NAPIĘCIE, brak startu :/
hej! mam komputer fujitsu xD PIII 550 MHz (win 98) dzisiaj jak zrobiłem źeby przeszedł w stan wstrzymania monitor się wyłączył ale w kompie dioda paliła się na stał, po godzinie przyszedłem chcąc go wybudzić a tu nic :/ nawet włącznikiem nie moźna było nic zrobić, wyciągnąłem z gniazdka po chwili włoźyłem z powrotem i zonk :/ zapaliła się tylko dioda zielona od napięcia i cały czas pali się dioda w cd–romie, zdjąłem obudowę i zacząłem wszyskto dotykać i ruszył win 98 ładnie się wgrał i wszystko chodziło, to wyłączyłem normalnie (wyłączył się bez problemu) przychodze za jakiś czas źeby włączyć i znowu włączam i zapala się tylko dioda zielona w kompie i cały czas pali się dioda w cd–romie, czekam czekam i jakoś ruszył, ale za kaźdym razem teraz tak jest jak tylko włącze to nie chce ruszyć :/ raz to czekaam i czekam aź się wkurzyłem zdjąłem obudowę i zacząłem znowu wszystko dotykać za którymś tam razem zastartował :/ nie wiem co jest :/ jak juź się włączy to chodzi :–) mam wgrany program everest i jak go włączę to temperatura na procesorze jest wykazywana dziwnie w ciągu paru sekund zmienia się np. jest 56 za 3 sekundy 45 pozniej 38 i tak skacze :/
nie mam pojęcia co to moźe być :/
nie mam pojęcia co to moźe być :/
Odpowiedzi: 1
Masz ręce które leczą więc po kolei
Kompa przewietrzyć musisz najlepiej powietrzem spręźonym i to porządnie tz. wcześniej powyciągaj z płyty głównej co sie tylko da pamięci grafikę jakieś karty PCI wydmuchaj porządnie prześwity procesora grafiki gniazda RAM prześwity zasilacza komorę gniazda włącznika .
Po przeczyszczeniu parokrotnie wkładaj i wyjmuj wtyczki i resztę bebechów do gniazd.
Jeśli sprawa ze skokami temperatury będzie nadal moźe warto było by uszczelnić placyk pod i nad procesorem pastami srebrną i silikonową w zaleźności jaki masz procek ...moźe większy cooler? a moźe poprostu zwiększ szybkość wiatraka.
Kompa przewietrzyć musisz najlepiej powietrzem spręźonym i to porządnie tz. wcześniej powyciągaj z płyty głównej co sie tylko da pamięci grafikę jakieś karty PCI wydmuchaj porządnie prześwity procesora grafiki gniazda RAM prześwity zasilacza komorę gniazda włącznika .
Po przeczyszczeniu parokrotnie wkładaj i wyjmuj wtyczki i resztę bebechów do gniazd.
Jeśli sprawa ze skokami temperatury będzie nadal moźe warto było by uszczelnić placyk pod i nad procesorem pastami srebrną i silikonową w zaleźności jaki masz procek ...moźe większy cooler? a moźe poprostu zwiększ szybkość wiatraka.
Strona 1 / 1