze jeden plik niestety nie zapisałem sobie jaki.Wie ktoś jaki?
3. No i jeszcze jedno: powinienem mieć ten serwer wins czy nie?

Z góry dzięki za odpowiedzi
xplod
Dodano
21.12.2004 10:08:46
xplod:

A co do odinstalowania tego protokołu ipv6, jak to potem zainstalować jakby mi net nie działał, jaką komendą? Wole się ubezpieczyć niź potem po kafejkach latać...

To źaden problem, poza tym IMO do .....niczego Ci ten protokół potrzebny nie jest.
Jak, co , z czym dowiedźieć się mozna z tego artykułu

http://infojama.pl/sections2.php?op=viewarticle&artid=121
Seeker
Dodano
15.12.2004 10:52:11
Dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi.

Działa juź dobrze 10 dzień więc moźe to był problem karty ale jeśli nie...
OK zrobiłem tak:
Zablokowałem porty 137 i 138(moźe 139 teź zablokować bo na tym porcie teź czasami teź mam połączenia)w obie strony.Netbios pozostawiam no ustawieniach domyślnych czyli z serwera DHCP

Serwera Wins nie moge wpisać poniewaź nie wyświetla go po wpisaniu ipconfig /all

Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
(C) Copyright 1985–2001 Microsoft Corp.

C:Documents and SettingsXplod>ipconfig /all

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : XXX
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej 17:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : 802.11g PCI Wireless Network Adapter

Adres fizyczny. . . . . . . . . . : XX–XX–XX–XX–XX–XX
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.XXX
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.99
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 194.204.154.34
194.204.159.1

A co do odinstalowania tego protokołu ipv6, jak to potem zainstalować jakby mi net nie działał, jaką komendą? Wole się ubezpieczyć niź potem po kafejkach latać...

Aha i jeszcze jakiś czas temu wyrzuciłem całkowicie z systemu messengera programem ShootTheMessenger oraz wyłączyłem UpNP programem UnPnP ale to chyba nie powinno mieć nic z tym wspólnego.Z tego co sie orientuje to teź mam wyłączonego posłańca...

Pozdrawiam.
xplod
Dodano
15.12.2004 05:32:06
Miałem podobny problem. Pomogło zablokowanie portów UDP: 137 i 138 w firewallu (mam Sygate'a).
Odsyłam teź na tę stronę :arrow: http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;135464 i zablokuj teź te porty :arrow: http://www.arakis.pl/arakis/2004/12/11/08/index.php
(bezpieczeństwo to bezpieczeństwo).

Jeźeli to nic nie da to zrób coś takiego:
:arrow: sprawdź jaki masz serwer WINS;
:arrow: wprowadź jego adres do rubryki "Adresy serwerów WINS w kolejności uźycia" (NAZWA_TWOJEGO_POŁĄCZENIA/Właściwości–>PROTOKÓŁ INTERNETOWY(TCP/IP)/Właściwości–>OGÓLNE/Zaawansowane–>WINS);
:arrow: jak juź wpiszesz adres Twojego serwera WINS naciśnij OK;
:arrow: wejdź jeszcze raz na tę samą kartę i wybierz "Wyłącz system NETBIOS przez TCP/IP".
Podaję to za Symantec'em i teź działa (sprawdziłem – nie wiem jak Tobie, ale mi pomogło).

Co do adresu serwera WINS – jeźeli go nie znasz – zrób tak:
:arrow: URUCHOM–>wpisz "cmd";
:arrow: po otwarciu konsoli wpisz "ipconfig /all" i naciśnij "ENTER" (tak jak masz na dołączonym zdjęciu);
:arrow: wpisz adres, który figuruje przy "Podstawowy serwer WINS";
:arrow: koniec.
Jeźeli wszystko poszło dobrze to będzie to koniec takźe Twoich problemów z połączeniem, ale – oczywiście – nie wiadomo, czy będzie to rozwiązanie skuteczne w 100%. Jeźeli będą problemy z połączeniem, to włącz NETBIOS przez TCP/IP, ale pozostaw porty 137 i 138 zablokowane w KERIO, a problem nie powinien Ci dokuczać :D .

Mi przestał :P .

Mam nadzieję, źe pomogłem.

PS: Duźo tych :arrow: :wink:
andgird
Dodano
13.12.2004 01:48:23
Masz SP2 , a ten niestety instaluje coś takiego jak Ipv6 – to protokół , Microsoft z tego co się doczytałem zna problem , ale rozwiązania nie :? .
Moźliwe źe to pomoźe.
Uruchom cmd i wpisz:

netsh interface ipv6 uninstall

Zrestartuj komputer i napisz czy pomogło.
Seeker
Dodano
12.12.2004 15:02:21
To znowu ja. Mam nowe fakty,troche poczytałem i:
w podglądzie zdarzeń otrzymuje co jakiś czas takie błędy:

źródło–serwer
Identyfikator zdarzenia 2504
Serwer nie mógł utworzyć powiązania do transportu DeviceNetBT_Tcpip_{427BDE2F–B1E2–4277–9949–DEFBD4A96CBC}.

źródło–MRxSmb
Identyfikator zdarzenia 8003
Przeglądarka główna odebrała anons serwera z komputera XXX. Komputer ten zachowuje się tak, jakby był przeglądarką główną dla domeny w transporcie NetBT_Tcpip_{427BDE2F–B1E2–4277. Przeglądarka główna właśnie jest zatrzymywana albo wymuszany jest wybór.

Ten błąd mnie zainteresował ale jedyne rozwiazanie jest po angielsku i nie za bardzo wiem co robić
http://www.eventid.net/display.asp?eventid=8003&source=

wychodzi na to źe to przez włączony firewall systemowy ale przecieź mam wyłączony ???

nastepne błędy:
źródło–BROWSER
Identyfikator zdarzenia 8021
Przeglądarka nie mogła pobrać listy serwerów z przeglądarki głównej \SERWER w sieci DeviceNetBT_Tcpip_{427BDE2F–B1E2–4277–9949–DEFBD4A96CBC}. Przedstawione dane to kod błędu.

źródło–BROWSER
Identyfikator zdarzenia 8033
Sterownik przeglądarki wymusił wybór w sieci DeviceNetBT_Tcpip_{427BDE2F–B1E2–4277–9949–DEFBD4A96CBC}, poniewaź przeglądarka główna została zatrzymana

jeden raz miałem taki błąd:
źródło–ipnathlp
Identyfikator zdarzenia 32003
Translator adresów sieciowych (NAT) nie moźe zaźądać wykonania operacji przez moduł tłumaczący, pracujący w trybie jądra. Moźe to wskazywać na błąd konfiguracji, niewystarczające zasoby lub na błąd wewnętrzny. Dane zawierają kod błędu.

Chciałbym sie troche dowiedzieć o master browserze, moźe to te nazwy komputera są jakoś źle przekazywane czy coś. Czy będąc w lanie mogę na firewallu poblokować adresy wewnętrznych ip w sieci(oczywiście oprócz bramki czy innych systemowych ip)bo mam w podglądzie Kerio bardzo duźo połączeń z komputerami w sieci i nie wiem czy to potrzebne jest? Te połączenia sa identyfikowane jako netbios–ns,netbios–ssn oraz netbios–dgm. Czy netbios mogę wyłączyć czy powinienem zostawić włączone? Chyba raczej włączony powinien być... nie wiem... HELP!!!
xplod
Dodano
11.12.2004 18:49:49
Moźe to któraś z opcji xp–antyspy to powoduje :?:
xplod
Dodano
08.12.2004 12:35:06
xplod
Dodano:
06.12.2004 13:45:20
Komentarzy:
9