Naprawa dysku

Uzylem magicznego przycisku szukaj jak i zioralem na googlsch, ale nie moge na nic ciekawego(czyt. przydatnego)trafić...Moj dysk teoretycznie dziala, ale gdzy proboje zapisac jakies dane w odpowiednim miejscu to zaczyna zedzic, warczec charczec i trwa to tak z 20 min:–) NA ogol pozniej wywala ze nei moze zapisac danych, a jezeli sie nawet uda to pozniej przywolanei tych danych znow trwa kolejne 20 min. Usuwalem partycje i postawialem nowa, i nic... Jak zaczne go foramtowac to jest podobnie: formatuje i wszystko ok dopoki nie dojdzie do pewnego miejsca i znow zwis:–) Umiescilem ten post w dziale "programy" bo szukam softu ktory by mogl mi pomoc w tej sprawie(np. aby zaznaczal uszkodzone sektory i nigdy do nich nie wracal).Z gory thnx

Odpowiedzi: 10

Podłącz " uszkodzony " HDD zarem z tym co masz obecnie, spróbuj uźyć Ext2Fs Anywhere, jeśli
" zobaczy " partycje to spróbuj je odzyskać.
Jesli nie to MBR został uszkodzony.
McScr@by
Dodano
24.03.2004 12:41:22
Darkman:
:cry: siemka muj dysk niewidzi partycji wogule go niewidać w windzie ani pod partition magic jedynie bios go wykrywa ale gdy odpalam kompa z podłączonym dyskiem spruwa się i wyskakuje HDD is invalid lub HDD error
<<>>
jak ktoś wie co się stało czy to Boot rozruchowy czy co lub czy mugłby ktoś mi napisać jak załoźyć nową partycje lub nadpisać dysk kturego komp niewykrywa
niewykrywa go takźe Partition Magic 8
:cry:

W najgorszym wypadku dysk padł, w najlepszym moźliwe źe poprzez częste wkładanie , wyjmowanie wtyku zasilania czy teź taśmy doszło do do pęknięcia druku lub lutu na płytce drukowanej dysku.
Polutować delikatnie nie przegrzewająć gniazda i sprawdzić. Jeśli nie pomoźe cóź dysk do wymiany.
Aha profilaktycznie wymieniłbym taśmę i podpiął do innego gniazda kontrolera na MOBO.
Seeker
Dodano
24.03.2004 12:18:09
:cry: siemka muj dysk niewidzi partycji wogule go niewidać w windzie ani pod partition magic jedynie bios go wykrywa ale gdy odpalam kompa z podłączonym dyskiem spruwa się i wyskakuje HDD is invalid lub HDD error
<<>>
jak ktoś wie co się stało czy to Boot rozruchowy czy co lub czy mugłby ktoś mi napisać jak załoźyć nową partycje lub nadpisać dysk kturego komp niewykrywa
niewykrywa go takźe Partition Magic 8
:cry:
Darkman
Dodano
24.03.2004 12:02:25
Tu znajdziesz narzędzia do Caviara: http://begin2.com.pl/drivers/hdd/caviar/
mars28
Dodano
19.03.2004 09:47:25
WD Clear nie moge tego znaleźć, na stronie caviar–a tego teź nie moge znaleźc, moźe jakiś link? Bede wdzieczny...
heretyk
Dodano
19.03.2004 02:41:34
Poparz na program WD Clear on bierze wszystko nie tylko WD. I weź opcją write zones czy coś takiego.

To jest dobre 2 razy takie coś na dysku i mogą pomarzyć o odzyskaniu czego kolwiek.
grzesiek1711
Dodano
18.03.2004 23:36:27
Oczywiście o takich rzeczach jak podlaczenei to nei mówie bo to oczywiste:–)

Dysk sprawdzilem tym progsem powermax. i oczywiście sie wysypal dysk przy testach. Ogolnie pojawia sie blad PC9506. SZukam na stronei maxtora i nei wiem co to za blad. No i nadal nei wiem jak naprawić dysk zebym mogl z neigo korzystać:–(
heretyk
Dodano
18.03.2004 22:45:33
Zanim to zrobisz sprawdź czy taśma jest dobrze dociśnieta do kontrolera płyty i dysku i ew. spróbuj ją wymienić.
Rebe
Dodano
18.03.2004 07:51:54
chkdsk nie probowalem, probowalem poczciwego scandiska, i mniej wiecej to samo. Sprobuje to narzedzie maxtora i dam znać co i jak.
Anonymous
Dodano
18.03.2004 00:27:25
www.maxtor.com

znajdziesz tam obraz dyskietki programu PowerMax. Tam jest opcja low formatu.
PS. Skanowales dysk narzedziem chkdsk?

UPDT: http://www.maxtor.com/en/support/downloads/files/powermax.exe

Na dyskietke i odpal z niej kompika :) I dziala raczej ze wszytkimi dyskami, robilem tym programikiem i na Seagate i Samsung i bylo OK :)
brtx
Dodano
17.03.2004 23:32:05
Anonymous
Dodano:
17.03.2004 22:08:32
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1